Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Wednesday, December 26, 2007

Efterlyses: bättre ord för rester

Idag har jag lagat lunch på rester. Rester förresten, det är ett dubbelbottnat ord för mej. Å ena sidan skänker det djup tillfredsställelse att göra nåt bra av det som finns. Å andra sidan ger det associationer till nåt gammalt som återanvänds. Recept på rester låter lite snuskigt. Dessutom är det dåligt, eftersom man utgår från att andra har samma överblivna saker kvar i kylskåpet som en själv.

Så, i morse hade jag prima julskinka, finfin vitkål, en skål gula vackra lökar och några olikfärgade russin att laga nåt gott på. Och riktigt goda smakstarka piroger med löksoppa blev det, men gör för all del inte som jag. Använd era egna kylskåpsresurser. Vad det gäller piroger måste jag erkänna att de är lite omständliga att göra, inte alls svåra, men de tar sin tid. Det är lika bra att göra dubbel sats direkt. (Jag frös ner hälften obakade och hoppas att de blir bra att sätta direkt i ugnen sen, lite längre tid vid lite lägre värme än enligt receptet.) Till soppan hade jag bara en liten skvätt vitt vin kvar, men sherryvinäger och vatten blev ett gott alternativ.

Löksoppa av den franska typen, 4 port

4 gula lökar, tunnskivade i halvmånar
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk smör + 1 msk olivolja
1 liter vatten
1 dl vitt vin (matlagnings-)
2 msk sherryvinäger
2 msk koncentrerad kycklingfond från flaska
1 tsk socker
1 tsk timjan
2 lagerblad
salt, nymald svartpeppar vid avsmakning

Fräs gul lök och vitlök i fettet i en gryta. Stek löken i 5-10 minuter på inte alltför hög värme. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ungefär en halvtimma. Smaka av med salt och peppar.

Förbaskat goda vitkålspiroger, ca 35 st

dubbel sats av pirogdegen till Saras surkålspiroger

fyllning:
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl (rätt hårt packad) finstrimlad vitkål
1 msk rapsolja
2 msk sherryvinäger
2 msk ajvar relish, hot
0,75 dl russin
ca 120 g skinka, strimlad
salt, nymald peppar
ev en nypa starkt chilipulver
en liten bit vällagrad grevéost i varje pirog

uppvispat ägg till pensling av pirogerna
sesamfrön att strö ovanpå

Kör alla ingredienser till pirogdegen i matberedare tills degen smular sej. Forma en platt boll av degen, lägg den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i en timma.

Sätt ugnen på 225 grader. Mjukfräs lök, vitlök och kål i oljan. Tillsätt sherryvinäger, ajvar, russin och skinka. Rör runt och smaka av med salt, peppar och chili.

Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg lite fyllning och en bit ost på varje pirog. Vik över andra deghalvan. Gaffla igen pirogen. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Baka i ugnen cirka 10 minuter.

Grannens marmelad

Grannen kom ner med smakprov på en marmelad. Han kallar den "achtemarmelad" (på persiska). Bären har en fin syra som liknar lingon eller tranbär. De är plockade från en träd på nåt allmänt ställe här i Lund, och de är centimeterlånga och har en avlång kärna. Jag googlade runt lite och gissade oxelbär, men nej och fel sa grannen. Finns det någon som känner igen bäret?

Tuesday, December 25, 2007

Julbordstankar

Jag tänkte ett tag att det såg snålt ut med julbordsmaten, men gud - hur mycket kan fyra vuxna och en treårsskrutt äta? Vi har mat för flera dagar kvar (allt syns inte i bild). Om jag får säga det själv blev maten ovanligt lyckad, eller så var vi bara lagom superhungriga när maten serverades. Julaftonslunchen blev inte fotograferad, men vi åt lutfisk (och pappa fick sina prinskorvar...) med vit sås, senap, gröna ärter och baconlindade dadlar.

Jag överraskade mej själv med Danyel Couets "Paris - från chèvre chaud till couscous Merguez" och jag tänkte att nästa år ska jag minsann göra egen korv, en kryddig lammig merguez. Fast för att få snygga korvar behöver man väl en korvmaskin? Eller, vad säger ni som vet? Maken gav mej Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken - den okända fusket med maten på din tallrik" och av svärmor fick jag en tummad receptskatt, hennes mors svarta vaxduksbok; på första uppslaget står hennes namn och "1929".

Medan jag skriver detta ammar jag dottern för att hon ska låta mej sitta vid datorn en liten, liten stund till. Alla länkarna till Kardemummas receptsamling är fixade. Sonen följde med sin mormor och morfar till Småland i förmiddags och allt är så förunderligt tyst och stilla.

Uppdatering! Fotot ser ut att komma direkt från en sjuttiotalskokbok. Här råder dunkel stämning och här bjuds torr mat, liksom. Jag är ledsen över den usla kvaliteten, men maken vill gärna att kortet är kvar så för hans skull får det vara det.

Saturday, December 22, 2007

Tinas fiskgratäng

För en gångs skull ska vi inte resa runt speciellt mycket i jul. Mina föräldrar kommer hit på julafton och alla får välja en julbordsfavorit, alla utom min pappa vill säga. Prinskorv kan man möjligen äta stressiga vardagar, men det behövs inte på julbordet. (Jag är grym, jag vet.) I stället blir det min mormors Jansson, mammas köttbullar och skinka, grönkåls- och valnötspaj, svärmors vitlöksströmming, grekisk vitkåls- och fetaostsallad, Lisas nöt- och fröbakade auberginer, färskpotatis (fryst). Kanske nåt mer. Pappa hittar nog nåt att tugga på, fast lite dåligt samvete har jag för jag trollade bort hans önskemål som inte var spännande nog. Efteråt äter vi stjärnanisrostade pekannötter och prinsessrosor. (Då blir nog pappa nöjd ändå.)

Dagens lunch blev en smart fiskgratäng från "Tinas kök - nya recept och tips från SVTs program mat". I stället för torsk valde jag pangasius. Jag tycker att det är en god fisk som dessutom har en fast och fin konsistens.

Snabb fiskgratäng med burkhummersoppa (Tina Nordström), 4 port

800 g torskfiléer (eller pangasius t ex)
1 paket bacon, finstrimlad
2 gula lökar, skuren i tunna klyftor
1 squash, skivad
1 fänkålsstånd, skivat
3 vitlöksklyftor, skivade
0,5-1 citron, pressad
salt och nymald peppar

hummersås:
0,5 dl dill
2,5 dl färdig hummersoppa
ev vatten eller mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs bacon och lök. Tillsätt squash, fänkål och vitlök och låt fräsa en stund till. Salta och peppra lätt. Fördela grönsaksröran i en ugnssäker form. Lägg fisken ovanpå. Pressa över citron, salta och peppra lite till. Klipp dillen och blanda med hummersoppan. Om soppan är för tjock eller koncentrerad kan den spädas med vatten eller mjölk. Smaka av. Häll såsen över fisken. Gratinera i 20-25 minuter. Servera med pressad potatis (och gröna ärter).

Tänka-tänka-tänka. Nu måste jag fundera vidare på om jag glömt nåt, nån julklapp eller så. Eller man kanske borde tvätta nåt för hand.

God jul allihop!

Saturday, December 15, 2007

Stjärnanisrostade pekannötter

Jag har precis ätit en skål av Jennys grönkålssoppa och knäckebröd med fänkålssalami. Annars lagar jag inte så mycket mat längre. Jag är en hårt arbetande (jo, det tycker jag nog...) småbarnsmamma med en hemmaman som fixar all matlagning på vardagarna. Att maken överraskar mej med fina rätter varje dag är jag mycket glad över. Fast jag saknar att planera, gå och handla och laga. När ska jag göra det igen (vi har ju inte planerat fler barn och det dröjer typ 15 år innan det äldsta blir myndigt...)? Så, om jag en dag blev väldigt rik skulle jag nog ta ett år ledigt och bara laga mat. Och resa runt och äta.

Recept på kryddrostade nötter hittar man överallt. De stjärnanisrostade pekannötterna fann jag i senaste LagaLätt (nr 11/12) och de blev snuskgoda när jag svängde ihop dem i går kväll. Jag gjorde en mindre sats för jag hade bara en påse nötter hemma; såhär gjorde jag:

Stjärnanisrostade pekannötter
75 g pekannötter
1 stjärnanis
1 krm salt (och eventuellt lite till efter provsmakning)
0,5 krm starkt chilipulver, typ cayenne
0,5 msk flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ut pekannötterna på en bakplåtspapperklädd plåt. Mortla stjärnanisen till ett fint pulver, blanda med salt och chili. Fördela kryddorna och honungen jämnt över nötterna. Rosta nötterna högt upp i ugnen i 10 minuter, rör om och rosta fem minuter till. Låt svalna. Njut.

Saras goda böngryta

Jag visste väl att böngrytan från Saras kök var ett bra recept! Nu har jag lyckats bra två gånger i rad, båda gångerna med kikärter. Förmodligen var bönorna gamla den där gången när de fortfarande var hårda efter flera timmars tillagning (se Kardemumma 2/11-07).

Saras böngryta, 4 port

1 gul lök, grovhackad
1 stor röd paprika, skuren i bitar
3 klyftor vitlök, skivade
3 dl bönor, t ex kikärter (eller black eye, svarta bönor eller kidneybönor)
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
1 burk ekologiska tomater + 1 (tomat)burk kallt vatten
3 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
salt och nymald peppar

Blötlägg kikärtorna (eller bönorna) över natten. Lägg alla ingredienserna i en ugnsfast gryta och ställ den i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader och prova om kikärtorna är färdiga efter en timma. (Mina kikärter var klara att äta efter en timma i ugnen, men såsen var fortfarande lite tunn då. Efter drygt två timmar hade såsen en perfekt kaneldoftande tomatkrämighet...)

Sunday, December 09, 2007

Karins havrepepparkakor

Mina favoritpepparkakor är egentligen inga pepparkakor utan snarare havrekakor med pepparkakssmak. Det enkla receptet kommer från Karin. (Jag minskade pepparkakskryddan till en matsked i stället för två för jag tycker att den mildare kryddsmaken får smöret att framträda bättre, men det är förstås en smaksak.)


Jag hälsade förresten på systrarna Eisenman idag när de signerade kokböcker på Akademibokhandeln i Lund. Jag berättade att jag lagat flera soppor ur "Soppor, bröd & röror" och att de blivit mycket goda - med kronärtskockssoppan med mascarpone och hasselnötter som undantag. "Den blev för mäktig", berättade jag. Och då sa någon av systrarna (jag vet inte riktigt vem som är Lisa och vem som är Monica) att hon läst någon blogg där personen hällt på extra olivolja och "så var det ju inte riktigt menat". När jag gick ut från bokhandeln kom jag på att det kanske var jag som var den där knäppa mänskan.

Saturday, December 08, 2007

Lite utanför ämnet: mina vackra barn

Dottern, snart elva månader, kan äta sin frukost alldeles själv. (Hon pillar loss osten från smörgåsbitarna och äter upp den, men brödet hamnar mest på golvet.)

Och sonen, tre år, var på storebrorskalas idag. Prinsesstårtan med dödskalle var mycket populär (inte minst jag tyckte att den var god).

Sunday, December 02, 2007

Min halvpolska ostkaka

När jag läste till dietist hade jag en klasskompis vars polska farmor gjorde en bittermandelsmakande ostkaka som jag tyckte mycket om. Farmodern hade receptet "i fingrarna", men vi klurade ut det och jag har gjort kakan massor av gånger efter det. Idag ändrade jag en del, minskade sockret, la till katrinplommonpuré osv. Jag tycker att det blev lyckat, trots att kakan är lite nyttigare än vanligt.

Min halvpolska ostkaka

ca 12 Mariekex
smör och mjöl att bröa formen med
6 ägg
2 dl socker
1 barnmatsburk katrinplommonpuré (135 g)
1 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
3 burkar kesella (10%)
10 bittermandlar, finrivna
skalet från en apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen (en springform, 24 cm i diameter) med smör och vänd runt mjöl. Lägg ut kexen i formens botten. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor, socker och katrinplommonpuré i en annan skål. Tillsätt bakpulver och potatismjöl och sedan en kesellaburk i taget - fortsätt vispa mellan varje burk. Rör i bittermandlar och apelsinskal i äggule- och kesellasmeten. Vik in äggvitorna försiktigt med en slickepott. Lägg smeten i formen och grädda i cirka en timma och en kvart, kolla med en sticka när kakan är klar. Efter ungefär 45 minuter kan man täcka kakan med aluminiumfolie för att den inte ska bli för mörk. (Jag tycker att kakan är godast kall.)

Äventyr på Ica Malmborgs i Lund

Rikard Nilsson bjöd på vitglöggspannacotta med vinterfruktsallad i min ICA-affär igår. ("Vitlökspannacotta?" frågade jag.) Det var mycket gott och dottern jollrade glatt tills min lilla lilla plastmugg var slut. Och receptet fick jag också.

Jag är en manisk receptsamlare. En lapp med "stifado (kryddig grekisk gryta)" hamnade ovanpå sonens barnvagnssufflett. Medan jag stod i kön tjuvläste killen bakom mej receptet och dissade det totalt för flickvännen som också var med. Jag tänkte en stund och när vi nästan var framme i kassan kunde jag inte låta bli att vända mej om och fråga vad som var så fel med receptet. "Nöt- eller lammkött ska stekas med mycket olivolja - inte rapsolja - och rödvin måste man också ha. Men syltlök..." Han fnyste och pratade en lång stund om hur en riktig stifado ska vara. Jag frågar ofta människor om hur de tillagar rätter och alla blir glada när man frågar och berättar ofta utförligt. Bästa partytricket kanske? När jag jobbade i delikatessdisk för 10 år sedan, hade jag en liten anteckningsbok där jag snabbt skrev ner kundernas tips...

Wednesday, November 28, 2007

Karins saffransrisottokakor

I "Karin Franssons sju årstider" finns en glöggtapas-meny med bland annat saffransrisottokakor med russin och auberginer. Ni som känner mej vet ju vad jag gillar och risotto, saffran och auberginer hör definitivt dit. Hela boken är förresten fantastisk, både recept och bilder. Karin Fransson kan laga finmat så att den nästan är enkel.

Saffransrisottokakor med russin och auberginer

risotto:
1 dl risottoris
1 gul lök, finhackad
en påse saffran
2 msk olja
7,5 dl hönsbuljong (varm)
1 dl vitt vin
50 g riven cheddar (jag tog parmesan)

Fräs ris, lök och saffran i oljan. Häll på lite av buljongen och låt den koka in. Tillsätt vin och buljong decilitervis och rör ofta. När vätskan är slut och riskärnan fortfarande har motstånd kvar är risotton färdig. Rör ner osten.

fyllning:
1 aubergine
rapsolja till stekning
3 msk russin (jag använde gröna för de är så goda)
1 tsk socker
1 krm malen kanel
3 msk hackad persilja
0,5 tsk torkad rosmarin
salt, nymald peppar
2 ägg

Tärna auberginen i cirka 1 x 1 centimeter, salta och låt stå en halvtimma. Sila av saltet och krama ut vätskan. Värm oljan och stek auberginetärningarna. Tillsätt russin, socker, kanel, persilja och rosmarin när auberginen fått fin färg. Rör om och akta så att blandningen inte bränns. Rör ihop den stekta auberginen med saffransrisotton. Smaka av med salt och peppar och blanda sedan ner äggen. Forma fina kakor och låt dem stelna i kylen en timma. Hetta upp rapsolja och stek biffarna.

Karin Fransson serverar sina risottokakor med pepparkakskryddad kycklingrulle, glöggkaramelliserade svartrötter, kanel- och svartvinbärsbakade fikon samt frenchtoast med fikonmarmelad. Det låter ju som något man skulle vilja bli bjuden på. Vi hade tunnskivad parmaskinka och morotsstavar till...

En gammal kompis undrade förresten över om jag har recept på bananmarmelad med anis. Öh, inte direkt - har nån av er? (Jag har inte börjat leta än, men om nån har ett bra tips eller egna erfarenheter av bananmarmelad så tar jag tacksamt emot det.)

Sunday, November 25, 2007

Man tager vad man haver-soppa

Här är det snorigt och regnigt idag. Sonen gallskrek i den nyöppnade leksaksaffären för han var trött och envisades med att vilja ha en plastdrake som vi inte alls tänkt köpa. (Ni kan ju gissa om vi köpte drakhelvetet eller inte.) Dottern grät hysteriskt på vägen hem för hon var hungrig. Så har det varit hela dagen, otajmat liksom.

Till lunch åt vi nån slags minestroneliknande soppa. Det blev mycket grönsaker i och bara lite kött och lite pasta. Jag hade tänkt lägga i färdigkokta bönor också, men glömde det. Allt-i-ett-soppor passar bra att frysa in och ha med som lunch till jobbet (fast idag åt vi upp nästan alltihop). Grovriven parmesan är gott och påbjudet att ha till.

Min grönsakssoppa

1,5 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 morot
en bit rotselleri
en bit vitkål
2-3 msk olivolja
2 potatisar
1 dl pasta
250 g brysselkål
150 g rökt skinka
några blad färsk salvia
torkade örtkryddor (jag tog en tesked vardera av rosmarin, oregano och körvel)
0,5 tsk mald svartpeppar
en gnutta chili
salt
en bit parmesan

Koka upp vatten och buljong i en kastrull. Hacka lök, purjo, vitlök, morot, rotselleri och vitlök smått. Fräs alltsammans i oljan i en rejäl gryta. Skär potatis i lite större bitar. Ansa brysselkålen och halvera de små kålhuvuden. Häll den varma buljongen i grytan med de stekta grönsakerna. Tillsätt potatis, pasta, brysselkål och skinka och koka cirka 10 minuter eller tills pastan och potatisen är lagom genomkokt. Smaka av med kryddorna och riv parmesan över varje tallrik.

Konstig frukt

Kompis Jenny är i Peking och undrar vad det är för frukt hon blivit så förtjust i (de små brunspräckliga). Nån som vet? Jenny skriver att frukterna liknar små gulbruna plommon och har en kärna i mitten. Fruktköttet är som äpplets fast både sötare och syrligare på samma gång.

Saturday, November 24, 2007

Och vilka brödfavoriter har du?

Min man tyckte inte alls det var kul att vara fotomodell tillsammans med det här tyska surkålsbrödet. Det är därför han håller brödet så stelt i handen. Vi äter ganska mycket bröd hemma, åtminstone jag. Jag är sån som måste äta regelbundet för att hålla mej snäll. Och frukt, nötter och bröd har vi alltid hemma (jo, choklad också). Jag tycker om att ha regelbundna matvanor så därför är jag nästan jämt snäll nuförtiden...

Doften av hembakat bröd är svårslagen, men jag tycker mej sällan ha tid att baka så det blir oftast köpebröd. Det ska hända mycket i bröd, tycker jag. Helst ska det innehålla många sorters kärnor och frön eller ha ett segt östeuropeiskt innandöme med en knaprig skorpa. Intetsägande vitt fluffbröd går fetbort när jag ska välja personliga brödfavoriter.

Bästa vardagsbrödet är Skovmand. Det är ett nyttigt danskt surdegsbröd med mjuka fina rågkärnor. Finns i min vanliga ICA-affär och alltid i min frys.
Bästa ekologiska brödet är Dinkelgute - ett bakeoff-bröd som verkar falla alla på läppen. Innehåller också en del hela kärnor och finns också i min ICA-affär.
Bästa bjudbrödet har jag tröttnat på..., men skriver en rad om det ändå för det är egentligen mycket gott - Olof Viktors stenugnsbakade aprikos- och valnötsbröd. Kan köpas i Saluhallen i Lund t ex.
Bästa helgbrödet kommer från det tyska bageriet Mudrick som säljer bröd t ex på Mårtenstorget i Lund på lördagar. Surkålsbrödet är lite lagom surt, segt och linfröprickigt. Jag tycker det är godast rostat med bara smör på.
Bästa hembakade: Jim Laheys bröd. Om jag bara orkade skulle jag baka det oftare...

Saker som gör mej (nästan) lycklig

Matstjärnan Lisa är med i Sydsvenskan idag - läs mer om varför hon matbloggar. Jag håller med om att det snabba gensvaret är viktigt och det som driver skrivandet vidare. Så kommentera gärna!

Den senaste veckan har jag bytt kokböckerna i soffan mot Livsmedelsverkets allergiinformation i tolv nummer. När barnen somnat ligger jag och läser; just nu håller jag på med "Frukt, grönsaker och latex". Jag är väl smått tokig, men jag tycker att det är skitspännande. Det handlar om mat ur en nytt perspektiv, bland annat botaniska släktskap jag inte hade en susning om och konstiga små tillsatser som finns i livsmedel. Jag vill veta allt och ser det som en utmaning att fixa bra och god mat med lite färre ingredienser. Dessutom inser jag att jag är lyckligt lottad som tål allt.

Tuesday, November 20, 2007

Dagens bästa fiskpinne

Idag har jag deltagit i en rond på diabetesavdelningen, träffat en ung patient och hennes pappa, skrivit journal, blivit bjuden på lunch (nån vit fisk, ris, sallad) av ett nutritionsföretag och samtidigt lyssnat på info om deras nya produkter. Sen var jag på allergimottagningen och blev presenterad för läkare och systrar där. Jag ringde ett par patienter och läste min post. Så var min dag. I morgon ska jag lära mej mer om födoämnesallergier av dietisten som tidigare sysslade med det; det ska bli spännande med något helt nytt. Jag är mycket nyfiken.

Det blir inget foto av dagens middag, ljuset är för dåligt på kvällarna. Ni får stänga ögonen och tänka er hur vanliga - fast hemlagade - fiskpinnar med en frasig parmesanpanering ser ut och doftar. Vi hade kokt potatis och linssallad till, och en dijonyoghurt som bet av perfekt.

Parmesanpanerade fiskpinnar med dijonyoghurt, 4 port

400 g fryst sej
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 stort ägg, uppvispat
3 skivor torrt vitt bröd, rivet
50 g parmesanost, riven
smör- & rapsolja till stekning

dijonyoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
salt, nymald peppar

Låt fisken tina lite grand, så att den går att skära med kniv. Skiva cirka 15 fiskpinnar. Blanda vetemjöl med salt och peppar. Vänd fisken i mjölet, sen i ägget och sist i rivebröd blandat med parmesan. Låt fiskbitarna ligga och torka en stund innan de steks i rikligt med smör- & rapsolja. Stek fiskpinnarna gyllenbruna, men vänd dem inte för ofta under stekningen (för då faller den goda paneringen av).

Rör ihop yoghurt med senap och pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar.

Sunday, November 18, 2007

Balsamlinser i rosésallad

I fall någon undrar så äter dottern som en häst sen jag började jobba. Plötsligt är hon intresserad av att äta allt, inte bara Sempers grötar. Hon har dessutom ett utmärkt pincettgrepp och en bra syn och plockar gärna upp små små äckliga, nästan osynliga, saker ur mattan eller från marken som hon stoppar i munnen. När jag är hemma, på helgerna till exempel, så är hon fortfarande ammig och mammig. Och på nätterna förstås.

Linsrätten på bilden ovan är inget för spädisar, men min treåring tyckte mycket om den (inte rosésalladen dock). Receptet kommer från Fedon Lindbergs kokbok Naturligt slank som jag lånat på biblioteket. Jag har bara ändrat marginellt i ursprungsreceptet. Vill man lägga upp salladen fint är rosésalladen en färgklick, annars funkar det förstås att ha den i en (vanlig) skål i kylen.

Balsamlinser i rosésallad

1-2 rödlökar
vatten till kokning
3 persiljestjälkar
3 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 dl Risentas små linser (Fedon föreslår bruna eller gröna)
salt, nymald svartpeppar
rosésalladsblad (läggs i kallt vatten minst 30 minuter för att få bort lite av den bittra smaken)

dressing:
2 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finhackad

Blötlägg linserna enligt förpackningen (2-3 timmar om du använder Risentas små linser). Skär en tjock skiva av löken, finhacka resten. Koka upp rikligt med vatten tillsammans med lökskivan, persiljestjälkar och vitlökshack. Låt linserna koka med tills de är mjuka, det tar cirka 20 minuter. Sila bort kokvattnet och tag bort lökringar och persiljekvistar.

Värm dressingen försiktigt, den ska inte koka. Blanda de varma linserna med den varma dressingen. Rör i hackad rödlök och persilja. Smaka av noga med salt och peppar. Fördela linsalladen i rosésalladsskålar.

Saturday, November 17, 2007

En tallrik linssoppa

Min ambition är att äta lite miljövänligare, bland annat minska på köttintaget. Förr åt jag ofta linssoppa, men nu har jag kommit av mej. (Jag kan bli bättre!) Linssoppan på bilden är en upphottad variant av linssoppa med vitlöksyoghurt från Mat för liv och lust (av Eliasson och Lindeberg, 2004). Det är gott med lite potatisbitar i soppa (tycker jag) så den inte blir sådär jämntjock i munnen.

Linssoppa, 4 port

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk rapsolja
1 purjolök, skivad
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 g (en burk) krossade tomater
4 potatisar, skalad och tärnad
2 dl röda linser
ett par nypor starkt chilipulver
1 tsk oregano
2 msk pressad citron
lite salt, nymald peppar

tillbehör:
2 dl grekisk yoghurt smaksatt med vitlök och t ex färsk mynta

Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt purjolöken och låt den steka med ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningar, tomatkross och potatistärningar. Låt koka i cirka 10 minuter. Lägg i linserna och koka 10 minuter till. Smaka av med chili, oregano, citron, salt och peppar. Klicka i yoghurten.

Thursday, November 15, 2007

Lammfärstårta

Dagens recept kommer från mitt livs allra första blogginlägg, fast här i en något uppgraderad form. Det är en mellanösterninspirerad lammfärstårta med tehinatopping som jag är mycket förtjust i. Min make, som i vanliga fall gillar det mesta jag gör (eller åtminstone äter snällt), sa bestämt igår att "detta gillar jag inte alls". Han avskyr jordnötssmör och sesampastan tehina/tahini är ganska lik jordnötssmör i både smak och konsistens. Så prova inte det här receptet om du hatar jordnötssmör lika innerligt som mannen min...

Jag blandade lammfärsen med hälften nötfärs för ibland blir det snudd på för mycket lammsmak annars; färsen bräker. Mycket av smaken sitter i fettet och genom att ta en del mager nötfärs i stället för lamm så minskar både något av den högljudda lammsmaken och lite av den totala fettmängden.

Lammfärstårta med tehinatopping

400 g lammfärs
400 g nötfärs
1 gul lök, mycket fint hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
200 g kokt potatis (2 st), riven
0,75 dl mjölk
1 ägg
0,75 tsk spiskummin
1 tsk salt
0,75 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk kanel

topping:
0,75 dl tehina
1,5 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
ca 0,5 dl vatten

garnering:
1 msk rostade pinjenötter
bladpersilja

Sätt ugnen på 200 grader och lägg en bit aluminiumfolie i botten för färsen brukar läcka ut lite. Blanda alla ingredienser till färsen och bred ut den i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ugnsbaka i 25 minuter.

Rör ihop tehina, citron, vitlök, salt och peppar. Vispa ner vattnet tills smeten blir bredbar och slät. Bred tehinasmeten över köttfärsen och ugnsbaka cirka 10 minuter till. Kolla med en sticka om köttsaften är klar. (Lammfärsen kan ju se lite rosa ut även när den är genomstekt så gå inte efter färgen på färsen.) Strö över pinjenötter och persiljeblad.

Vi åt köttfärsen med stavar av olikfärgade morötter (fjäsk för sonen) och mos på potatis, jordärtskocka och rotselleri. Gott och flott. Hej och hå. Nu ska jag ut och gå.

Wednesday, November 14, 2007

Liten vitamin- och fiberbomb

Den här lilla rätten är varken söt eller salt eller rättare: både och. Det är viktigt för smaken att avokadon och sharonfrukten är perfekt mogna så välj frukten med omsorg.

Sharon- och avokadosallad med kardemumma

1 avokado
1 sharon
3 svartpepparkorn
1 krm kardemummafrön
en nypa salt (viktigt!)
ev några droppar balsamvinäger
1 msk rostade pinjenötter

Skiva avokado och sharon. Mortla svartpeppar, kardemumma och salt och strö över frukten. Droppa eventuellt över lite balsamvinäger och garnera med pinjekärnor.

Bendels bulgur

Trots att jag är förkyld och har ett helkasst smaksinne känner jag i mitt inre (alltid retar uttrycket någon...) att det här är ett lysande recept, Bendels varma lammfärs- och bulgursallad med blomkål, morot och myntayoghurt.

Vad jag faller för

Jag har lånat Klassiska kakor på nytt vis av Mia Öhrn igen och på kvällarna ligger jag vid teven och smakar på recepten. "Om du så bara ska baka ett enda recept ur den här boken måste det nästan bli den här gudomliga äppelkakan" - sådana formuleringar faller jag för. Trots att jag inte tänkt baka äppelkakan med mandelmassa och krispiga kardemummasmulor så gjorde jag det ändå. Sen hade jag den inne i ugnen lite för länge (den blev en aning torr) så jag vet inte om det blev äppelkakornas äppelkaka, men jag önskar att fler kokboksförfattare vågade locka med favoritrecept.

Tuesday, November 13, 2007

Dagens mål är vila och tystnad...

Äsch, jag är sjukskriven idag. Min röst är fortfarande bara ett enda kraxande och ögonen är röda och rinniga. Det känns dumt, trist och liksom overksamt att vara hemma, men så är det. Hela familjen är skruttig.

I LagaLätt nr 8 -07 hittade jag ett recept på dillpesto som vi åt häromdagen. Egentligen skulle det vara salta mandlar i peston, men det fanns inte i min affär så jag använde vanliga salta och rostade cashewnötter i stället. Pepparroten minskade jag något för den jag fick tag på var väldigt stark (smaka dej fram!). Och parmesanosten är mitt tillägg (eller så hade receptmakaren glömt det). Varsågod, här är en snabblagad och god rätt!

Pasta med räkor och dillpesto, 4 port

250 g penne
200 g kronärtskockor (Findus frysta)
150 g provencalsk sallad (frisé-, rosé- och mache)
200 g skalade räkor
0,5 dl grovriven parmesan

dillpesto:
1 kruka dill
0,75 dl salta och rostade cashewnötter
1 färskpressad citron
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
0,5 dl riven parmesanost
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3-4 msk färskriven pepparrot
ev 0,5-1 tsk socker

Börja med peston. Mixa dill, nötter, citron, olivolja och vatten i mixer. Rör i parmesanosten och smaka av med salt, peppar, pepparrot och en gnutta socker om du tycker att det behövs.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och koka även kronärtskockorna. Skölj salladen. Blanda pasta, kronärtskocka, sallad och räkor. Ringla peston och strö parmesanosten över anrättningen.

Monday, November 12, 2007

Smart mat för gravida kvinnor

Den här fina broschyren har min kollega Kiki Lundberg gjort när jag var föräldraledig. Här finns allt man behöver veta om mat och graviditet plus några recept i slutet. Själv hade jag uppskattat tabellerna med hur mycket fisk man behöver äta för att få tillräckligt med omega-3 samt listorna med folatinnehåll i olika livsmedel. (I början av graviditeten, när man mår illa, kan allt detta uppfattas som överkurs. Då får man trösta sej med att barnet tar för sej och får vad det behöver. Men sen kan man ägna sej åt finlir och att förbättra matvanor på sikt.)

Saturday, November 10, 2007

Vaniljmüsli

Jag har tappat rösten totalt så det är inte mycket bevänt med mej just nu. Annars mår jag bra.

Ofta gör jag müsli själv, mest för att det luktar så gott i köket. Min müsli baseras på vad jag har hemma och kan ändras hur som helst. Dagens variant är varken jättenyttig eller speciellt onyttig, men mycket god. Recepet är snålt tilltaget och tar slut inom en vecka så gör dubbel sats om du inte vill göra en ny müsli inom ett par dagar.

Vaniljmüsli med rostade nötter

3 dl havregryn
2 dl rågflingor
1 dl havrekli
1 dl hasselnötter
1 dl pekannötter
0,25 dl honung
drygt 0,5 msk vaniljsocker
0,25 dl neutral olja (raps-)

Sätt ugnen på 175 grader. Värm honung, vaniljsocker och olja försiktigt, ställ åt sidan. Grovhacka nötterna och blanda dem med havregryn, rågflingor och havrekli. Sprid nötter och gryn på en bakplåtspapperklädd plåt. Häll över den söta oljeblandningen och blanda alltsammans. Rosta i ugnen i ungefär en kvart. Rör om en eller två gånger så müslin inte bränns. Låt den svalna och förvara i tät burk.

Thursday, November 08, 2007

Kinnas potatistårta

Jag har jobbat tre dagar nu, läst 483 mejl (inte så fasligt många med tanke på att jag varit borta i 10 månader), sorterat remisser, försökt förstå sjukhusets nya telefonsystem, träffat ett par patienter. Det har varit rätt lugnt. Och ändå känner jag mej så förbaskat trött.

Svärmor fyllde frysen när hon var här. Nu har vi små älgköttbullar, underbara kåldomar (som vi förresten ätit idag), strömmingslåda och crêpes à la Astrid. Dessutom överraskar maken mej med fina rätter varje dag efter jobbet. Jag kommer nog inte att laga mycket mat på vardagarna framöver. Ok, jag låter mej tacksamt bjudas.

Vi bjöd bland annat på Kinnas potatistårta när svärföräldrarna var här. Det blev en saftig, fin kaka med en härligt syrlig citronsås till. Men den vackra glasyren hoppar jag nog över nästa gång; jag har lite svårt för alltför söta toppingar och kakan är så god i sej själv. (Fast nästa gång ska jag prova lägga till ett par rivna bittermandlar i smeten.)

Monday, November 05, 2007

Svampgratinerade rotfrukter

Varje vecka får jag recept från Årstiderna hemskickade. Det är grönsaksstinna, vackra maträtter, de flesta (eller alla?) signerade Rune Kalf-Hansen. Enda nackdelen är att de är så illa redigerade så man fastnar i bokstäverna i stället för att se möjligheterna. I går lagade jag svampgratinerade rotfrukter och här är receptet (förhoppningsvis utan stavfel och upprepningar eftersom jag skrivit om det). Nästa gång ska jag festa till det med mer ost, kanske någon get- eller fårsort. Och vitlök är ju sällan fel.

Svampgratinerade rotfrukter, 4 port


ca 500 g rotfrukter (jag använde morot, rotselleri, gulbeta och persiljerot)
1 liter svamp (det blev bruna champinjoner i min variant), kvartad
50 g bacon, finstrimlat
1 gul lök, finhackad
1 ekologisk apelsin
salt, nymald peppar
1 msk god olja
25 g lagrad riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i cirka en centimeter tjocka skivor. Koka dem i lättsaltat vatten tills de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Stek baconet i sitt eget fett. Tillsätt löken och när den mjuknat blandar du i svampen. Skölj apelsinen noga och finriv skalet. Pressa ur saften och tillsätt både skal och saft till svampfräset. Smaka av med salt och peppar. Fördela rotfrukterna i en ganska liten ugnssäker form. Lägg på svampen, ringla över oljan och strö på osten. Gratinera i ugnen i ungefär 10 minuter eller tills osten fått fin färg.

Nu är det dags att förbereda inför kvällen. Maken, sonen och svärföräldrarna kommer. Jag ska göra butternutfilopaj, ruccolasallad med garam masala-rostade pumpafrön och oliver. Efteråt blir det Kinnas rödvinsglaserade potatistårta med citronkräm. Sen är det dags att packa jobbväskan, leta upp sjukhusmetallskylten där det står "Leg. dietist Viktoria Schiöler", ta upp nån lunchlåda ur frysen och hoppas på en trevlig kväll, en god sömn och en bra första arbetsdag.

Sunday, November 04, 2007

Savoyfräs

Medan det fortfarande är högsäsong för savoykål måste jag posta ett enkelt och gott recept där kålen får sällskap av kyckling. Jag har inget foto, all middagsmat är nästan omöjlig att fotografera hyfsat snyggt sen det blev vintertid. Och inte nog med att jag knappt kommer att ha några foton här det närmsta halvåret - när jag börjar jobba (i morgon, jo) kommer jag inte att hinna laga så mycket mat heller. Postningarna på Kardemumma blir mer sporadiska. (Kanske maken kan ta över?)

Savoyfräs med kyckling, 3 port

2 kycklingfiléer, grovstrimlade
rapsolja eller flytande margarin
en tredjedels eller ett halvt savoykålshuvud, finstrimlat
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
2 cm ingefära, finhackad
2 msk sherryvinäger
bladen från en halv kruka koriander
salt, nymald peppar
0,5 dl skållad, rostad och hackad mandel
ev lite ljus soja vid servering

Värm oljan eller margarinet i en stor gryta. Bryn kycklingen hastigt, tillsätt kål, vitlök och ingefära. Häll på vinägern och låt den dunsta lite grand innan du sätter lock på grytan. Koka cirka 5 minuter. Rör ner koriander, smaka av med salt och peppar. Strö över mandel. Servera med ris.

Sopplunch med parmesankex

Jag är ensam med dottern över helgen och mest lagar vi (jag) mat. Men mentalt försöker jag förbereda mej på att vara umbärlig här hemma. På tisdag börjar jag jobba igen. Dottern har hunnit bli nästan tio månader och min make ska vara hemma med henne ett tag också. Jag ammar henne fortfarande flera gånger om dagen eftersom det går trögt med matintroduktionen. Så jag lämnar väl inte hemmet med optimala förutsättningar för mina kära... (Men det går nog fort för dottern att lära sej äta när jag och brösten inte är i närheten - jag tröstar mej med det, jag vill tro att det är så. Fast lite ont gör det i mammahjärtat.)

Igår blev det fisksoppa och parmesankex. Receptet på fisksoppan kan ses som en skiss där allt är utbytbart, fisksort, grönsaker och kryddor - ändra efter tillgång och smak! I avrunnen, mixad och berikad version åt till och med dottern av soppan, vilket kan ses som ett gott betyg. De knapriga och vackra parmesankexen kommer från systrarna Eisenmans "Soppor, bröd & röror". Mina kex blev lite mindre än systrarnas så jag fick dubbelt så många.

Laxsoppa med rotfrukter och saffran, 4 port

2 morötter
1 persiljerot
1 palsternacka
150 g rotselleri
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
200 g savoykål
2 msk olivolja
1 liter fiskbuljong
400 g färsk lax
en halv påse saffran
en nypa chili (typ cayenne)
nymald svartpeppar
en dillknippa

Finhacka alla grönsaker mycket smått (om du har tid, annars får du grovhacka dem). Fräs grönsakshacket i oljan. Häll på buljong och kryddor och koka cirka 10 minuter. Dela fisken i kuber och låt den sjuda i några minuter, tills den är precis genomkokt. Garnera med dill.

Systrarnas parmesankex, 20-40 st

2 dl vetemjöl (jag använde dinkelsikt)
0,75 tsk salt
60 g kylskåpskallt smör
2,5 dl finriven parmesan
5 msk gräddfil
1 äggvita, uppvispad
kvistar av timjan och oregano
sesamfrön

Blanda vetemjöl och salt i matberedare. Kör i lite av smöret åt gången. Fortsätt med parmesanosten och sedan en matsked gräddfil i taget.

Forma degen till en rulle, cirka 3 cm i diameter (min blev bara 2 cm). Rulla in i plastfolie och förvara i kylen minst 24 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Doppa örtkryddorna i äggvitan och lägg dem försiktigt på kexen. På några av kexen kan man ha sesamfrön. Grädda cirka 15-20 minuter eller tills de är gyllene - passa noga. Låt svalna på galler.

Saturday, November 03, 2007

Idag var jag på världens finaste barnkalasfika

Granatäppelprickig fruktsallad med Annes vaniljmascarpone, valnötter, laktosfri kladdkaka, glasstårta med hallon och vit choklad.

Friday, November 02, 2007

Hallå alla bönkunniga!

Från teveprogrammet Saras kök kommer ett recept på vegetarisk böngryta som jag provat. Receptet är nyttigt, billigt och kräver minimal arbetsinsats (sånt jag fastnar för). Men - vet någon varför mina bönor förblev hårda, även efter fyra timmar i ugnen? I originalreceptet ska man ha 3 dl blötlagda bönor av samma storlek, t ex black eye, svarta bönor, kikärter eller kidneybönor. Och så blandar man tomater, kryddor mm och ställer hela grytan i ugnen i en timma. De vita bönor jag använde behövde två timmars koktid enligt förpackningen (Kung Markattas ekologiska vita bönor) så jag tänkte att jag provmakar mej fram. Efter en timma var bönorna stenhårda, efter två, tre och fyra timmar var de fortfarande ganska hårda... Vad tror ni - var det konstiga bönor eller blev de hårda av att kokas för länge? Det var inget tillsatt salt i kokvätskan (mer än salt från buljongtärningen) i fall det nu kan spela roll. Och bönornas bästföredatum har inte passerats.

Trots bönornas fasta konsistens blev det gott. Tomatsåsen smakade bra; den var lagom kryddad, lagom syrlig, god. Ingen fick ont i magen. Jag gillar receptidén och kommer att prova igen, fast med andra bönor. Så hjälp mej nu, gör mej klokare om du kan.

Monday, October 29, 2007

Pinjekakor med rosenvatten

Mat får gärna ta lång tid att laga (om man har tid). Efterrätter och sötsaker ska gå snabbt. Sån är jag. Behöver jag säga att sötsaker snabbt slinker ner i min mage också? Min favoritefterrätt är mycket enkel - grekisk yoghurt med honung och valnötter. I Lisa Förare Winbladhs nya bok "Ditt nya skafferi" hittade jag en fin variant, yoghurt med kryddmarinerade aprikoser som toppas med pistasch och mynta. Jag har också provat Lisas mycket lättlagade pinjekakor med rosenvatten. De blir så där sega inuti och lite knapriga utanpå och tar max 20 minuter att göra. Om man inte får tag på rosenvatten tror jag att en god likör eller citronsaft och -skal kan funka som ersättare.

Pinjekakor med rosenvatten, 15 st

175 g mandelmassa
0,75 dl socker
0,5 msk rosenvatten
1 äggvita
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl pinjenötter

Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv mandelmassan. Rör ihop mandelmassa, socker, rosenvatten, äggvita och vetemjöl. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt. Klappa fast pinjenötterna. Grädda 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Seså, köp nu Lisas bok om du inte gjort det!

Sunday, October 28, 2007

Tryffeldoftande linsris

Jag vet egentligen inte om ni är så intresserade av dagens rätt. Den tillkom efter en frys-, skafferi- och kylskåpsrensning och blev en ovanligt lyckad lunchfusion av sånt jag hade hemma. Ni vet hur det kan vara, lika ofta blir det rysligt misslyckat. Till detta linsris med grönkål, tryffelolja och knapriga chilistekta pinjenötter hade jag tänkt mej en morotsstinn yoghurtsås med ingefära, men den passade inte alls till. Den får vi äta i kväll, till fisken.

Tryffeldoftande linsris, 3-4 port

2 dl basmatiris
1 dl små linser
1 msk olja
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 g grönkål (fryst och tinad)
5 dl hönsbuljong
nymald svartpeppar, ev lite salt
några droppar tryffelolja
ett par matskedar chilipinjenötter (pinjenötter stekta i olja, överströdda med chilipulver - ej för starkt)

Blötlägg ris och linser i cirka 3 timmar i kallt vatten. Skölj noga.

Värm upp oljan, stek lök, vitlök och grönkål. Tillsätt ris och linser, fräs lite till. Häll på buljongen och låt alltsammans koka 20 minuter. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Droppa över tryffelolja, strössla över chilipinjenötter.

Jag hade tänkt mej att riset skulle bli luftigt eftersom det var blötlagt så länge. Men kanske var koktiden för lång och det var därför som det blev klibbigt? Eller vad säger ni, risexperter? Hur gör man?

Saturday, October 27, 2007

Hejhejhej

Tack för alla telepatiska omtankar och värmande kommentarer jag fick efter förra inlägget (som jag raderade, det var bäst så)! Till och med kusin Beate hörde av sej (hejhej, snart kommer ett pappersbrev med posten).

Inte ens himmelska köttgrytor gör sej på foto, men den goda smaken överväger bristen på skönhet. Min hjortgryta med vin, linser och kallrökt sidfläsk blev vinsyrlig och mustig. Jag tänker inte lämna receptet, men här är ett litet gryttips. Linser. Nästa gång ska jag ta mer linser och mindre mängd kött; smaken kan bli minst lika bra, men grytan blir både miljövänligare och billigare. Jag använde Risentas små linser, la dem i blöt 3 timmar och lät dem sedan koka med i grytan 20 minuter. De höll formen.

Galopp-galopp, livet rusar vidare!

Thursday, October 25, 2007

Middag i Furulund (2)


Idag har jag kokt hjortgryta med linser och vin samt bakat Lisas mandelkakor med pinjenötter och rosenvatten. Om en och en halv vecka börjar jag arbeta igen. Mycket av min föräldraledighet har ägnats åt matlagning. Det har passat mej (men har i ärlighetens namn blivit lite ensamt emellanåt). För ett par dagar sen var jag och en annan föräldraledig mamma dock hemma hos Jenny och åt kryddig korngrynspytt. Efteråt fick vi saffransostkaka med jordgubbar och allt var väldigt gott. (Om ni vill hänga med på egotripp kanske ni känner igen både mej och tevekannan här. Fast på dagens kort bär jag dottern på magen.)

Tuesday, October 23, 2007

Dags för älgfärs

Ville bara säga att jag ätit Buffés viltfärsgryta tre dagar i rad och den smakar fortfarande gott... (Gjorde dubbel sats, använde älgfärs.) Passa på.

Sunday, October 21, 2007

Prinsessrosor till folket

Sonen bjuder på en bukett "prinsessrosor" som han och jag gjort. Vi blandade 100 gram mandelmassa med 4-5 droppar röd karamellfärg, kavlade ut drygt teskedsstora degbitar, rullade och doppade i 50 gram mörk choklad. (Idén kom från Prinsessans partybok av Pernilla Glaser och Jens Magnusson.)

Vilken ljuvlig vuxenefterrätt det kunde bli med rosenvatten eller kanske Amaretto i mandelmassan. Och starkt kaffe till.

Den svenska nöten


Häromdagen när jag skulle göra müsli var valnötterna, mandlarna och pekannötterna slut. Jag rostade några bortglömda hasselnötter som låg och skräpade i kylen och förvånades. Hasselnötter är ju minst lika gott som de mer exotiska alternativen. Så när jag hittade ett salladsrecept av Rune Kalf Hansen med hasselnötter (Laga Lätt nr 10 -07) provade jag det. "Den godaste sallad jag ätit", sa maken. Kanske överdrev han, men god blev den i alla fall. Jag dubblerade mängden nötter, tog vitkål i stället för savoykål (för det var det jag hade hemma), hoppade över persiljan och pyntade med färsk timjan.

Vitkålssallad med svamp och hasselnötter, 4 port

150 g champinjoner, skivade
lite olivolja att steka svampen i
1 dl hasselnötter
150 g vitkål, finstrimlad (eller savojkål)
1 rödlök, finhackad
ev färsk timjan till garnering

dressing:
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 tsk honung
1 krm salt + 1 krm peppar

Stek svampen snabbt i olja och blanda med nötter, kål och lök. Vispa ihop dressingen och rör ihop alltsammans.

I fredags var sonen på utflykt med dagis och de kom tillbaka med spretiga klasar av hasselnötter. Idag tog jag med sonen åt det håll jag visste att de gått så fick han visa mej träden (översta bilden). Cirka 200 meter från mitt hus växer det vilda jättefina små hasselnötter som maken och jag sedan knäckte till kaffet. Och en annan dagismamma som jag träffade på där berättade om ett valnötsträd som inte heller ligger långt härifrån. Sånt gör mej glad.

Friday, October 19, 2007

Min risottokaka

Jenny gjorde en paj med råris och ost som pajskal. Strax efter att jag såg den bläddrade jag i Cranks gröna kokbok (jag bläddrar ju jämt i kokböcker) och hittade en risottopaj med spenat. Så skapades idén till min egen variant. Den blev bra och ganska tjusig, om jag får säga det själv. Fast jag kan inte låta bli att tänka att man inte behöver krångla till en risotto; den är så god i sej själv... Fast den här är lite extra bjudvänlig (med en bit kött och en fin sallad, recept på en väldigt god sallad kommer senare).

Risottokaka med mangold och zucchini

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
250 g risottoris (t ex carnaroli)
0,5 liter varm hönsbuljong
140 g färsk röd mangold (eller babyspenat)
100 g parmesan, grovriven
nymald peppar, ev lite salt
3 ägg, uppvispade
1 liten zucchini
olivolja till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs lök, vitlök och ris i olja. Häll på buljongen lite i taget, rör ofta. Cirka 10 minuters koktid är lagom för riset ska ju tillagas i ugnen också.

Dela mangoldbladen om de är stora. Låt mangolden smälta ner i riset. Tag grytan från plattan och rör ner osten. Smaka av med peppar och kanske en gnutta salt.

Skär zucchinin i långa remsor medan risotton svalnar en aning. Använd osthyvel eller skiva tunt med kniv. Olivoljepensla en form med avtagbar kant (min är 24 cm i diameter) och fodra formen med zucchiniskivorna. Rör i äggen i risottosmeten och lägg i risotton i formen. (Eftersom fyllningen kan läcka ut i ugnen är det smart att placera en bit aluminiumfolie i botten av ugnen först.) Grädda kakan cirka 20 minuter. Skär försiktigt med en kniv längs kanten innan du tar bort formens löstagbara del.

Wednesday, October 17, 2007

Morotssallad med äpple och fina frön

I går lagade jag en kycklingrätt som jag var säker på skulle hamna här på bloggen. Och illa blev det inte, men inte heller nåt speciellt. Däremot kunde jag knappt sluta äta av den anspråkslösa lilla morotssalladen vi hade till kycklingen. Min bror brukar tala så gott om en blandning av riven morot, rivet äpple, pressad apelsin och svarta sesamfrön. Jag saltade och pepprade dessutom en gnutta och la till den indiska kryddblandningen panch poran (fänkålsfrön, bockhornsklöverfrön, svarta sesamfrön, kummin och kalonji) som jag först fräste i lite olja. Resultatet blev som sagt ovanligt lyckat och alldeles genomnyttigt. Och har man inte panch poran blir det nog bra ändå.

Morotssallad med äpple och fina frön

3 morötter
2 äpplen
1 apelsin, pressad
salt, nymald svartpeppar
1 msk rostade ljusa sesamfrön
ev 1 msk rostad panch poran

Skala och grovriv morötter och äpplen. Blanda snabbt med apelsinsaften så att äppelrivet inte missfärgas. Salta, peppra och strö i de rostade fröna.

Tuesday, October 16, 2007

Botan i Lund

I en botanisk trädgård kan man alltid lära sej något nytt, till exempel hur brysselkål växer - eller visste ni redan?

Monday, October 15, 2007

Blomkål, broccoli och rostad paprika

Jag har skrikit och gormat på min treåring hela helgen. "Kom och klä på dej", "sitt ner när du äter", "håll inte lillasyster runt huvudet", "klä på dej", "pilla inte där", "sitt ner", "låt lillasyster leka själv" (= sluta putta henne), "KLÄ PÅ DEJ!" Ja, det mesta jag sagt har varit med stora bokstäver och följt av utropstecken. Nu sitter jag och begrundar det hela; jag måste öva mej i tålamod och välja mina fajter bättre. Jag har varit en usel mamma, men vill tro att jag kan vara bättre.

Solen skiner och dottern sover i sele på min mage. (Jag står på knä vid datorn.) Det är en fin dag och det är en ny dag. I ugnen står en makaronilåda som jag strax ska äta med resterna av kålsalladen jag gjorde igår.

Blomkål, broccoli och paprika i senapsvinägrett

200 g färska små blomkålsbuketter
200 g färska små broccolibuketter
2 grillade paprikor (t ex av märket Sera, finns billigt på Willys)

dressing:
0,5 dl olivolja
1 tsk skånsk grovmald senap
1 tsk fransk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
ca 5 droppar tabasco
salt, nymald svartpeppar

Koka blomkål och broccoli lätt, bara nån minut. Strimla paprikorna fint. Vispa ihop dressingen, smaka av med salt och peppar, och häll den över grönsakerna medan de fortfarande är varma.

Sunday, October 14, 2007

Lördagsmat

Kalv, vaxbönor, parmesandoftande potatis- och svampgratäng. En god sås till, här är receptet.

Makens mustiga rödvinssås, ca 6 port

o,5 gul lök, mycket finhackad
2 msk smör
2 msk socker
2 dl vatten
2 dl rödvin (nej, här funkar nog inte surkålsjuice)
0,5 dl koncentrerad kalvfond från flaska
0,5 dl balsamvinäger
2 krm nymald svartpeppar
1 msk mörk soja
2-3 msk maizenaredning för mörka såser

Stek löken i hälften av smöret. Rör i socker och låt det bli svagt brunt. Tillsätt vatten, rödvin, fond, balsamvinäger, peppar och soja. Låt koka 10-15 minuter utan lock. Vispa i redningen och koka en minut, rör i resten av smöret.

Wednesday, October 10, 2007

Under tiden

Och medan jag skrev mitt förra inlägg envisades lilla dottern med att promenera runt under mitt (smått antika) datorbord och dra i sladdar...

Zooma inte in bilden; det är säkert mycket dammigt på golvet.

Indiska rostade paprikor

I Lund finns det en del ovanliga kryddor på Ris & Curry, t ex det torkade mangopulvret (amchor) som ger en speciell syra till maten. Jag är ju svag för indisk mat. Kokboken "Med smak av Indien" (av Mehra, Hermelin och Ehrs) har jag fyndat på ett antikvariat och häromdagen testade jag de rostade paprikorna med kryddig potatisfyllning. Receptet var enkelt, men ändå otydligt skrivet så jag kanske har missförstått något. Och det sades räcka till 4-6 personer... Maken och jag blev ändå förtjusta, men sonen ratade rätten totalt. "För starkt", tyckte han.

Rostad paprika med kryddig potatis

0,5 kg mjölig potatis
3 msk neutral olja
lite chili (välj själv sort och mängd)
1 tsk garam masala
2 tsk spiskumminfrön
1 msk mangopulver eller 1 tsk pressad citron
1 tsk korianderfrön, mortlade
salt
4-6 paprikor i olika färger

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen till den blir mosbar. Rosta spiskumminfröna i 2 msk av oljan under tiden. Mosa potatisen med alla kryddor. Smaka av med chili och salt.

Skär försiktigt bort toppen på varje paprika och pilla ut kärnor och hinnor. Fyll paprikorna men inte riktigt ända upp. Pensla paprikorna med resten av oljan. Baka paprikorna i ugnen i cirka 20 minuter. Servera med kött eller fisk och en sallad.

Tuesday, October 09, 2007

En ny kärlek

Vi har slutat med alkohol och börjat med naturligt fermenterad ekologisk surkålsjuice. Surkålssupen bränner skönt i halsen och långt ner i bröstet om man lyckas svälja. Den smakar så rent. Men man måste älska surkål - det är hemligheten. (I hälsokostaffären skrattar de bakom min rygg. När jag köpte juicen där första gången rekommenderade ynkryggen bakom kassan att jag skulle blanda den med vanlig juice, "nån god sort".)

Nu återstår att se vad som händer om man också byter vinet mot surkålsjuice i matlagningen.

Friday, October 05, 2007

Grekisk spenatpaj

Nu ska jag dela med mej av ett riktigt bra recept. Grekisk spenat- och fetaostpaj finns i en massa varianter men jag tänker inte skriva om dem. Ni får helt enkelt lita på att "min" version är god eller ändra efter eget huvud. Filodegspaj ganska snabblagad. Vanlig pajdeg är alltid lite meckig att fixa, men använder man filodeg är det bara att lägga ut bladen i formen och pensla med olja. Man slipper knåda eller mixa, lägga degen i kylen en halvtimma, trycka ut och förgrädda. Dessutom gillar min man filodeg bättre (vilket naturligtvis inte säger något om vad din man eller fru eller du eller barnen gillar).

Grekisk spenatpaj (spanakopita), 4 port

450 g fryst bladspenat
3 ägg
1 dl grekisk yoghurt (10% fett)
200 g fetaost, tärnad
75 g parmesan, grovriven
1 kruka dill, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
4-5 filodegsblad
ca 0,5 dl olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Tina spenaten och krama ur den noga. Vispa ihop ägg och yoghurt. Rör i spenat, fetaost, parmesan, dill, vitlök, cayenne, salt och peppar.

Lägg ett ark filodeg i botten av en pajform (ca 24 cm i diameter). Låt degen hänga ut över kanten. Pensla degarket med olivolja - det är inte så noga. Lägg på ett ark till, omlott, och pensla med olivolja. Fortsätt göra likadant med resten av filodegen. Fyll "pajskalet" med spenatäggstanningen. Puffa ner överhängande filodeg i formen. Grädda 40-45 minuter. Njut kall eller varm tillsammans med kalamataoliver, tzatziki och gott bröd.

Thursday, October 04, 2007

Man behöver vuxensnack

Nu har jag bara fyra veckor kvar av min föräldraledighet. Sen blir det andra bullar. Jag har inte direkt varit nån lattemamma. Kanske borde jag ha varit det mer; man känner sej lätt lite ensam om man prioriterar att vara hemma med sitt barn och typ laga mat hela dagarna. Jag är ju egentligen ganska social av mej. I går träffade jag två andra mammor (från sonens föräldragrupp) och vi satt och drack kaffe och snackade vuxensnack hela dagen. Våra småbarn kröp runt och var ovanligt lugna och nöjda. Sånt behöver man.

Kompis M bjöd på mycket god blomkålssoppa med strössel av strimlad parmaskinka och stekta blomkålsbuketter samt en röra på ärtor, philadelphiaost och lime. Se ovan.

Tuesday, October 02, 2007

Markus risoni

Senaste veckan har vi ätit rödbetssoppa med lammbog (stekt tortilla med riven morot, ost, koriander till), hjortfärsgryta med massor av rotfrukter och kål, hemgjorda fiskpinnar av sej med dijonyoghurt till, ugnsbakade potatisklyftor med kimchiröra och korv. Så kan det se ut hos oss - när det är bra. Vi har börjat med gurk- och morotsstavar före middagen. Det fungerar förvånansvärt bra på treåringen som annars lätt blir för hungrig medan maten tillagas. Äter han gurka håller han sej nöjd men orkar ändå äta av maten. Mycket bra.

Jag har varit skeptisk till risoni, den där pastan som ser ut som ris. Kanske har jag ätit överkokt sådan eller fått den serverad för kall (då kladdar pastariskornen ihop). Igår lagade jag risoni med prosciutto, gremolata och getost ur Markus Aujalays "Mat hemma och på krogen". Det gick snabbt, såg festligt ut och var riktigt gott. Jag minskade på mängden fett; rätten blir ändå ganska fet och mäktig. Och man behöver rejält med grönsaker till. Vi åt sallad med rucola, lättkokt vitkål och oliver.

Risoni med prosciutto, gremolata och getost

1 schalottenlök, finhackad
1 + 1 msk smör (jag använde smör- & rapsolja)
4 dl risoni
8 dl hönsbuljong
nymald peppar och ev salt
100 g getost, delad i mindre bitar
parmaskinka

gremolata:
1 knippa bladpersilja, finhackad
2 msk finrivet citronskal (från ekologisk citron)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt och nymald peppar

Blanda alla ingredienser till gremolatan och låt den stå och dra.

Mjukfräs löken i en matsked av fettet. Häll på pastan och hälften av den varma hönsbuljongen. Fortsätt späda med buljongen; rör hela tiden och överkoka inte. Rör ner en matsked smör och smaka av med peppar och kanske lite salt. Vänd ner getosten och låt bitar av osten smälta i "risotton". Lägg upp, garnera med parmaskinka och gremolata.

Monday, October 01, 2007

Pekan- och dadelkakor

Renée Voltaires "Peace, love and food" innehåller massor av recept med grönsaker och nötter i alla former, och torkade dadlar får ofta fungera som sötningsmedel. Kanske är det därför jag är så svag för boken. Renée Voltaire sysslar med nyttig mat; hon är starkt influerad av levande föda, raw food och den ayurvediska läran. Det är spännande och vacker mat. Jag tror på mycket grönsaker och det finns helt klart en poäng i att inte koka grönsaker för mycket eller jämt, för den största delen av de vattenlösliga vitaminerna förstörs då. Men jag tycker att det skulle vara väldigt tråkigt att aldrig äta varm mat! (Inom raw food-rörelsen värms maten till max 47 grader.) Och så mycket som måste uteslutas för att vara säkert! Värme är ju ett bra sätt att oskadliggöra bakterier på - tack gud för elden så vi kan grilla kött emellanåt!

Renée förhåller sej ganska fritt till alla läror och det väljer jag också att göra. Boken är intressant för att den ger nya infallsvinklar på matlagningen. Begränsningar manar till nya lösningar. Bilden på "raw pizza" ser jättegod och ganska pizzalik ut. En deg av linfrön (potentiellt farlig mängd), solrosfrön, valnötter, tomater och örter ska torkas i en ugnstork under 10 timmar. Sen lägger man på en mix av cashewnötter, olivolja och basilika, och man toppar med rucola, oliver och tomater. Jag tänker inte provlaga rätten själv och kan inte tänka mej att den smakar pizza, men rätt kul är det ändå.

I Renée Voltaires "Alltid hungrig" från 2003 (då var hon mindre "supernyttig" av sej) hittade jag ett smaskigt recept på pekan- och dadelkakor. Jag gjorde dem i förmiddags och de blev väldigt goda. Mixa dadlarna med nötterna och rulla bollarna i havregryn om du inte vill tillsätta socker och fett (eller om du vill vara lite "raw"). Det är också gott! I receptet nedan har jag bara tillsatt lite bakpulver för det kändes som det skulle behövas. Och så tog jag kakao i stället för carobpulver.

Pekan- och dadelkakor, 40-45 st

125 g smör
100 g mörkt muscovadosocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl havregryn
2 dl torkade dadlar (blötlägg först om de känns för torra)
2 dl (100 g) pekannötter
2 tsk kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop smör, socker och ägg. Blanda mjöl och bakpulver. Hacka dadlar och pekannötter. Rör samman alla ingredienser till en smet. Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda 10-12 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

Friday, September 28, 2007

Finaste graffitin i Lund

Monday, September 24, 2007

Köttfärspaj för bäbisar

Jag minns att jag så förnumstigt skrev om min son att han minsann åt både vitlök och chili från fem månaders ålder. Min dotter har givit mej en större insikt och förståelse i hur det är när det inte går riktigt lika lättsamt med maten. Man får vara glad om hon över huvud taget öppnar munnen.

Igår åt vi för första gången samma mat alla fyra. Det kändes nästan lite högtidligt. Jag saltade inte pajen och körde fyllningen i matberedare för att den skulle vara bättre anpassad för en 8-månaders bäbis. Det blev gott, smakade milt av lamm, tomat och örtkryddor. Dottern åt två skedar och grimaserade vilt. Sen satt hon bara och pillade med pajskalssmulor.

Köttfärspaj för bäbisar (från 8 månader)

Pajdeg:
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl dinkelsikt
125 g smör
3 msk kallt vatten

Köttfärsås:
500 g lammfärs
1 gul lök, hackad
1 morot, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rapsolja
2,5 dl tomatjuice
ca 2 dl gröna blad från t ex persilja, koriander och mynta
1 msk fransk senap
svartpeppar

Äggstanning:
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl god riven ost
en nypa chili
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Kör pajdegsingredienserna i matberedare tills det blir en smulig deg. Lägg degen i kylskåpet cirka en halvtimma (medan fyllningen görs i ordning).

Stek färs, lök, morot och vitlök lätt i oljan. Koka ihop alla ingredienserna till köttfärssåsen, men smaka av med peppar först när färsen är klar och såsen fått en fastare konsistens. Kör allt i matberedare till en fin puré (eller lite grövre konsistens om barnet börjat med det). Vispa ihop mjölk, ägg, ost, chili och peppar.

Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda köttfärsen med äggstanningen, häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen under aluminiumfolie 30 minuter, sen en kvart till utan folie.

Sunday, September 23, 2007

Lisas kibbe

Sen jag började läsa Lisas nya bok "I ditt nya skafferi" har jag varit på Möllevångstorget två gånger. Jag blir alltid smått förvirrad när jag är där, tror att jag kan en del om mat men fattar ändå inte vad en bråkdel av burkarna, flaskorna och de spensliga grönsakerna i de asiatiska affärerna ska användas till. Lisas bok gör mej lite klokare. Ofta köper jag annars saker jag känner igen, som gröna russin, rosenvatten och baklava i Mellanöstern-affärerna. I torsdags kom jag hem med en jättepåse malmöodlade örter - persilja, mynta och koriander - som vi nu måste ha rikligt av i alla rätter för att de fina bladen inte ska förfaras. Men även om man vågar ge sej ut på smakäventyr blir det inte alltid så bra. Igår köpte vi nåt riktigt räligt, frysta kinesiska räkknyten med otäckt stark räksmak. Maken mådde nästan illa; jag ska inte skriva mer om det.

I Lisas bok hittade jag ett recept på kibbe, knubbiga lammfärsjärpar fyllda med pinjenötter, gröna russin och lök. Jag tycker om den finstämda kryddningen i denna mellanösternrätt och gillar bulguren som fyller ut och bidrar med en lite knaprig struktur. Med risk för att vara överdriven och patetisk måste jag säga att jag blev störtförälskad - det här är mat i min stil. Receptet publiceras med Lisas tillstånd (och jag kan med eftertryck rekommendera er att köpa boken).

Kibbe med lök, pinjenötter och gröna russin

400 g lammfärs
1 dl bulgur
2 dl kokande vatten
1 ägg
1 dl finhackad persilja
1 krm mald kryddpeppar
0,5 msk mald spiskummin
2 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
olivolja till stekning

Fyllning:
2 gula lökar
2 krm kanel
2 msk pinjenötter
0,5 dl gröna russin
salt och peppar

Låt bulgurvetet svälla i kokande vatten minst en kvart. Pressa sedan ut allt överflödigt vatten genom en finmaskig sil.

Skiva löken till fyllningen. Stek den gyllene och mjuk. Blanda i kanel, pinjenötter och russin och fortsätt att steka tills pinjenötterna fått lite färg.

Rör ihop bulgur med övriga färsingredienser. Arbeta färsen ordentligt och lite mer än vanligt. Den ska bli rätt fast så att fyllningen hålls på plats.

Dela smeten i 12 delar. Smörj händerna med olja och rulla varje del till en bulle, platta till och lägg på en halv matsked fyllning på varje platta. Forma till långsmala spetsiga köttbullar. Stek i olivolja tills de får fin färg.

Friday, September 21, 2007

Laxpudding med rostad pumpa

Den magiska timmen mellan fem och sex. Hur många föräldrar står då inte och försöker trolla fram middag med ett barn på vardera armen. Igår hade vi det så. Man skulle ha fler armar förresten - vem ska annars rosta sesamfröna, hälla nudlarna i vattnet, blanda dressing till salladen, ta den rökta makrillen ur kylen? Idag gick det lättare. Jag hade förberett laxpuddingen och mellan fem och sex skulle den bara stå i ugnen. God blev den också. Maken och jag åt upp alltihop trots att det skulle kunna bli lite över till i morgon.

Laxpudding med rostad pumpa, 4 (rätt små) port

200 g kallrökt lax, strimlad
0,5 kg potatis
0,5 kg pumpakött (butternut)
1 gul lök, skivad
ca 1 dl klippt dill
ca 1 dl klippt mynta
3 ägg
4 dl mjölk
nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Koka potatisen till hälften, dvs ca 10 minuter. Skär under tiden pumpan i drygt en halv centimeter tjocka skivor och pensla dem med rapsolja och salta och peppra sen lätt. Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper och grilla i ugn ca 10 minuter eller tills de får lite färg.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Skär potatisen i skivor. Varva lax, potatis, pumpa, lök, dill och mynta i en ugnssäker form. Börja och avsluta med potatis och pumpa. Vispa ihop ägg och mjölk, peppra. Häll äggstanningen i formen. Gratinera i ungefär 40 minuter.

Salta eventuellt lite i efterhand, på tallriken, om du inte tycker att laxen bidrar med tillräcklig sälta. Vi åt kokta gröna ärter som svängts runt med smör- & rapsolja till.