Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, January 04, 2007

Två soppor


Jag vaknade just, Meny hade redan börjat och jag måste ha missat hela spektaklet när min son ska klä sej vid tjugoöversjutiden. Jag vaknade ensam i hans säng. Oj, det var skönt att få sova.

För ett tag sen köpte jag "Soppor, bröd & röror" (av systrarna Eisenman) och jag hittade massor av goda recept jag ville prova. Först ut var kronärtskockssoppan med mascarpone och hasselnötter (överst på bild). Jag ringlade över olivolja och mmmade de första skedarna. Sen blev jag plötsligt så dötrött på just den typen av soppa som smakar som en skål varm vispgrädde med någon obestämbar grönsak i. All olivolja gjorde ju inte direkt saken bättre. Man orkar inte äta en hel portion utan att känna sej nästan illamående. Bläh.

Tacka vet jag rödbetssoppan. Den gjorde jag igår och mmmade mej genom hela tallriken. Sonen och jag åt smörgås med vitlökssill till; det är en passion vi delar.

Rödbetssoppa med smak av äpple och svarta vinbär, 4 port

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade (mitt tillägg)
2 msk rapsolja
500 g färska rödbetor
2 morötter
2 potatisar
1 liter grönsaksbuljong
1 äpple
2 msk outspädd svartvinbärssaft
salt, nymald peppar
gräddfil att klicka över den färdiga soppan

Fräs lök och vitlök i en kastrull några minuter.

Skala rödbetor, morötter och potatis och skär i bitar. Lägg ner dem i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i cirka en kvart.

Skala, kärna ur och hacka äpplet och blanda ner det i kastrullen tillsammans med svartvinbärssaften.

Mixa soppan slät. Späd med lite buljong eller vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Klicka i gräddfil strax före servering.

4 Comments:

Blogger Lena said...

Jag gillar klara soppor, när det är buljong som bas och så. Precis som du säger så blir de där gräddsopporna lite för mäktiga ibland.
(www.koala.nu)

1:12 PM  
Blogger Mård said...

Hej, och hurra för en jättebra blogg! Provade din rödbetssoppa idag men hade ingen svartvinbärssaft så jag använde äppelcidervinäger och apelsinjuice istället. Den blev mycket mycket god. Tack för receptet. Apropå jordärtskocksoppa tycker jag bäst om den med lite vitt vin och äppeltärningar i, för att komma runt just den där känslan av en tallrik ljummen vispgrädde du talar om.

2:24 PM  
Blogger Viktoria said...

Tack Mård - snälla kommentarer kan man aldrig få nog av! Och vad roligt att soppan blev god. Din jordärtskockssoppa låter väldigt god, faktiskt så ska jag prova nån dag.

12:36 AM  
Blogger Jessica said...

Du har blivit utvald ;), för att ägna dig åt lite kreativt sanningsbyggande om du vill!

Och det där med alltför gräddiga soppor. Jag förstår inte det där med att drizzla olivolja över allt. Jag gillar vichyoisse-soppa en aning varm. Man kan säkert bygga om den där soppan så att den blir mer vichyoisselik, alltså inte så gräddig. Jag brukar slänga i jordärtskockor i soppan när jag gör den.

5:34 AM  

Post a Comment

<< Home