
I går lagade jag en kycklingrätt som jag var säker på skulle hamna här på bloggen. Och illa blev det inte, men inte heller nåt speciellt. Däremot kunde jag knappt sluta äta av den anspråkslösa lilla morotssalladen vi hade till kycklingen. Min bror brukar tala så gott om en blandning av riven morot, rivet äpple, pressad apelsin och svarta sesamfrön. Jag saltade och pepprade dessutom en gnutta och la till den indiska kryddblandningen panch poran (fänkålsfrön, bockhornsklöverfrön, svarta sesamfrön, kummin och kalonji) som jag först fräste i lite olja. Resultatet blev som sagt ovanligt lyckat och alldeles genomnyttigt. Och har man inte panch poran blir det nog bra ändå.
Morotssallad med äpple och fina frön
3 morötter
2 äpplen
1 apelsin, pressad
salt, nymald svartpeppar
1 msk rostade ljusa sesamfrön
ev 1 msk rostad panch poran
Skala och grovriv morötter och äpplen. Blanda snabbt med apelsinsaften så att äppelrivet inte missfärgas. Salta, peppra och strö i de rostade fröna.
5 Comments:
Det där MÅSTE jag prova i helgen! En annorlunda råkostsallad är aldrig fel
Rårivna morötter med apelsin tror jag vi fick på dagis. Eller var det i skolan? Gott var det i alla fall.
Vilket fint gammalt tegelhus i bakgrunden på bilden!
Det här gillar jag, att göra om en gammal trotjänare med ett enkelt handgrepp. Och så en ny krydda som måste provas - var köper bror din den här kryddblandningen?
Lustigt, nästa blogg jag läste idag på morgonen nämnde just panch poran och hade en länk till en beskrivning. Det är väl märkligt, jag hade inte hört talas om kryddan tidigare, och så stöter man på den två ggr precis efter varandra.
Men tack för alla finfina kommentarer - och Görel, länken var ju bra. Jag är väldigt förtjust i panch poran, brukar "poppa" lite i olja till stekt ägg t ex. Påsen jag har nu är förresten inköpt på Cajsa Warg i Stockholm.
Frida, huset i bakgrunden ligger på min innergård och är fabrikör Bernlunds sommarresidens från början av 1800-talet. Vi bor precis vid järnvägsstationen - då var det nog bara äng och "på landet" här. Föreningen Svalorna säljer begagnade grejer där nuförtiden; det mesta vi har är fynd därifrån.
Post a Comment
<< Home