Surkålspirogen hyllar vardagen
Igår kväll hade vi en liten picknick på innergården, vi åt Saras surkålspiroger som vi doppade i vitlöksstark rosa yoghurtsås med gurka, morot och rödbeta. Efteråt delade vi en stor saftig honungsmelon. Pirogerna (tillsammans med såsen) blev supergoda - perfekt picknickmat, tycker jag. Degen var dessutom väldigt smidig och lättarbetad. Såhär gjorde jag pirogerna (väldigt likt Saras recept):
Saras surkålspiroger, cirka 20 st
Pirogdeg:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 kokt potatis
1 äggula
3 msk vatten
2 krm salt
Fyllning:
1 gul lök, finhackad
1 dl tärnad stark korv, t ex salsiccia
2 dl surkål
1 tsk torkad körvel (för att jag inte fick tag på färsk)
2 msk rapsolja
ägg till pensling
Kör degingredienserna i matberedare tills de klumpar sej. Lägg degen i en plastpåse i kylen cirka en timma.
Stek lök, korv och surkål i oljan. Blanda ner körveln.
Kavla ut degen tunt, stansa ut rundlar med ett stort glas. Fördela fyllningen på degbitarna, vik och gaffla ihop kanten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ungefär 10 minuter i 225 grader. Servera med tzatziki eller liknande.
2 Comments:
wow... det där måste jag prova...! Har inte ätit piroger på evigheter.
jag har gjort pirogerna i kväll och satt i mig en del till en kopp te. De är verkligen jättegoda
Post a Comment
<< Home