Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, September 24, 2007

Köttfärspaj för bäbisar

Jag minns att jag så förnumstigt skrev om min son att han minsann åt både vitlök och chili från fem månaders ålder. Min dotter har givit mej en större insikt och förståelse i hur det är när det inte går riktigt lika lättsamt med maten. Man får vara glad om hon över huvud taget öppnar munnen.

Igår åt vi för första gången samma mat alla fyra. Det kändes nästan lite högtidligt. Jag saltade inte pajen och körde fyllningen i matberedare för att den skulle vara bättre anpassad för en 8-månaders bäbis. Det blev gott, smakade milt av lamm, tomat och örtkryddor. Dottern åt två skedar och grimaserade vilt. Sen satt hon bara och pillade med pajskalssmulor.

Köttfärspaj för bäbisar (från 8 månader)

Pajdeg:
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl dinkelsikt
125 g smör
3 msk kallt vatten

Köttfärsås:
500 g lammfärs
1 gul lök, hackad
1 morot, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rapsolja
2,5 dl tomatjuice
ca 2 dl gröna blad från t ex persilja, koriander och mynta
1 msk fransk senap
svartpeppar

Äggstanning:
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl god riven ost
en nypa chili
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Kör pajdegsingredienserna i matberedare tills det blir en smulig deg. Lägg degen i kylskåpet cirka en halvtimma (medan fyllningen görs i ordning).

Stek färs, lök, morot och vitlök lätt i oljan. Koka ihop alla ingredienserna till köttfärssåsen, men smaka av med peppar först när färsen är klar och såsen fått en fastare konsistens. Kör allt i matberedare till en fin puré (eller lite grövre konsistens om barnet börjat med det). Vispa ihop mjölk, ägg, ost, chili och peppar.

Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda köttfärsen med äggstanningen, häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen under aluminiumfolie 30 minuter, sen en kvart till utan folie.

4 Comments:

Blogger Elin said...

Kul att du skriver att den funkar från 8 månader, jag önskar jag gjort mer anteckningar om sånt, allt åkte ju ner i vår lilltjej, men man glömmer ändå VAD de åt vid vilken ålder..

8:39 AM  
Blogger lumumma said...

Va' gulligt! Och säkert gott för vuxna också. :)

11:56 PM  
Blogger annamaria said...

Tack för tipset! Ska spara det i 4 månader till. Dottern har nu blivit precis ätfärdig! Så nu ska det bli kulinariskt kokt potatis....mums

12:45 PM  
Blogger Frida said...

Åh vad bra med lite barnvänliga recept! Här har vi en 6,5-månaderskille som älskar burkmat men intar en något mer avvaktande attityd till mina försök att laga eget.

Ska publicera några recept i takt med att han godkänner dem ;-)

2:36 PM  

Post a Comment

<< Home