Man tager vad man haver-soppa
Här är det snorigt och regnigt idag. Sonen gallskrek i den nyöppnade leksaksaffären för han var trött och envisades med att vilja ha en plastdrake som vi inte alls tänkt köpa. (Ni kan ju gissa om vi köpte drakhelvetet eller inte.) Dottern grät hysteriskt på vägen hem för hon var hungrig. Så har det varit hela dagen, otajmat liksom.
Till lunch åt vi nån slags minestroneliknande soppa. Det blev mycket grönsaker i och bara lite kött och lite pasta. Jag hade tänkt lägga i färdigkokta bönor också, men glömde det. Allt-i-ett-soppor passar bra att frysa in och ha med som lunch till jobbet (fast idag åt vi upp nästan alltihop). Grovriven parmesan är gott och påbjudet att ha till.
Min grönsakssoppa
1,5 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 morot
en bit rotselleri
en bit vitkål
2-3 msk olivolja
2 potatisar
1 dl pasta
250 g brysselkål
150 g rökt skinka
några blad färsk salvia
torkade örtkryddor (jag tog en tesked vardera av rosmarin, oregano och körvel)
0,5 tsk mald svartpeppar
en gnutta chili
salt
en bit parmesan
Koka upp vatten och buljong i en kastrull. Hacka lök, purjo, vitlök, morot, rotselleri och vitlök smått. Fräs alltsammans i oljan i en rejäl gryta. Skär potatis i lite större bitar. Ansa brysselkålen och halvera de små kålhuvuden. Häll den varma buljongen i grytan med de stekta grönsakerna. Tillsätt potatis, pasta, brysselkål och skinka och koka cirka 10 minuter eller tills pastan och potatisen är lagom genomkokt. Smaka av med kryddorna och riv parmesan över varje tallrik.
Till lunch åt vi nån slags minestroneliknande soppa. Det blev mycket grönsaker i och bara lite kött och lite pasta. Jag hade tänkt lägga i färdigkokta bönor också, men glömde det. Allt-i-ett-soppor passar bra att frysa in och ha med som lunch till jobbet (fast idag åt vi upp nästan alltihop). Grovriven parmesan är gott och påbjudet att ha till.
Min grönsakssoppa
1,5 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 morot
en bit rotselleri
en bit vitkål
2-3 msk olivolja
2 potatisar
1 dl pasta
250 g brysselkål
150 g rökt skinka
några blad färsk salvia
torkade örtkryddor (jag tog en tesked vardera av rosmarin, oregano och körvel)
0,5 tsk mald svartpeppar
en gnutta chili
salt
en bit parmesan
Koka upp vatten och buljong i en kastrull. Hacka lök, purjo, vitlök, morot, rotselleri och vitlök smått. Fräs alltsammans i oljan i en rejäl gryta. Skär potatis i lite större bitar. Ansa brysselkålen och halvera de små kålhuvuden. Häll den varma buljongen i grytan med de stekta grönsakerna. Tillsätt potatis, pasta, brysselkål och skinka och koka cirka 10 minuter eller tills pastan och potatisen är lagom genomkokt. Smaka av med kryddorna och riv parmesan över varje tallrik.
3 Comments:
Plastdrakar, björnar, diverse annat, många föräldrar svär över diverse.
Jag klurar på frukten, lite svårt enbart utifrån utseende. Någon smakrapport och utseende inuti?
Ja, gud vad man kan bli galen över alla leksaker... De enda leksaker både sonen och jag är ense om är ok är lego (duplo). Vi har mängder. Jag leker också med figurerna ibland.
Har uppdaterat Jennys info om frukten (ser ut som ett plommon, smakar äpple.)
Det ser ut som att det är jujube-frukt. Jujube kommer i alla möjliga varianter men stämmer verligt bra.
Post a Comment
<< Home