Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, October 29, 2007

Pinjekakor med rosenvatten

Mat får gärna ta lång tid att laga (om man har tid). Efterrätter och sötsaker ska gå snabbt. Sån är jag. Behöver jag säga att sötsaker snabbt slinker ner i min mage också? Min favoritefterrätt är mycket enkel - grekisk yoghurt med honung och valnötter. I Lisa Förare Winbladhs nya bok "Ditt nya skafferi" hittade jag en fin variant, yoghurt med kryddmarinerade aprikoser som toppas med pistasch och mynta. Jag har också provat Lisas mycket lättlagade pinjekakor med rosenvatten. De blir så där sega inuti och lite knapriga utanpå och tar max 20 minuter att göra. Om man inte får tag på rosenvatten tror jag att en god likör eller citronsaft och -skal kan funka som ersättare.

Pinjekakor med rosenvatten, 15 st

175 g mandelmassa
0,75 dl socker
0,5 msk rosenvatten
1 äggvita
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl pinjenötter

Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv mandelmassan. Rör ihop mandelmassa, socker, rosenvatten, äggvita och vetemjöl. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt. Klappa fast pinjenötterna. Grädda 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Seså, köp nu Lisas bok om du inte gjort det!

Sunday, October 28, 2007

Tryffeldoftande linsris

Jag vet egentligen inte om ni är så intresserade av dagens rätt. Den tillkom efter en frys-, skafferi- och kylskåpsrensning och blev en ovanligt lyckad lunchfusion av sånt jag hade hemma. Ni vet hur det kan vara, lika ofta blir det rysligt misslyckat. Till detta linsris med grönkål, tryffelolja och knapriga chilistekta pinjenötter hade jag tänkt mej en morotsstinn yoghurtsås med ingefära, men den passade inte alls till. Den får vi äta i kväll, till fisken.

Tryffeldoftande linsris, 3-4 port

2 dl basmatiris
1 dl små linser
1 msk olja
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 g grönkål (fryst och tinad)
5 dl hönsbuljong
nymald svartpeppar, ev lite salt
några droppar tryffelolja
ett par matskedar chilipinjenötter (pinjenötter stekta i olja, överströdda med chilipulver - ej för starkt)

Blötlägg ris och linser i cirka 3 timmar i kallt vatten. Skölj noga.

Värm upp oljan, stek lök, vitlök och grönkål. Tillsätt ris och linser, fräs lite till. Häll på buljongen och låt alltsammans koka 20 minuter. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Droppa över tryffelolja, strössla över chilipinjenötter.

Jag hade tänkt mej att riset skulle bli luftigt eftersom det var blötlagt så länge. Men kanske var koktiden för lång och det var därför som det blev klibbigt? Eller vad säger ni, risexperter? Hur gör man?

Saturday, October 27, 2007

Hejhejhej

Tack för alla telepatiska omtankar och värmande kommentarer jag fick efter förra inlägget (som jag raderade, det var bäst så)! Till och med kusin Beate hörde av sej (hejhej, snart kommer ett pappersbrev med posten).

Inte ens himmelska köttgrytor gör sej på foto, men den goda smaken överväger bristen på skönhet. Min hjortgryta med vin, linser och kallrökt sidfläsk blev vinsyrlig och mustig. Jag tänker inte lämna receptet, men här är ett litet gryttips. Linser. Nästa gång ska jag ta mer linser och mindre mängd kött; smaken kan bli minst lika bra, men grytan blir både miljövänligare och billigare. Jag använde Risentas små linser, la dem i blöt 3 timmar och lät dem sedan koka med i grytan 20 minuter. De höll formen.

Galopp-galopp, livet rusar vidare!

Thursday, October 25, 2007

Middag i Furulund (2)


Idag har jag kokt hjortgryta med linser och vin samt bakat Lisas mandelkakor med pinjenötter och rosenvatten. Om en och en halv vecka börjar jag arbeta igen. Mycket av min föräldraledighet har ägnats åt matlagning. Det har passat mej (men har i ärlighetens namn blivit lite ensamt emellanåt). För ett par dagar sen var jag och en annan föräldraledig mamma dock hemma hos Jenny och åt kryddig korngrynspytt. Efteråt fick vi saffransostkaka med jordgubbar och allt var väldigt gott. (Om ni vill hänga med på egotripp kanske ni känner igen både mej och tevekannan här. Fast på dagens kort bär jag dottern på magen.)

Tuesday, October 23, 2007

Dags för älgfärs

Ville bara säga att jag ätit Buffés viltfärsgryta tre dagar i rad och den smakar fortfarande gott... (Gjorde dubbel sats, använde älgfärs.) Passa på.

Sunday, October 21, 2007

Prinsessrosor till folket

Sonen bjuder på en bukett "prinsessrosor" som han och jag gjort. Vi blandade 100 gram mandelmassa med 4-5 droppar röd karamellfärg, kavlade ut drygt teskedsstora degbitar, rullade och doppade i 50 gram mörk choklad. (Idén kom från Prinsessans partybok av Pernilla Glaser och Jens Magnusson.)

Vilken ljuvlig vuxenefterrätt det kunde bli med rosenvatten eller kanske Amaretto i mandelmassan. Och starkt kaffe till.

Den svenska nöten


Häromdagen när jag skulle göra müsli var valnötterna, mandlarna och pekannötterna slut. Jag rostade några bortglömda hasselnötter som låg och skräpade i kylen och förvånades. Hasselnötter är ju minst lika gott som de mer exotiska alternativen. Så när jag hittade ett salladsrecept av Rune Kalf Hansen med hasselnötter (Laga Lätt nr 10 -07) provade jag det. "Den godaste sallad jag ätit", sa maken. Kanske överdrev han, men god blev den i alla fall. Jag dubblerade mängden nötter, tog vitkål i stället för savoykål (för det var det jag hade hemma), hoppade över persiljan och pyntade med färsk timjan.

Vitkålssallad med svamp och hasselnötter, 4 port

150 g champinjoner, skivade
lite olivolja att steka svampen i
1 dl hasselnötter
150 g vitkål, finstrimlad (eller savojkål)
1 rödlök, finhackad
ev färsk timjan till garnering

dressing:
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 tsk honung
1 krm salt + 1 krm peppar

Stek svampen snabbt i olja och blanda med nötter, kål och lök. Vispa ihop dressingen och rör ihop alltsammans.

I fredags var sonen på utflykt med dagis och de kom tillbaka med spretiga klasar av hasselnötter. Idag tog jag med sonen åt det håll jag visste att de gått så fick han visa mej träden (översta bilden). Cirka 200 meter från mitt hus växer det vilda jättefina små hasselnötter som maken och jag sedan knäckte till kaffet. Och en annan dagismamma som jag träffade på där berättade om ett valnötsträd som inte heller ligger långt härifrån. Sånt gör mej glad.

Friday, October 19, 2007

Min risottokaka

Jenny gjorde en paj med råris och ost som pajskal. Strax efter att jag såg den bläddrade jag i Cranks gröna kokbok (jag bläddrar ju jämt i kokböcker) och hittade en risottopaj med spenat. Så skapades idén till min egen variant. Den blev bra och ganska tjusig, om jag får säga det själv. Fast jag kan inte låta bli att tänka att man inte behöver krångla till en risotto; den är så god i sej själv... Fast den här är lite extra bjudvänlig (med en bit kött och en fin sallad, recept på en väldigt god sallad kommer senare).

Risottokaka med mangold och zucchini

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
250 g risottoris (t ex carnaroli)
0,5 liter varm hönsbuljong
140 g färsk röd mangold (eller babyspenat)
100 g parmesan, grovriven
nymald peppar, ev lite salt
3 ägg, uppvispade
1 liten zucchini
olivolja till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs lök, vitlök och ris i olja. Häll på buljongen lite i taget, rör ofta. Cirka 10 minuters koktid är lagom för riset ska ju tillagas i ugnen också.

Dela mangoldbladen om de är stora. Låt mangolden smälta ner i riset. Tag grytan från plattan och rör ner osten. Smaka av med peppar och kanske en gnutta salt.

Skär zucchinin i långa remsor medan risotton svalnar en aning. Använd osthyvel eller skiva tunt med kniv. Olivoljepensla en form med avtagbar kant (min är 24 cm i diameter) och fodra formen med zucchiniskivorna. Rör i äggen i risottosmeten och lägg i risotton i formen. (Eftersom fyllningen kan läcka ut i ugnen är det smart att placera en bit aluminiumfolie i botten av ugnen först.) Grädda kakan cirka 20 minuter. Skär försiktigt med en kniv längs kanten innan du tar bort formens löstagbara del.

Wednesday, October 17, 2007

Morotssallad med äpple och fina frön

I går lagade jag en kycklingrätt som jag var säker på skulle hamna här på bloggen. Och illa blev det inte, men inte heller nåt speciellt. Däremot kunde jag knappt sluta äta av den anspråkslösa lilla morotssalladen vi hade till kycklingen. Min bror brukar tala så gott om en blandning av riven morot, rivet äpple, pressad apelsin och svarta sesamfrön. Jag saltade och pepprade dessutom en gnutta och la till den indiska kryddblandningen panch poran (fänkålsfrön, bockhornsklöverfrön, svarta sesamfrön, kummin och kalonji) som jag först fräste i lite olja. Resultatet blev som sagt ovanligt lyckat och alldeles genomnyttigt. Och har man inte panch poran blir det nog bra ändå.

Morotssallad med äpple och fina frön

3 morötter
2 äpplen
1 apelsin, pressad
salt, nymald svartpeppar
1 msk rostade ljusa sesamfrön
ev 1 msk rostad panch poran

Skala och grovriv morötter och äpplen. Blanda snabbt med apelsinsaften så att äppelrivet inte missfärgas. Salta, peppra och strö i de rostade fröna.

Tuesday, October 16, 2007

Botan i Lund

I en botanisk trädgård kan man alltid lära sej något nytt, till exempel hur brysselkål växer - eller visste ni redan?

Monday, October 15, 2007

Blomkål, broccoli och rostad paprika

Jag har skrikit och gormat på min treåring hela helgen. "Kom och klä på dej", "sitt ner när du äter", "håll inte lillasyster runt huvudet", "klä på dej", "pilla inte där", "sitt ner", "låt lillasyster leka själv" (= sluta putta henne), "KLÄ PÅ DEJ!" Ja, det mesta jag sagt har varit med stora bokstäver och följt av utropstecken. Nu sitter jag och begrundar det hela; jag måste öva mej i tålamod och välja mina fajter bättre. Jag har varit en usel mamma, men vill tro att jag kan vara bättre.

Solen skiner och dottern sover i sele på min mage. (Jag står på knä vid datorn.) Det är en fin dag och det är en ny dag. I ugnen står en makaronilåda som jag strax ska äta med resterna av kålsalladen jag gjorde igår.

Blomkål, broccoli och paprika i senapsvinägrett

200 g färska små blomkålsbuketter
200 g färska små broccolibuketter
2 grillade paprikor (t ex av märket Sera, finns billigt på Willys)

dressing:
0,5 dl olivolja
1 tsk skånsk grovmald senap
1 tsk fransk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
ca 5 droppar tabasco
salt, nymald svartpeppar

Koka blomkål och broccoli lätt, bara nån minut. Strimla paprikorna fint. Vispa ihop dressingen, smaka av med salt och peppar, och häll den över grönsakerna medan de fortfarande är varma.

Sunday, October 14, 2007

Lördagsmat

Kalv, vaxbönor, parmesandoftande potatis- och svampgratäng. En god sås till, här är receptet.

Makens mustiga rödvinssås, ca 6 port

o,5 gul lök, mycket finhackad
2 msk smör
2 msk socker
2 dl vatten
2 dl rödvin (nej, här funkar nog inte surkålsjuice)
0,5 dl koncentrerad kalvfond från flaska
0,5 dl balsamvinäger
2 krm nymald svartpeppar
1 msk mörk soja
2-3 msk maizenaredning för mörka såser

Stek löken i hälften av smöret. Rör i socker och låt det bli svagt brunt. Tillsätt vatten, rödvin, fond, balsamvinäger, peppar och soja. Låt koka 10-15 minuter utan lock. Vispa i redningen och koka en minut, rör i resten av smöret.

Wednesday, October 10, 2007

Under tiden

Och medan jag skrev mitt förra inlägg envisades lilla dottern med att promenera runt under mitt (smått antika) datorbord och dra i sladdar...

Zooma inte in bilden; det är säkert mycket dammigt på golvet.

Indiska rostade paprikor

I Lund finns det en del ovanliga kryddor på Ris & Curry, t ex det torkade mangopulvret (amchor) som ger en speciell syra till maten. Jag är ju svag för indisk mat. Kokboken "Med smak av Indien" (av Mehra, Hermelin och Ehrs) har jag fyndat på ett antikvariat och häromdagen testade jag de rostade paprikorna med kryddig potatisfyllning. Receptet var enkelt, men ändå otydligt skrivet så jag kanske har missförstått något. Och det sades räcka till 4-6 personer... Maken och jag blev ändå förtjusta, men sonen ratade rätten totalt. "För starkt", tyckte han.

Rostad paprika med kryddig potatis

0,5 kg mjölig potatis
3 msk neutral olja
lite chili (välj själv sort och mängd)
1 tsk garam masala
2 tsk spiskumminfrön
1 msk mangopulver eller 1 tsk pressad citron
1 tsk korianderfrön, mortlade
salt
4-6 paprikor i olika färger

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen till den blir mosbar. Rosta spiskumminfröna i 2 msk av oljan under tiden. Mosa potatisen med alla kryddor. Smaka av med chili och salt.

Skär försiktigt bort toppen på varje paprika och pilla ut kärnor och hinnor. Fyll paprikorna men inte riktigt ända upp. Pensla paprikorna med resten av oljan. Baka paprikorna i ugnen i cirka 20 minuter. Servera med kött eller fisk och en sallad.

Tuesday, October 09, 2007

En ny kärlek

Vi har slutat med alkohol och börjat med naturligt fermenterad ekologisk surkålsjuice. Surkålssupen bränner skönt i halsen och långt ner i bröstet om man lyckas svälja. Den smakar så rent. Men man måste älska surkål - det är hemligheten. (I hälsokostaffären skrattar de bakom min rygg. När jag köpte juicen där första gången rekommenderade ynkryggen bakom kassan att jag skulle blanda den med vanlig juice, "nån god sort".)

Nu återstår att se vad som händer om man också byter vinet mot surkålsjuice i matlagningen.

Friday, October 05, 2007

Grekisk spenatpaj

Nu ska jag dela med mej av ett riktigt bra recept. Grekisk spenat- och fetaostpaj finns i en massa varianter men jag tänker inte skriva om dem. Ni får helt enkelt lita på att "min" version är god eller ändra efter eget huvud. Filodegspaj ganska snabblagad. Vanlig pajdeg är alltid lite meckig att fixa, men använder man filodeg är det bara att lägga ut bladen i formen och pensla med olja. Man slipper knåda eller mixa, lägga degen i kylen en halvtimma, trycka ut och förgrädda. Dessutom gillar min man filodeg bättre (vilket naturligtvis inte säger något om vad din man eller fru eller du eller barnen gillar).

Grekisk spenatpaj (spanakopita), 4 port

450 g fryst bladspenat
3 ägg
1 dl grekisk yoghurt (10% fett)
200 g fetaost, tärnad
75 g parmesan, grovriven
1 kruka dill, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
4-5 filodegsblad
ca 0,5 dl olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Tina spenaten och krama ur den noga. Vispa ihop ägg och yoghurt. Rör i spenat, fetaost, parmesan, dill, vitlök, cayenne, salt och peppar.

Lägg ett ark filodeg i botten av en pajform (ca 24 cm i diameter). Låt degen hänga ut över kanten. Pensla degarket med olivolja - det är inte så noga. Lägg på ett ark till, omlott, och pensla med olivolja. Fortsätt göra likadant med resten av filodegen. Fyll "pajskalet" med spenatäggstanningen. Puffa ner överhängande filodeg i formen. Grädda 40-45 minuter. Njut kall eller varm tillsammans med kalamataoliver, tzatziki och gott bröd.

Thursday, October 04, 2007

Man behöver vuxensnack

Nu har jag bara fyra veckor kvar av min föräldraledighet. Sen blir det andra bullar. Jag har inte direkt varit nån lattemamma. Kanske borde jag ha varit det mer; man känner sej lätt lite ensam om man prioriterar att vara hemma med sitt barn och typ laga mat hela dagarna. Jag är ju egentligen ganska social av mej. I går träffade jag två andra mammor (från sonens föräldragrupp) och vi satt och drack kaffe och snackade vuxensnack hela dagen. Våra småbarn kröp runt och var ovanligt lugna och nöjda. Sånt behöver man.

Kompis M bjöd på mycket god blomkålssoppa med strössel av strimlad parmaskinka och stekta blomkålsbuketter samt en röra på ärtor, philadelphiaost och lime. Se ovan.

Tuesday, October 02, 2007

Markus risoni

Senaste veckan har vi ätit rödbetssoppa med lammbog (stekt tortilla med riven morot, ost, koriander till), hjortfärsgryta med massor av rotfrukter och kål, hemgjorda fiskpinnar av sej med dijonyoghurt till, ugnsbakade potatisklyftor med kimchiröra och korv. Så kan det se ut hos oss - när det är bra. Vi har börjat med gurk- och morotsstavar före middagen. Det fungerar förvånansvärt bra på treåringen som annars lätt blir för hungrig medan maten tillagas. Äter han gurka håller han sej nöjd men orkar ändå äta av maten. Mycket bra.

Jag har varit skeptisk till risoni, den där pastan som ser ut som ris. Kanske har jag ätit överkokt sådan eller fått den serverad för kall (då kladdar pastariskornen ihop). Igår lagade jag risoni med prosciutto, gremolata och getost ur Markus Aujalays "Mat hemma och på krogen". Det gick snabbt, såg festligt ut och var riktigt gott. Jag minskade på mängden fett; rätten blir ändå ganska fet och mäktig. Och man behöver rejält med grönsaker till. Vi åt sallad med rucola, lättkokt vitkål och oliver.

Risoni med prosciutto, gremolata och getost

1 schalottenlök, finhackad
1 + 1 msk smör (jag använde smör- & rapsolja)
4 dl risoni
8 dl hönsbuljong
nymald peppar och ev salt
100 g getost, delad i mindre bitar
parmaskinka

gremolata:
1 knippa bladpersilja, finhackad
2 msk finrivet citronskal (från ekologisk citron)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt och nymald peppar

Blanda alla ingredienser till gremolatan och låt den stå och dra.

Mjukfräs löken i en matsked av fettet. Häll på pastan och hälften av den varma hönsbuljongen. Fortsätt späda med buljongen; rör hela tiden och överkoka inte. Rör ner en matsked smör och smaka av med peppar och kanske lite salt. Vänd ner getosten och låt bitar av osten smälta i "risotton". Lägg upp, garnera med parmaskinka och gremolata.

Monday, October 01, 2007

Pekan- och dadelkakor

Renée Voltaires "Peace, love and food" innehåller massor av recept med grönsaker och nötter i alla former, och torkade dadlar får ofta fungera som sötningsmedel. Kanske är det därför jag är så svag för boken. Renée Voltaire sysslar med nyttig mat; hon är starkt influerad av levande föda, raw food och den ayurvediska läran. Det är spännande och vacker mat. Jag tror på mycket grönsaker och det finns helt klart en poäng i att inte koka grönsaker för mycket eller jämt, för den största delen av de vattenlösliga vitaminerna förstörs då. Men jag tycker att det skulle vara väldigt tråkigt att aldrig äta varm mat! (Inom raw food-rörelsen värms maten till max 47 grader.) Och så mycket som måste uteslutas för att vara säkert! Värme är ju ett bra sätt att oskadliggöra bakterier på - tack gud för elden så vi kan grilla kött emellanåt!

Renée förhåller sej ganska fritt till alla läror och det väljer jag också att göra. Boken är intressant för att den ger nya infallsvinklar på matlagningen. Begränsningar manar till nya lösningar. Bilden på "raw pizza" ser jättegod och ganska pizzalik ut. En deg av linfrön (potentiellt farlig mängd), solrosfrön, valnötter, tomater och örter ska torkas i en ugnstork under 10 timmar. Sen lägger man på en mix av cashewnötter, olivolja och basilika, och man toppar med rucola, oliver och tomater. Jag tänker inte provlaga rätten själv och kan inte tänka mej att den smakar pizza, men rätt kul är det ändå.

I Renée Voltaires "Alltid hungrig" från 2003 (då var hon mindre "supernyttig" av sej) hittade jag ett smaskigt recept på pekan- och dadelkakor. Jag gjorde dem i förmiddags och de blev väldigt goda. Mixa dadlarna med nötterna och rulla bollarna i havregryn om du inte vill tillsätta socker och fett (eller om du vill vara lite "raw"). Det är också gott! I receptet nedan har jag bara tillsatt lite bakpulver för det kändes som det skulle behövas. Och så tog jag kakao i stället för carobpulver.

Pekan- och dadelkakor, 40-45 st

125 g smör
100 g mörkt muscovadosocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl havregryn
2 dl torkade dadlar (blötlägg först om de känns för torra)
2 dl (100 g) pekannötter
2 tsk kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop smör, socker och ägg. Blanda mjöl och bakpulver. Hacka dadlar och pekannötter. Rör samman alla ingredienser till en smet. Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda 10-12 minuter. Låt kakorna kallna på galler.