Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, July 30, 2007

Bondbönssoppa i kopp

Brorsan med familj var på skånebesök idag och stannade hos oss på lunch. Göran Lagers bondbönssoppa gjorde fullständig succé, vi kunde knappt tala när vi sörplade i oss den. Och jag tänkte direkt att jag måste hamstra bondbönor inför vintern, hoppas de inte är slut på torget. Surkålspirogerna passade fint till. (De kan också rekommenderas varmt.)

Ikväll orkar vi inte laga mat. Vi går till Max. Det händer inte ofta, men när det händer är det ganska, tja, omväxlande. Och sen ska vi se på teve, Smultronstället - extrainsatt för att Ingmar Bergman dog i morse.

Friday, July 27, 2007

Middag hos oss

Gårdagens middag: Dagmars risotto al taleggio, blomkålssallad med parma från Curious, färska bondbönor och grillade miljöovänliga räkor (vi äter dem åtminstone inte så ofta som vi vill). Efterrätt: yoghurtmousse med citron och kanderade pekannötter.

Det blev gott. Nästa gång ska jag ändra litelite på den ostkrämiga risotton - kortare koktid och mer vin, mindre mängd buljong. Och så tyckte jag inte att det behövdes så mycket olivolja.

Wednesday, July 25, 2007

Min treåring tänker

Mamma, har bacon ögon?

Sonen är av sorten som gärna äter, men som har svårt att sitta stilla. Han tänker mycket, frågar mycket. Vi har vänner som är vegetarianer och han funderar ofta på vad de äter och inte äter. Egentligen borde vi inte heller äta djur, tycker han.

I hans värld finns dinosaurier, riddare och alla Duplo-figurerna. Ondskefullast av dem alla är jägaren. Värre finns inte. Det är han som kommer med geväret och dödar alla när leken är slut.

De luxe-fika

Smått överdriven men mycket god blev gårdagens eftermiddagsfika. Min kompis kom tillsammans med barn och man, hon hade med sej spenatpiroger, melon, fetaost och oliver. Jag gjorde en valnötskaka med topping; alla ingredienser var sånt jag hade hemma (utom grädden som maken sprang och köpte). Kakan blev nötsmakrik, lite seg och passade utmärkt till dotterns mangopuré och den syrliga smaken från kesella och kiwi. Rätt gott om jag får säga det själv.

Valnötskaka med mango och kiwi

2 ägg
1,25 dl socker
200 g valnötter
1 tsk bakpulver

ovanpå:
1 dl mellangrädde
1 dl kesella 10%
1 vaniljstång (innandömet)
135 g mangopuré (en barnmatsburk)
4 kiwi, skalad och klyftad

Vispa ägg och socker. Mixa nötterna fint och blanda med äggsmeten. Rör noga ner bakpulvret. Smörj och bröa en form (jag använde havregryn). Grädda kakan i cirka 40 minuter i 150 grader. Låt den kallna.

Vispa grädden, blanda med vanilj, kesella och mangopuré. Bred blandningen över kakan. Garnera med kiwiklyftorna.

Tuesday, July 24, 2007

Blomkålsfavorit

Blomkål, parmaskinka och parmesan - det kan liksom inte bli illa. Receptet kommer från Curious och jag ökade mängden dressing och la till kokt matvete. Det här blir sommarens favoritsallad hos oss.

Blomkålssallad med parma
1 blomkålshuvud
1 dl hyvlad parmesan
5 stora tunna skivor parmaskinka
1 dl kokt matvete
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt, nymald svartpeppar

Dela och koka blomkålen tills den fortfarande har tuggmotständ kvar. Blanda med parmesan, strimlade bitar av parma samt matvete. Ringla över en vinägrett av olivolja och balsamvinäger - väl kryddad med salt och peppar.

Sunday, July 22, 2007

På middag i Furulund


Vi blev bjudna på den mest väldesignade middagen hos vänner igår. Efter en lång promenad från Kävlinge station drack vi mellis-smoothie i trädgården, en rosa grönprickig mix av yoghurt, banan, jordgubbar och färsk basilika. Senare tändes grillen och C la på rödvinskokta revben från hjort och vildsvin som penslats med hoisinsås. Vi fintärnade avokado till tomat- och avokadosalsan, mixade en sås av grillad paprika och mandel, kokte potatis och sockerärter. Till efterrätt hade jag med lata mammans tosca- och mazarinkaka förstärkt med bigarråer och bittermandel.

Allt var gott, så jäkla gott. En fest. Vad firade vi? Inte att dottern fyllde halvår eller det fina vädret, det råkade bara falla sej så.

Friday, July 20, 2007

Mina fina kokostoppar

Min mormor brukar baka små fina kokostoppar och jag gjorde sådana för ett par dagar sedan. Mina kokostoppar innehåller skal från blodgrape och de doppas i en blandning av mörk choklad och nougat. Nougatens lägre smältpunkt gör barnahänder och -munnar rätt kletiga, men det kan man stå ut med. Annars får man doppa kakorna i enbart choklad.

Jag har missat att anmäla kakorna till Lindas lördagsgodis (senaste dag igår), annars skulle mitt kokosbidrag nog platsat. Sonen hälsar att de är "jättegoda, jag vill ha sådana NUUU"!

Kokostoppar, 35 små

6 dl kokosflingor (200 g)
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 ägg
rivet skal från en blodgrape (eller apelsin)
50 g mörk choklad och 50 g nougat

Blanda kokosflingor och smör med händerna. Tillsätt socker, ägg och citrusskal, blanda igen. Klicka ut smeten på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda 12-15 minuter i 175 grader. Låt kakorna svalna helt. Smält choklad och nougat i vattenbad. Doppa kakornas undersida och låt dem sedan stelna i kylen.

Snigel eller meze

Igår kväll åt jag och väninnorna libanensisk meze på Röda kran vid Lilla torg i Malmö. Servicen var mycket långsam, men maten smakade gott. Så här i efterhand kan jag ändå säga att jag likväl kunde ätit mördarsnigel. Det roligaste var att umgås och en sprittande bonus att dottern var lugn och nöjd i sin sele.

Thursday, July 19, 2007

Lax med avokado och gorgonzola

Den här laxrätten brukar min man göra ibland. Lite festlig och mycket snabblagad är den. Lägg ut laxbitar i en ugnssäker form. Salta en aning och peppra. Täck med skivad avokado och bitar av gorgonzola. Sätt in i ugnen, 200 grader, i ungefär 20 minuter. Klart!

Monday, July 16, 2007

Innergårdsgurkor

På innergården odlas grönsaker. Jag fick två små gurkor häromdagen som jag la in med ättikslag och krasse. De blev goda, men inte jättegoda. Jag tror de skulle legat längre i lagen och bli sådär lite genomskinliga. Förutom alla mer vanliga grönsaker och örter finns det ett fikonträd också. Jag har aldrig ätit svenska fikon direkt från trädet, men kommer att göra mitt yttersta för att få provsmaka när de är mogna så jag kommer att fortsätta vara extratrevlig mot russintanterna. (Kollektivet mittemot heter Russinet, därför kallar vi alla som bor där russin.) Och kanske kan jag hjälpa till lite med grönsakerna och växterna på nåt sätt.

När jag var på kibbutz i Israel för femton år sen brukade jag äta fikon direkt från träden. Det var fantastiskt gott, smakrikt, helt annat än svenska ICA-fikon. Nån gång har jag tänkt åka tillbaka till kibbutzen, inte för fikonens skull, men bara för att se hur det var där egentligen. Jag tyckte det var jobbigt att vara i den åldern, ja allt under trettio när jag tänker efter. Det är ju rätt sorgligt faktiskt.

Lyckans ost

Svärmor skickade med en ostlåda från Osterian i Falköping (och gös, men den gör sej inte lika bra på bild).

Saturday, July 14, 2007

Alltid denna allsång

På teve är det alltid och jämt Allsång på Skansen. Jag tycker att inget blir gjort och att jag borde skriva om mindre världsfrånvända saker, till exempel lägga mej i olika debatter om vad som är bra mat eller kanske något om miljön eller varför inte något feministiskt. Men jag har inte lust. Jag har semester, nej, jag är föräldraledig, nej, jag vill välja själv.

Idag har jag tvättat alla påslakan och lakan. Jag har gjort puré på lamm och aubergine till dottern och frusit in som små grå kladdar, mycket lammsmakande. Jag såg att Karin gjort surkålspiroger och blev glad eftersom hon hittat receptet hos mej. När jag lekte med sonen ute såg jag två rätt små barn leka inne på spårområdet andra sidan järnvägen. (Så om någon är ilsk för att tågen stod stilla runt Lund vid femtiden så är det mitt fel. Jag ringde polisen för jag skulle inte själv vilja att mina barn lekte där.) Under tiden gjorde min man provencalsk kålpudding inför morgondagen samt hoki med tomat- och baconsås som vi åt med potatis och broccoli.

Mammas pizza

Vi har det ganska hektiskt, många vänner och släktingar på besök och mycket matlagning. Det är roligt att människor vill komma hit och alla i familjen uppskattar det. Vädret kunde ju vara lite bättre förstås. Så man ville vara ute mer.

På bilden ovan ser ni hur min mamma gör pizza: Grädda pizzadeg med ett tunt lager pesto. Lägg på ugnsbakade grönsaker, ruccola och tunnskivad parmaskinka. (Jag tror hon fått idén från någon Allt om mat.) Jag hade pizzan med mej på en picknick - ja, ni ser att tallriken var för liten så det ser ut som pizzan ligger direkt på gräsmattan. Gott var det i alla fall.

Wednesday, July 11, 2007

Mitt sommarnöje

Det börjar likna nåt, mitt receptregister. Jag är faktiskt rätt imponerad själv. Tänk att jag lagat allt detta... Än är det inte riktigt klart, ska fixa några länkar som inte funkar samt döpa om titlar eftersom jag inte kan skriva html-kod för å/ä/ö och skiljetecken. Men annars är jag nöjd. Kom gärna med hurra-rop nu (och berätta vad jag missat om nån vecka när jag fått mer tid på mej att rätta till saker).

Tuesday, July 10, 2007

Göra register

Vi har varit hemma i Småland ett par dagar. Mamma, som egentligen inte är så förtjust i att laga mat, anstränger sej alltid lite extra när jag och min bror med familjer kommer. De här basilikaslungade potatisarna som hon gjorde tyckte jag blev fina.

Min snart treårige son ska stanna hos sin mormor och morfar över natten för första gången. Jag sitter och klurar på hur man gör ett receptregister. Hela bussresan hem tänkte jag på det.

Friday, July 06, 2007

Mousse di yoghurt con limoncello

Och här kommer den, den krämiga och syrliga yoghurtmoussen med citron jag blev blev bjuden på igår kväll. Vanligtvis publicerar jag inte recept som jag inte själv provlagat eller hittat på, men det här känns som ett säkert kort. (Receptet kommer från Italienska bufféer av Baudore, Tengby och Andersson. Där finns även receptet på de marinerade blåmusslorna.) Eftersom barn och gravida skulle äta av efterrätten hade min väninna bytt ut limoncellon mot citron och det gick utmärkt.

Yoghurtmousse med citron, 10 port

3,5 blad gelatin
5 dl tjock yoghurt
2 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
3 msk citronlikör
1 dl vatten
1 dl socker
50 g pekannötter
1 citron, finrivet skal

Blötlägg gelatinbladen. Vispa yoghurt med florsocker, grädde och likör. Krama ur gelatinbladen och värm dem försiktigt med 0,5 dl av yoghurtmixen. Rör under tiden. När gelatinet smält blandas det med resten av yoghurtröran. Lägg upp i vackra skålar eller glas och kyl i kylskåp minst 3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Koka vatten och socker tills sockret lösts upp. Låt svalna. Vänd nötterna i den kalla sockerlagen och rosta dem 5-10 minuter i ugnen, tills de fått fin färg.

Toppa moussen med nötter och riven citron. Ät och njut.

Mitt italienska arv

I början av året fick jag ärva flera italienska kokböcker från min makes moster som gick bort. En del är på italienska, ett språk jag inte behärskar, men som mostern talade och läste. Jag kan gissa mej fram. Och delvis tack vare Ilvas underbara italienska utflykt så tycker jag att jag nu kan gissa rätt bra (Ilva skriver alltid receptnamnet på italienska och jag försöker komma ihåg). Jag hade tänkt att jag skulle laga lite mer italienskt.

Igår var vi hemma hos en ex-arbetskamrat i Helsingborg. Hon lagar alltid jäkligt gott. Hon hade testat några italienska rätter som hon inte lagat förut och det blev fantastiskt gott, alltihop. "Med dej vågar jag misslyckas, till andra bjuder jag rätter som jag lagat förut. Ta det som en komplimang." Jo, jag förstår hur hon menar, tror jag. Jag är nyfiken och tycker om det mesta som är väl lagat. Man kan tolka det annorlunda också...

Det fanns alldeles nybakat bröd - Leilas tortano (bröd med mozzarella, oliver och parmaskinka), ricottafyllda körsbärstomater, fina färskpotatisar, honungsstekt fläskfilé, bönsallad och en spännande sallad med nykokta musslor i. Och efterrätten var fullständigt ljuvlig, recept och bild kommer senare.

Wednesday, July 04, 2007

Jennys lasagne

Dagens lunch blev nyplockad kokt majskolv med smör på och skinkmacka till. Det enkla är ibland det godaste. Ikväll äter vi upp det sista av en lasagne som jag lagat ett par gånger senaste månaden. Lasagne är alltid lite meckigt, men den här går hyfsat snabbt att blanda ihop. Den blir mycket bra, sonen älskar den och dessutom är den rätt nyttig - det här är ett "bra-att-ha-recept" helt enkelt.

Jennys lasagne, ca 6 port

200 g lasagneplattor (12 st)
1 förpackning fryst quornfärs alternativt 500 g nötfärs
lite rapsolja eller smör om du använder nötfärs
800 g krossade tomater med basilika
500 g keso
2 finrivna morötter
300 g fryst bladspenat, tinad och avrunnen
3 vitlöksklyftor, pressade
salt, nymald peppar
200 g fetaost
1 dl lagrad riven ost (t ex Allerum präst 17%)

Sätt ugnen på 200 grader. Stek nötfärsen i oljan/smöret om du använder köttfärs. Blanda färs med krossade tomater, peppar och vitlök. (Salt behövs inte om du köper t ex Icas kryddade tomatkross, men smaka av själv för säkerhets skull.) Rör ihop keso, morötter, spenat och lite salt och peppar i en annan bunke. Varva fyllningarna med lasagneplattorna i en form. Strö över fetaost och riven ost. Gratinera i ugn i ungefär 45 minuter.

Den vackra duken är mitt senaste fynd från Noa Noa. Om ni inte märkt det kan jag berätta att jag brukar titta runt i min och barnens garderober inför matfotograferingar. Undrar om det är nån mer än jag som gör så, inga proffsfotografer kanske...

Monday, July 02, 2007

Surkålspirogen hyllar vardagen

Hurra, hurra - idag är det två år sedan jag startade Kardemumma! Mitt liv har sannerligen berikats tack vare fina läsare och andra goda matbloggar. Jag ska fortsätta skriva ett tag till har jag tänkt. Det är framför allt det vardagliga jag vill skriva om, mitt liv som tvåbarnsmamma är inte så festligt. Bloggen skulle bli tom om ambitionen såg annorlunda ut.

Igår kväll hade vi en liten picknick på innergården, vi åt Saras surkålspiroger som vi doppade i vitlöksstark rosa yoghurtsås med gurka, morot och rödbeta. Efteråt delade vi en stor saftig honungsmelon. Pirogerna (tillsammans med såsen) blev supergoda - perfekt picknickmat, tycker jag. Degen var dessutom väldigt smidig och lättarbetad. Såhär gjorde jag pirogerna (väldigt likt Saras recept):

Saras surkålspiroger, cirka 20 st

Pirogdeg:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 kokt potatis
1 äggula
3 msk vatten
2 krm salt

Fyllning:
1 gul lök, finhackad
1 dl tärnad stark korv, t ex salsiccia
2 dl surkål
1 tsk torkad körvel (för att jag inte fick tag på färsk)
2 msk rapsolja

ägg till pensling

Kör degingredienserna i matberedare tills de klumpar sej. Lägg degen i en plastpåse i kylen cirka en timma.

Stek lök, korv och surkål i oljan. Blanda ner körveln.

Kavla ut degen tunt, stansa ut rundlar med ett stort glas. Fördela fyllningen på degbitarna, vik och gaffla ihop kanten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ungefär 10 minuter i 225 grader. Servera med tzatziki eller liknande.

Sunday, July 01, 2007

Fjäskiga skorpor

Jag har lånat Mia Öhrns fina "Klassiska kakor på nytt vis" på biblioteket. Än så länge är det bara limeskorporna med aprikoser och vit choklad jag bakat. De smakar som namnet antyder, och jag förstår inte varför jag tänker kokos när jag äter dem. Kanske jag associerar lime med kokos. De är spröda, nästan för spröda; jag vill doppa stenhårda skorpor i kaffet. De är söta, men för vit chokladsockersöta. De är för bra, de fjäskar och jag kommer inte att göra dem igen.