Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, December 30, 2008

En trevlig stund

Det här var en trevlig stund. Revben i fermenterad bönsås, ångad "bulle" med fläskfyllning som man doppar i den mustiga såsen. Jasminte. Teet gjorde att det smakade Indien (jasminblommor!) trots att jag satt på ett kinaställe, Mui Gong på Kyrkogatan i Lund.

Jag läste ett manus; det kommer att bli en riktigt intressant bok, ni får veta mer sen.

Sunday, December 28, 2008

Sejgratäng med rotfruktskross

Det är nåt med vintern som gör mej så trött, inte deppig, bara obeskrivligt trött. Jag har sällan ork att blogga och varenda teveprogram jag vill se somnar jag ifrån. Min kropp längtar efter solen, tror jag. Nu under julledigheten ska jag bunkra sol så fort det kommer nån. Och när jag börjar jobba igen ska jag försöka gå en liten sväng på lunchrasten om jag har möjlighet. Visst är tanken god, nästan som ett nyårslöfte. Nej, inget nyårslöfte.

Fiskgratängen på bilden ovan hittade jag hos Ragazze-flickan Helena, som i sin tur hittat receptet hos Coop. Det är ett väldigt bra och enkelt recept, och jag gissar att det är min favorit Sara Begner som hittat på det för det är typiskt henne. Ingredienserna sej, många rotfrukter och ordet "rotfruktskross" får mej att ana Sara där bakom (all rotselleri).

Sejgratäng med rotfruktskross, 4 port

1 pkt sejfilé, 400 g, tinad
2 krm salt
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 kruka dill, finhackad
2 krm peppar
1 msk smör
1 citron, klyftad

rotfruktskross:
500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
100-200 g rotselleri (jag tog den mindre mängden)
2 krm salt
1 krm peppar
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka dem 10 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och krossa dem grovt med potatisstöt eller gaffel. Salta och peppra. Tillsätt ett ägg och blanda runt. Smöra en ugnsfast form - eller rör ut smöret i moset om du använder en teflonform. Klicka ut rotfruktskrosset längs sidorna.

Lägg fisken i mitten och salta. Blanda créme fraiche, vatten, dill, salt samt peppar och bred ut det över fisken. Stick ner citronklyftorna i gratängen och grädda i ungefär 20 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Sunday, December 21, 2008

Ingong för hela slanten

Allt min dotter önskar sej i julklapp är lingon. Inte konstigt hon älskar tryfflarna med lingon och vit choklad som jag hittade hos Pickipicki. Nästa gång ska jag prova att byta ut grädden mot crème fraiche för att bryta av lite mer mot den söta chokladen.

Den snälla julrenen

Här är tips, från min blogg och från andras, på mat och godis som kan passa i jul. Allt är sådant som jag lagat och tyckt om.

Spenat med russin och pinjenötter
Jim Laheys knådfria bröd
Estnisk rödbetssallad
Jennys grönkålssoppa
Solsoppa
Fesenjan - persisk gryta med valnötter och granatäpple
Baconlindade dadlar
Stjärnanisrostade pekannötter
Pekan- och dadelkakor
Annes lingonkola

Sen har jag bunkrat Tistelvinds syrade rödkål. Den är nyttig, men också supergod. Man kan göra en grönsallad med ruccola, äpple, nötter och annat som man blandar med den syrade kålen om man tycker att den är lite för syrlig.

Och så måste jag få skriva något om vår gran. Vi har bara lånat den från naturen, när julen är över gräver vi tillbaka den i skogen igen. Nu står den i en kruka på balkongen, om vi tog in den skulle den förstås barra och dö. Men förutom att den då är så miljöförträfflig har den en magisk egenskap som inte minst barnen uppskattar. Tomtens ren landar på balkongen varje kväll för att leka med pyntet som min son dekorerat den med (dinosaurier, Byggare Bob, en gris, självlysande pärlplattor, en katapult osv) och som tack hänger renen varsin chokladbit i granen. Visst är det fantastiskt.

Sunday, December 14, 2008

Kycklingwok för den som vill hinna med mycket (annat)

I senaste LagaLätt (12/08) hittade jag ett ovanligt bra vardagsrecept, såhär:

Kycklingwok, 4 port

200 g äggnudlar
1 + 2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter (spansk peppar)
300 g broccoli eller blomkål
2 kycklingfiléer
1 dl cashew- eller pistaschnötter (rosta först i torr panna)
1,5 dl ostronsås
0,5 dl vatten
salt, nymald peppar

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och rör i en matsked olja.

Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt och finhacka chilin. Dela kålen i mindre buketter och strimla vitlöksklyftorna. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och woka kål, vitlök och chili i 3 minuter. Tillsätt kyckling och nötter, salta och peppra. Woka 3 minuter till eller tills kycklingen är färdig. Häll på ostronsås, vatten och nudlar. Fräs allt genomvarmt och smaka av.

Saturday, December 06, 2008

Mer musslor och melon, mamma!

Igår kväll försökte jag laga Akkurats musslor med getost och det blev riktigt lyckat. Mina musslor fick en lite lättare sås och faktiskt, ett godare bröd som tillbehör (Patisseriets manitobabaguetter). Det allra roligaste var att barnen blev alldeles tokiga, både 4-åringen och 2-åringen ville ha mer musslor. Jag gjorde en sallad också, på melon, ruccola, parmaskinka, fin olivolja och peppar. Salladen var tänkt som förrätt, men vi åt allt samtidigt. Och efteråt åt vi chokladglass med hallonsås. En av våra bättre fredagsmiddagar måste jag säga.

Musslor i getostsky, 4 port

4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk raps- eller olivolja
4 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1,5-2 nät blåmusslor
0,5 tsk salt
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
nymald svartpeppar
125 mjuk getost, kanten bortskuren
1 dl crème fraiche
2 msk honung

Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt vin, vatten och kryddor och låt koka 5 minuter.

Tvätta musslorna och släng dem som inte stänger sej om du slår dem lätt i köksbänken. Koka musslorna i vinet på högsta värmen under lock i 5 minuter.

Värm getost, crème fraiche och honung i en kastrull tills det smälter, rör om ibland.

Kolla att musslorna öppnat sej, kasta dem som inte är öppnade. Rör ut getostfraichen i lite av vin- och musselskyn och värm om det behövs. Blanda alltsammans. Smaka av med salt och peppar.