Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Wednesday, December 26, 2007

Efterlyses: bättre ord för rester

Idag har jag lagat lunch på rester. Rester förresten, det är ett dubbelbottnat ord för mej. Å ena sidan skänker det djup tillfredsställelse att göra nåt bra av det som finns. Å andra sidan ger det associationer till nåt gammalt som återanvänds. Recept på rester låter lite snuskigt. Dessutom är det dåligt, eftersom man utgår från att andra har samma överblivna saker kvar i kylskåpet som en själv.

Så, i morse hade jag prima julskinka, finfin vitkål, en skål gula vackra lökar och några olikfärgade russin att laga nåt gott på. Och riktigt goda smakstarka piroger med löksoppa blev det, men gör för all del inte som jag. Använd era egna kylskåpsresurser. Vad det gäller piroger måste jag erkänna att de är lite omständliga att göra, inte alls svåra, men de tar sin tid. Det är lika bra att göra dubbel sats direkt. (Jag frös ner hälften obakade och hoppas att de blir bra att sätta direkt i ugnen sen, lite längre tid vid lite lägre värme än enligt receptet.) Till soppan hade jag bara en liten skvätt vitt vin kvar, men sherryvinäger och vatten blev ett gott alternativ.

Löksoppa av den franska typen, 4 port

4 gula lökar, tunnskivade i halvmånar
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk smör + 1 msk olivolja
1 liter vatten
1 dl vitt vin (matlagnings-)
2 msk sherryvinäger
2 msk koncentrerad kycklingfond från flaska
1 tsk socker
1 tsk timjan
2 lagerblad
salt, nymald svartpeppar vid avsmakning

Fräs gul lök och vitlök i fettet i en gryta. Stek löken i 5-10 minuter på inte alltför hög värme. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ungefär en halvtimma. Smaka av med salt och peppar.

Förbaskat goda vitkålspiroger, ca 35 st

dubbel sats av pirogdegen till Saras surkålspiroger

fyllning:
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl (rätt hårt packad) finstrimlad vitkål
1 msk rapsolja
2 msk sherryvinäger
2 msk ajvar relish, hot
0,75 dl russin
ca 120 g skinka, strimlad
salt, nymald peppar
ev en nypa starkt chilipulver
en liten bit vällagrad grevéost i varje pirog

uppvispat ägg till pensling av pirogerna
sesamfrön att strö ovanpå

Kör alla ingredienser till pirogdegen i matberedare tills degen smular sej. Forma en platt boll av degen, lägg den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i en timma.

Sätt ugnen på 225 grader. Mjukfräs lök, vitlök och kål i oljan. Tillsätt sherryvinäger, ajvar, russin och skinka. Rör runt och smaka av med salt, peppar och chili.

Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg lite fyllning och en bit ost på varje pirog. Vik över andra deghalvan. Gaffla igen pirogen. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Baka i ugnen cirka 10 minuter.

Grannens marmelad

Grannen kom ner med smakprov på en marmelad. Han kallar den "achtemarmelad" (på persiska). Bären har en fin syra som liknar lingon eller tranbär. De är plockade från en träd på nåt allmänt ställe här i Lund, och de är centimeterlånga och har en avlång kärna. Jag googlade runt lite och gissade oxelbär, men nej och fel sa grannen. Finns det någon som känner igen bäret?

Tuesday, December 25, 2007

Julbordstankar

Jag tänkte ett tag att det såg snålt ut med julbordsmaten, men gud - hur mycket kan fyra vuxna och en treårsskrutt äta? Vi har mat för flera dagar kvar (allt syns inte i bild). Om jag får säga det själv blev maten ovanligt lyckad, eller så var vi bara lagom superhungriga när maten serverades. Julaftonslunchen blev inte fotograferad, men vi åt lutfisk (och pappa fick sina prinskorvar...) med vit sås, senap, gröna ärter och baconlindade dadlar.

Jag överraskade mej själv med Danyel Couets "Paris - från chèvre chaud till couscous Merguez" och jag tänkte att nästa år ska jag minsann göra egen korv, en kryddig lammig merguez. Fast för att få snygga korvar behöver man väl en korvmaskin? Eller, vad säger ni som vet? Maken gav mej Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken - den okända fusket med maten på din tallrik" och av svärmor fick jag en tummad receptskatt, hennes mors svarta vaxduksbok; på första uppslaget står hennes namn och "1929".

Medan jag skriver detta ammar jag dottern för att hon ska låta mej sitta vid datorn en liten, liten stund till. Alla länkarna till Kardemummas receptsamling är fixade. Sonen följde med sin mormor och morfar till Småland i förmiddags och allt är så förunderligt tyst och stilla.

Uppdatering! Fotot ser ut att komma direkt från en sjuttiotalskokbok. Här råder dunkel stämning och här bjuds torr mat, liksom. Jag är ledsen över den usla kvaliteten, men maken vill gärna att kortet är kvar så för hans skull får det vara det.

Saturday, December 22, 2007

Tinas fiskgratäng

För en gångs skull ska vi inte resa runt speciellt mycket i jul. Mina föräldrar kommer hit på julafton och alla får välja en julbordsfavorit, alla utom min pappa vill säga. Prinskorv kan man möjligen äta stressiga vardagar, men det behövs inte på julbordet. (Jag är grym, jag vet.) I stället blir det min mormors Jansson, mammas köttbullar och skinka, grönkåls- och valnötspaj, svärmors vitlöksströmming, grekisk vitkåls- och fetaostsallad, Lisas nöt- och fröbakade auberginer, färskpotatis (fryst). Kanske nåt mer. Pappa hittar nog nåt att tugga på, fast lite dåligt samvete har jag för jag trollade bort hans önskemål som inte var spännande nog. Efteråt äter vi stjärnanisrostade pekannötter och prinsessrosor. (Då blir nog pappa nöjd ändå.)

Dagens lunch blev en smart fiskgratäng från "Tinas kök - nya recept och tips från SVTs program mat". I stället för torsk valde jag pangasius. Jag tycker att det är en god fisk som dessutom har en fast och fin konsistens.

Snabb fiskgratäng med burkhummersoppa (Tina Nordström), 4 port

800 g torskfiléer (eller pangasius t ex)
1 paket bacon, finstrimlad
2 gula lökar, skuren i tunna klyftor
1 squash, skivad
1 fänkålsstånd, skivat
3 vitlöksklyftor, skivade
0,5-1 citron, pressad
salt och nymald peppar

hummersås:
0,5 dl dill
2,5 dl färdig hummersoppa
ev vatten eller mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs bacon och lök. Tillsätt squash, fänkål och vitlök och låt fräsa en stund till. Salta och peppra lätt. Fördela grönsaksröran i en ugnssäker form. Lägg fisken ovanpå. Pressa över citron, salta och peppra lite till. Klipp dillen och blanda med hummersoppan. Om soppan är för tjock eller koncentrerad kan den spädas med vatten eller mjölk. Smaka av. Häll såsen över fisken. Gratinera i 20-25 minuter. Servera med pressad potatis (och gröna ärter).

Tänka-tänka-tänka. Nu måste jag fundera vidare på om jag glömt nåt, nån julklapp eller så. Eller man kanske borde tvätta nåt för hand.

God jul allihop!

Saturday, December 15, 2007

Stjärnanisrostade pekannötter

Jag har precis ätit en skål av Jennys grönkålssoppa och knäckebröd med fänkålssalami. Annars lagar jag inte så mycket mat längre. Jag är en hårt arbetande (jo, det tycker jag nog...) småbarnsmamma med en hemmaman som fixar all matlagning på vardagarna. Att maken överraskar mej med fina rätter varje dag är jag mycket glad över. Fast jag saknar att planera, gå och handla och laga. När ska jag göra det igen (vi har ju inte planerat fler barn och det dröjer typ 15 år innan det äldsta blir myndigt...)? Så, om jag en dag blev väldigt rik skulle jag nog ta ett år ledigt och bara laga mat. Och resa runt och äta.

Recept på kryddrostade nötter hittar man överallt. De stjärnanisrostade pekannötterna fann jag i senaste LagaLätt (nr 11/12) och de blev snuskgoda när jag svängde ihop dem i går kväll. Jag gjorde en mindre sats för jag hade bara en påse nötter hemma; såhär gjorde jag:

Stjärnanisrostade pekannötter
75 g pekannötter
1 stjärnanis
1 krm salt (och eventuellt lite till efter provsmakning)
0,5 krm starkt chilipulver, typ cayenne
0,5 msk flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ut pekannötterna på en bakplåtspapperklädd plåt. Mortla stjärnanisen till ett fint pulver, blanda med salt och chili. Fördela kryddorna och honungen jämnt över nötterna. Rosta nötterna högt upp i ugnen i 10 minuter, rör om och rosta fem minuter till. Låt svalna. Njut.

Saras goda böngryta

Jag visste väl att böngrytan från Saras kök var ett bra recept! Nu har jag lyckats bra två gånger i rad, båda gångerna med kikärter. Förmodligen var bönorna gamla den där gången när de fortfarande var hårda efter flera timmars tillagning (se Kardemumma 2/11-07).

Saras böngryta, 4 port

1 gul lök, grovhackad
1 stor röd paprika, skuren i bitar
3 klyftor vitlök, skivade
3 dl bönor, t ex kikärter (eller black eye, svarta bönor eller kidneybönor)
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
1 burk ekologiska tomater + 1 (tomat)burk kallt vatten
3 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
salt och nymald peppar

Blötlägg kikärtorna (eller bönorna) över natten. Lägg alla ingredienserna i en ugnsfast gryta och ställ den i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader och prova om kikärtorna är färdiga efter en timma. (Mina kikärter var klara att äta efter en timma i ugnen, men såsen var fortfarande lite tunn då. Efter drygt två timmar hade såsen en perfekt kaneldoftande tomatkrämighet...)

Sunday, December 09, 2007

Karins havrepepparkakor

Mina favoritpepparkakor är egentligen inga pepparkakor utan snarare havrekakor med pepparkakssmak. Det enkla receptet kommer från Karin. (Jag minskade pepparkakskryddan till en matsked i stället för två för jag tycker att den mildare kryddsmaken får smöret att framträda bättre, men det är förstås en smaksak.)


Jag hälsade förresten på systrarna Eisenman idag när de signerade kokböcker på Akademibokhandeln i Lund. Jag berättade att jag lagat flera soppor ur "Soppor, bröd & röror" och att de blivit mycket goda - med kronärtskockssoppan med mascarpone och hasselnötter som undantag. "Den blev för mäktig", berättade jag. Och då sa någon av systrarna (jag vet inte riktigt vem som är Lisa och vem som är Monica) att hon läst någon blogg där personen hällt på extra olivolja och "så var det ju inte riktigt menat". När jag gick ut från bokhandeln kom jag på att det kanske var jag som var den där knäppa mänskan.

Saturday, December 08, 2007

Lite utanför ämnet: mina vackra barn

Dottern, snart elva månader, kan äta sin frukost alldeles själv. (Hon pillar loss osten från smörgåsbitarna och äter upp den, men brödet hamnar mest på golvet.)

Och sonen, tre år, var på storebrorskalas idag. Prinsesstårtan med dödskalle var mycket populär (inte minst jag tyckte att den var god).

Sunday, December 02, 2007

Min halvpolska ostkaka

När jag läste till dietist hade jag en klasskompis vars polska farmor gjorde en bittermandelsmakande ostkaka som jag tyckte mycket om. Farmodern hade receptet "i fingrarna", men vi klurade ut det och jag har gjort kakan massor av gånger efter det. Idag ändrade jag en del, minskade sockret, la till katrinplommonpuré osv. Jag tycker att det blev lyckat, trots att kakan är lite nyttigare än vanligt.

Min halvpolska ostkaka

ca 12 Mariekex
smör och mjöl att bröa formen med
6 ägg
2 dl socker
1 barnmatsburk katrinplommonpuré (135 g)
1 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
3 burkar kesella (10%)
10 bittermandlar, finrivna
skalet från en apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen (en springform, 24 cm i diameter) med smör och vänd runt mjöl. Lägg ut kexen i formens botten. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor, socker och katrinplommonpuré i en annan skål. Tillsätt bakpulver och potatismjöl och sedan en kesellaburk i taget - fortsätt vispa mellan varje burk. Rör i bittermandlar och apelsinskal i äggule- och kesellasmeten. Vik in äggvitorna försiktigt med en slickepott. Lägg smeten i formen och grädda i cirka en timma och en kvart, kolla med en sticka när kakan är klar. Efter ungefär 45 minuter kan man täcka kakan med aluminiumfolie för att den inte ska bli för mörk. (Jag tycker att kakan är godast kall.)

Äventyr på Ica Malmborgs i Lund

Rikard Nilsson bjöd på vitglöggspannacotta med vinterfruktsallad i min ICA-affär igår. ("Vitlökspannacotta?" frågade jag.) Det var mycket gott och dottern jollrade glatt tills min lilla lilla plastmugg var slut. Och receptet fick jag också.

Jag är en manisk receptsamlare. En lapp med "stifado (kryddig grekisk gryta)" hamnade ovanpå sonens barnvagnssufflett. Medan jag stod i kön tjuvläste killen bakom mej receptet och dissade det totalt för flickvännen som också var med. Jag tänkte en stund och när vi nästan var framme i kassan kunde jag inte låta bli att vända mej om och fråga vad som var så fel med receptet. "Nöt- eller lammkött ska stekas med mycket olivolja - inte rapsolja - och rödvin måste man också ha. Men syltlök..." Han fnyste och pratade en lång stund om hur en riktig stifado ska vara. Jag frågar ofta människor om hur de tillagar rätter och alla blir glada när man frågar och berättar ofta utförligt. Bästa partytricket kanske? När jag jobbade i delikatessdisk för 10 år sedan, hade jag en liten anteckningsbok där jag snabbt skrev ner kundernas tips...