Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Wednesday, January 31, 2007

Årstiderna

En god väninna kom över med kaneldoftande chili con carne igår. Hon kom för att gratulera det nya underverket och vi pratade naturligtvis barn. Så berättade hon att hon får sin första leverans frukt och grönsaker från Årstiderna i morgon. Jag får nyhetsbrevet med väldigt fina recept (prenumerera om du inte redan gör det!), men har inte fått tummen ur att beställa någon låda. Nu är det dags! Vad har ni för erfarenheter av lådgrönsaker?

Monday, January 29, 2007

Min vackra sumoprinsessa

...har anlänt. Senaste veckan har varit fylld av amningsbestyr och extra omsorger om sonen för att han lättare ska hantera att bli storebror. Den lilla ställer inte till med så mycket väsen. Och vi mår bra allihop. Världen är fortfarande ganska trång runtomkring oss, men nästa vecka börjar maken att jobba och här sitter jag med dotter och brösten.

Tack förresten för alla lyckönskningar! Mina föräldrar hann komma ner och fika flera gånger, men sen gick det i biltjuvsfart (= en enda lång värk!) över kullersten till sjukhuset där dottern föddes en och en halv timma senare. Pust, det gjorde jävligt ont.

Min man ser till att jag får mat. Han lagar oftast godare mat än jag, men följer aldrig recept och skriver inte ner hur han gör. (Därför får ni nöja er med mej.) Igår när båda barnen sov samtidigt gjorde jag en, om jag får säga det själv, mycket god kålpudding. Grundidén kommer från Annas mat (av Anna Bergenström), men jag hade inte tid att trixa med kåldolmar utan förenklade till kålpudding och ändrade en del annat i receptet.

Provencalsk kålpudding, ca 6 port

750 g vitkål
1 msk honung
1 msk soja

Färs:
300 g blandfärs
2 dl färskriven parmesan
1 dl kokt ris
1 msk soja
150 g spenat (frusen, tinad och avrunnen går bra)
0,5 tsk salt
0,25 tsk vitpeppar
0,5 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
500 g krossade tomater

ev lite smält smör att pensla kålpuddingen med

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen i fina bitar och koka dem i 5 minuter. Blanda med honung och soja. Lägg hälften i en ugnsfast form.

Rör ihop ingredienserna till färssmeten, den ska bli ganska lös. Bred ut färsen i formen och lägg resten av kålen ovanpå. Pensla eventuellt med smält smör. Grädda i 40 minuter.

Saturday, January 20, 2007

Hur man fördriver dagen

Jag roar mej med att äta goda delikatesser, aprikos- och valnötsbröd från Olof Viktors, härlig Appenzeller, dyra chokladtryfflar på Ahlgrens konfektyr eller Summerbird (som numera finns i Lund också). Idag köpte jag underbara feta spanska chorizokorvar och fortfarande varma manitobabaguetter på Klostergatans vin & delikatess. Vi åt korvarna och brödet till lunch tillsammans med vitlöksgratinerad tomat- och paprikagratäng, dadlar och portobello i sherry. Mitt motto är "Man vet aldrig när man får mat nästa gång". Jag kan föda när som helst och då blir livet inte sämre, men annorlunda.

Svampar i sherry är förresten fantastiskt gott (och lättfixat). Här är det enkla receptet.

Portobello i sherry

4 portobello
ca 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
drygt 2 msk sherryvinäger
4 msk torr sherry
salt, nymald peppar
färsk basilika

Dela svamparna i kvartar och stek dem i oljan. Pressa i vitlöken. Tillsätt vinäger och sherry, låt svamparna suga åt sej all vätska som inte avdunstar. Salta och peppra. Garnera med basilika.

Klostergatans vin & delikatess kan rekommenderas. Man kan förstås äta lunch eller middag där och dricka vin till. Men framför allt bakar de jättegoda bröd och har en liten fin delikatessdisk med charkuterier, ostar, skaldjur, inlagda grönsaker, färdiga rätter och efterrätter mm.

Klostergatan 3, Lund. 046-141483.

Wednesday, January 17, 2007

Sonens sallad

"Hon kan vänta till den tjugonde", sa jag till min man förra veckan. "Jag har inte lagat tillräckligt med mat". Men igår, efter en högst medioker olivsoppa, kände jag att dottern gärna får komma ut när som. Jag längtar och jag vill inte laga mer mat. Idag har jag bara gjort knallgrön play-doh (vilket knappast räknas som matlagning) och en enkel rotfruktssallad. Eller pommes frites-sallad, som sonen kallar den sistnämnda - han älskar den. Jag har länge tänkt att jag ska lägga ner lite mer tid och engagemang på grönsaker (och också på frukt, rotfrukter och baljväxter). Det finns en allmän rekommendation om att man ska äta ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag. "Usch, tyst", sa min bror när jag berättade det för honom. (Får du också ångest av kostråd?) När jag gick diabeteskursen i Göteborg före jul räknade vi på fiberrekommendationen vid diabetes och kom fram till att man behöver äta ungefär 1,3 kilo fiberrika frukter och grönsaker per dag för att uppfylla riktlinjerna om lösliga fiber. Att äta så mycket kräver en stor ansträngning. (På tal om att ge ångest.) Jag bestämde i alla fall att jag ska försöka variera mej lite mer, inte bara riva morot, öppna olivburk och värma ärter från frysen. Det är inget löfte, snarare en ambition.

Sonens pommes frites-sallad, 4 port

ca 100 g vardera av rotselleri, morot, palsternacka och kålrot

Dressing:
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk vit balsamvinäger
1 msk fransk senap
salt, nymald peppar
ev en pressad vitlöksklyfta

Skär rotfrukterna i tändsticksstrimlor. Koka dem en minut och skölj med kallt vatten. (Lägg dem i vatten med pressad citron om du inte kokar dem direkt, annars blir rotsellerin lite brunfärgad.)

Vispa ihop dressingen i en kastrull och värm så att vinägerns stickighet mildras något. Låt svalna. Blanda med rotfrukterna. Smaka av.

Sunday, January 14, 2007

Dadelgifflar

Jag är ingen stjärna på bakning, det måste erkännas. Inför fotot på dadelgifflarna ovan valde jag ut de två absolut vackraste gifflarna. Då kan ni ju gissa hur de övriga ser ut! Det är ganska sällan jag bakar kakor och bröd och när jag gör det använder jag enkla recept. Degreceptet till gifflarna kommer från Mat för liv och lust (av Eliasson och Lindeberg) och fyllningen har jag hittat på själv. Om man råkar ha några dadlar och nötter kvar från i julas passar det utmärkt att göra av med dom såhär.

Dadelgifflar, 24 st

50 g jäst
1 dl smör- & rapsolja
2 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt
0,5 dl socker
1 dl havrekli
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
8 kaliforniska stora dadlar (om du väljer en mindre sort kanske du behöver dubbelt så många)
80 g valnötter
1 msk smör- & rapsolja
1 msk Amaretto (pressad citron funkar också, men blir inte likadant)

Pensling:
mjölk

Smula jästen i en bunke. Värm fettet och mjölken till ljummet. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt ägg, salt, socker, havrekli och mjöl. Arbeta tills degen släpper bunken. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter.

Mixa nötterna fint i matberedare. Låt sedan resten av ingredienserna till fyllningen köras till en smet.

Kavla ut degen till tre runda plattor. (Jag tror de ska kavlas rätt tunt. Det gjorde inte jag.) Fördela fyllningen på den utkavlade degen. Skär åtta trekanter av varje platta. Rulla dom utifrån och in. Lägg gifflarna på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla gifflarna med mjölk. Grädda i 5-10 minuter. Låt gifflarna svalna på galler under bakduk.

Idag händer det inte mycket i Lund. Det blåser och jag har faktiskt inte varit ute. Maken håller på att steka dinkelpannkakor (för frysen). Det stora är att jag håller på att bli faster. Ja, Malin, hon med jordärtskockssoppan, har fått värkar. Jag håller tummen.

Saturday, January 13, 2007

Indisk lammgryta

Jag äter så mycket vitlök jag kan för att bäbisen i magen ska vänja sej inför min vitlöksstinna modersmjölk. Det sägs att det ska funka, jag vill tro det i alla fall.

För ett tag sen åt jag en mild och mycket god indiskinfluerad lammgryta hemma hos en före detta kollega. Receptet finns i Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Ni vet ju vad jag är svag för: gryta, lamm, nötter - och i denna rätt finns alltihop. Igår hottade jag till grytan lite, lite och bytte mandel mot cashewnötter. Det blev väldigt gott. Limeklyftorna får man inte fuska bort; en gnutta extra syra lyfter lammet.

Korma med yoghurt och cashew, 4 rejäla port

600 g fina grytbitar av lamm
4 cm ingefära
3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1,5 msk korianderfrön
12 svartpepparkorn
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 krm stark mald chili
1 tsk torkad mynta
4 dl vatten
2 dl tjock yoghurt, 10%
0,5 kuvert saffran (0,25 g)
1 tsk salt
100 g cashewnötter, rostade men inte saltade
1 dl matlagningsgrädde
ev 1 msk mangochutney
Tillbehör: färsk koriander, lime i klyftor, basmatiris och gröna bönor

Stöt korianderfrön och svartpepparkorn i mortel. Blanda med kardemumma, kanel, chili och mynta. Skala och hacka gul lök och finhacka vitlök. Skala och riv ingefära.

Fräs lökhack och ingefära i oljan. Strö över kryddorna och låt dom fräsa med i någon minut. Lägg i köttbitarna och vänd så att kryddorna fördelar sej runt köttet.

Koka upp vattnet och häll det i grytan. Låt koka under lock cirka en och en halv timma eller tills köttet är riktigt mört. Rör om ibland. Blanda ner yoghurten och låt puttra ett par minuter utan lock.

Stöt saffran och salt i mortel och rör ner. Mixa cashewnötterna fint och tillsätt dem tillsammans med grädden. Låt småputtra 5 minuter till. Smaka av, kanske behövs lite mangochutney för att söta av.

Wednesday, January 10, 2007

Havrekakor med nougat

Nixpix & sorry, jag tog bort förra posten, "Fyra sanningar, ett ljug". Jag vet inte varför jag tyckte det var svårt att skriva om mej själv och sedan ännu svårare att stå för det... (Men det fina med att ha en egen blogg är väl att man själv får bestämma och inte ens behöver förklara sej, eller hur?)

Som plåster på såren får ni ett superenkelt recept på småkakor. Vissa skulle nog drista sej till att kalla dem nyttiga eftersom de finns med i "Mat för liv och lust - baskokboken för dig som vill äta sunt" (av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg), som jag rekommenderar patienter ibland. Jag piffar till kakorna med lite nougat och små non-stop. Och hur nyttiga de än må vara utan uppiffning så beror det ju på hur många man äter. Jag kan äta hur många som helst. Dessutom går de utmärkt att äta direkt från frysen...

Havrekakor med nougat, 30 pyttekakor

1 dl smör- & rapsolja
3 dl havregryn
2 msk vatten
0,5 dl socker
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 100 g nougat
en halv påse färgade Choco Dots (Dr Oetker)

Sätt ugnen på 175 grader. Häll margarinet över havregrynen och rör om. Blanda ner vatten, socker, vetemjöl och bakpulver. Arbeta degen kraftigt ett par minuter. Klicka ut smeten på bakplåtpappersklädd plåt och grädda i cirka 10 minuter. Osthyvla över nougatflak på de varma kakorna och fördela Choco Dotsen.

Monday, January 08, 2007

"Vitlöksbrödet var ju inte surt".

Min bästa barndomsväninna jonglerar med maten och säger snällt att det var en god lunch trots att det blev konstiga kombinationer och många sura smaker (auberginerullar med chili och citron, rotsellerisallad med fransk senap och vinäger bl a). Min tanke var i alla fall, som så ofta, god.

Saturday, January 06, 2007

Bobotie

Vi lagar massor av mat för att fylla frysen inför bäbisens ankomst, men det mesta äter vi upp. Jag har gjort en jättelasagne med mungbönor, soltorkade tomater och getost och maken håller just nu på med nån slags köttgryta med bland annat mycket rödvin och oanständiga mängder vitlök som sprider fantastiska franska dofter här runtomkring.

Förra gången jag födde barn och maken var hemma för att vattna blommor, kolla post (eller nåt), så ringde han mej på patienthotellet, helt förtvivlad. En hantverkare hade stängt av huvudströmbrytaren för att laga tvättmaskinen och sedan glömt sätta på strömmen igen. Kyl och frys hade varit strömlösa i några dygn och maken undrade vad han skulle göra med maten där. Jag tror att jag grät konstant i tre dygn efter det - en kombination av den sortens hormongalopp man kan få efter en förlossning och sorgen över förstörda indiska köttfärspiroger, chokladmoussetårtor, spenatpajer, rödbetssoppor och annat. (Man vet ju aldrig; jag kan bli smått sinnessjuk även efter nästa förlossning, men förhoppningsvis inte med en pajad frys som bidragande orsak.)

Igår gjorde jag en sydafrikansk bobotie. Jag har länge varit skeptisk till rätten, en röra av köttfärs med barnsliga tillbehör som torkad frukt, curry och till på köpet äggstanning ovanpå. Men vi blev alla glatt överraskade. Det hela blev både smak- och färgrikt och tog slut på en gång... Nästa gång gör jag dubbelt så mycket köttfärs, men samma mängd äggstanning.

Bobotie, 4 port

2 msk rapsolja eller flytande margarin
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk mörkt muscovadosocker (eller vanligt socker)
1,5 tsk curry
400 g nötfärs
1 skiva vitt bröd, blötlagd och urkramad
0,5 dl russin
0,5 dl torkade aprikoser, strimlade
2 msk mango chutney (gärna med ingefära)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk worcestershire sauce
1 msk tomatpuré
salt, nymald peppar
2 dl mjölk
2 ägg
2 msk rostad flagad mandel till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.

Fräs lök, vitlök, socker och curry i fettet några minuter. Använd en gryta som är ugnssäker. Rör i resten av ingredienserna, men vänta med salt, peppar, mjölk, ägg och mandel. Låt sjuda 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop mjölk och ägg (och eventuellt lite mer salt och peppar om du tror att det behövs). Häll äggstanningen över grytan utan att röra om. Grädda ca 30 minuter, tills färsen får en gyllenbrun färg. Strö över flagad mandel. Servera med saffransris, chutney och vackra gröna blad.

Thursday, January 04, 2007

Två soppor


Jag vaknade just, Meny hade redan börjat och jag måste ha missat hela spektaklet när min son ska klä sej vid tjugoöversjutiden. Jag vaknade ensam i hans säng. Oj, det var skönt att få sova.

För ett tag sen köpte jag "Soppor, bröd & röror" (av systrarna Eisenman) och jag hittade massor av goda recept jag ville prova. Först ut var kronärtskockssoppan med mascarpone och hasselnötter (överst på bild). Jag ringlade över olivolja och mmmade de första skedarna. Sen blev jag plötsligt så dötrött på just den typen av soppa som smakar som en skål varm vispgrädde med någon obestämbar grönsak i. All olivolja gjorde ju inte direkt saken bättre. Man orkar inte äta en hel portion utan att känna sej nästan illamående. Bläh.

Tacka vet jag rödbetssoppan. Den gjorde jag igår och mmmade mej genom hela tallriken. Sonen och jag åt smörgås med vitlökssill till; det är en passion vi delar.

Rödbetssoppa med smak av äpple och svarta vinbär, 4 port

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade (mitt tillägg)
2 msk rapsolja
500 g färska rödbetor
2 morötter
2 potatisar
1 liter grönsaksbuljong
1 äpple
2 msk outspädd svartvinbärssaft
salt, nymald peppar
gräddfil att klicka över den färdiga soppan

Fräs lök och vitlök i en kastrull några minuter.

Skala rödbetor, morötter och potatis och skär i bitar. Lägg ner dem i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i cirka en kvart.

Skala, kärna ur och hacka äpplet och blanda ner det i kastrullen tillsammans med svartvinbärssaften.

Mixa soppan slät. Späd med lite buljong eller vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Klicka i gräddfil strax före servering.

Wednesday, January 03, 2007

En slags fesenjan

Jag berättade för min granne från Iran att jag planerade laga den persiska valnötsgrytan fesenjan. "Det kan du inte", sa han lugnt. Han förklarade att en äkta fesenjan, som man gör den i norra Iran, inte baseras på sötat granatäppelkoncentrat, utan på en syrlig variant som inte finns att köpa i Sverige. Så fick jag smaka på en svart gegga från vildväxande granatäpplen han hade i kylen, hemgjord naturligtvis. Den smakade som riktigt sura katrinplommon, tyckte jag. Inte som min flaska från Fontana. För det andra görs en äkta fesenjan inte på kyckling utan på anka - eller kanske sothöna? Och liksom by the way, avslutade grannen "jag lät den koka i tre dagar sist..."

Jotack, mitt experiment var dömt att misslyckas innan jag börjat! Fast eftersom jag har typ ett ton valnötter hemma och dessutom upparbetat en väldig nyfikenhet på denna mytiska gryta var jag tvungen att provlaga den. Jag utgick från Gittos recept, halverade det och gjorde det lite mindre sött (förmodligen påverkad av min granne). Såhär:

Fesenjan, 4 port

2 kycklingfiléer, ca 450 g, i bitar
350 g valnötter
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk neutral olja
en liten kanelstång
0,5 tsk riven muskot
3,5 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning
0,25 g saffran (ett halvt kuvert)
1,5 dl granatäpplekoncentrat från flaska
1 msk socker
2 msk pressad citron
salt, nymald peppar

Bryn kycklingbitarna och lägg åt sidan. Mal valnötterna fint i matberedare.

Fräs lökhacket på medelvärme i oljan och tillsätt de malda valnötterna tillsammans med kanel och muskot. Rör ofta eftersom nötterna lätt bränns.

Häll på vatten, buljong och saffran. Smaka av med granatäpple, socker och citron. Låt såsen koka på svag värme ca 40 minuter. Rör då och då och fyll på med med vatten om det behövs. Tillsätt kycklingen och koka ytterligare 20 minuter. Salta, peppra och smaka av igen. Servera med basmatiris.

Jag tyckte det blev gott och våra oväntade gäster verkade också gilla grytan. Sen bad jag min granne komma ner och provsmaka. Han tyckte förstås att den var för söt (inte oväntat!) och så sa han också att den egentligen ska bli helt slät; min fesenjan blev lite kornig av valnötterna. Jag skulle mixat noggrannare eller låtit den koka längre, tills fettet från valnötterna stiger till ytan. Kryddningen tyckte han var ok, tydligen ska grytan vara ganska mild. Men någon svagt besk krydda som växer på träd fattades. Han kunde inte namnet på den. Så jag är ganska nöjd ändå.

Tuesday, January 02, 2007

Ricottaplättar

Nigellas ricottaplättar är inte bara favoriter hos Karin utan också hemma hos oss. Nigella föreslår att man äter dem med färska jordgubbar, vilket ju inte passar årstiden så bra, och bara i nödfall med sirap. Vi brukar äta dem med honung och frukt. Blåbär vore nog smaskens. Eftersom inget socker tillsätts smeten kanske man skulle kunna prova dem med finhackade örter i, och något salt tillbehör, men det är som sagt bara en tanke. Och en liten varning får utfärdas - dessa plättar är mycket lättgjorda och beroendeframkallande!

Nigellas ricottaplättar (från Nigellas sommarmat)

250 g ricotta
1,25 dl mellanmjölk
2 stora ägg med gula och vita separerade
skalet från en ekologisk citron (mitt tillägg)
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
smör till stekning

Rör noga ut ricottan med mjölk, äggulor och citronskal. Vänd ner mjöl och bakpulver, strö på pyttelite salt och rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem i smeten.

Värm smöret och klicka ut smeten. (Enligt Nigella blir det ungefär 25 plättar, men när jag gör dem blir det bara hälften så många.) Grädda guldbruna nån minut, vänd och grädda lika länge på den andra sidan.