Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, August 30, 2008

Tacokryddad köttfärs i paprika

De här paprikorna har vi gjort på diabetesskolan flera gånger och de är ett exempel på hur lätt man kan ha grönsaker i maten också, inte bara till. Ah, i ärlighetens namn är de är lite meckiga att göra - det är mycket skärande och hackande - men det är inte svårt alls. Nuförtiden gör jag dem bara hemma. Receptet har hängt med i 5-6 år, tror jag, och kommer från Ica Kuriren. (Passa på när paprikorna snart är i säsong.)

Tacokryddad köttfärs i paprika, 4 port

4 stora röda paprikor
riven lagrad ost till gratinering

köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g nötfärs
2 msk tacokrydda
1 msk smör- & rapsolja
2 msk tomatpuré
1 stor morot, grovriven
3 dl strimlad vitkål
2,5 dl vatten
1 msk kalvfond från flaska

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, köttfärs och tacokrydda i fettet. Tillsätt tomatpuré, morot, vitkål, vatten och fond. Koka utan lock i 15-20 minuter. Smaka av.

Skär bort kärnfästet på paprikorna. (Har man plats för dem i formen så kan man låta dem ugnsbakas med paprikorna; det ser lite snyggt ut att sätta på dem efteråt.) Fyll paprikorna med köttfärssåsen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Vi brukar äta paprikorna med yoghurtsås, ris och sallad.

Kräftor med grannarna


Vi hade kräftskiva med några grannfamiljer i går kväll. Jag lyckades köpa frysta kräftor som jag sen såg fick en 1:a i SvD:s kräfttest för att de hade "kvalmig och unken smak". Fullt så illa var det inte, men kvällens bästa kräfta var A:s bröd med en perfekt tempererad Morbier-ost till. Jag bjöd på på Saras chokladtårta med körsbär och glass.

Saturday, August 23, 2008

Lammgryta med kakao och kanel

Jädrans, vilken gryta! Och då menar jag inte min nya krämfärgade Le Creuset utan lammkoket som var däri. Receptet är (mer än) inspirerat av lammtaginen i "Locket på" av Henrik Franke. Det här blir nog min bästa bjudrätt i höst.

Lammgryta med kakao och kanel

2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
2 palsternackor
en fjärdedels rotselleri
750 g fina grytbitar av lamm
rapsolja och smör till stekning
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk kakao
0,75 tsk salt
3 lagerblad
1 kanelstång
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk pressad citron

Hacka lök, vitlök och chili. Skär morötter, palsternackor och selleri i bitar.

Bryn köttet i olja och smör. Tillsätt lökhacket, chilin och rotfrukterna och fräs ett par minuter till. Lägg i resten av ingredienserna och låt koka under lock tills köttet är mört och såsen lagom simmig. (Min gryta kokade i två timmar.) Smaka av.

PS. En fråga som inte hör hit. Jag fyller snart år och önskar mej musik. Vad skulle man kunna tycka om för artist eller grupp om man mest gillar Nick Cave? (Det är inget ljud i min dator så jag kan inte lyssna mej fram till nåt.) DS.

Friday, August 22, 2008

Vaxbönor i tomatsås

Barnen och jag fredagshandlade grönsaker på torget, gick till köttaffären och köpte lamm, sen valde vi bröd i bageriet. På måndag börjar jag minsann jobba igen; det gäller att passa på, äta upp sej.


Under den usliga resan till Köpenhamn förra helgen köpte jag i alla fall en trevlig kokbok, Camilla Plums "Mors mad året rundt". Camilla Plum verkar vara Danmarks Tina Nordström och kokboken innehåller ganska enkla recept baserade på vad som är aktuellt för säsongen. Under augustikapitlet hittade jag gröna bönor i tomat, fast jag använde vaxbönor. Det blev lite som en ratatouille och enligt Camilla Plum smakar den även god kall (vilket jag inte kan säga nåt om förrän i morgon). Vi åt bönorna med stekta skivor lammstek, klyftpotatis och tzatziki.

Vaxbönor i tomatsås

0,5 kg vaxbönor, färska
1 kg österlenska plommontomater, skurna i grova bitar
2 gula lökar, finhackade
4 klyftor vitlök, finhackade
0,75 dl olivolja
0,5-1 tsk socker (beroende på hur söta tomaterna är)
salt, nymald peppar
skalet från en halv ekologisk citron
ev lite chipotlepaste eller nåt annat som ger styrka
1 dl urkärnade svarta oliver
färsk basilika
färsk persilja

Stek lök och vitlök i oljan. Häll på tomaterna, sedan bönorna och alla kryddor (utom de färska). Låt koka tills bönorna blir mjuka; mina tog ganska lång tid på sej och stod nog på spisen i tjugo minuter. Smaka av. Hacka örterna och tillsätt dem tillsammans med oliverna.

Thursday, August 21, 2008

Här är min matdag

Lunchen gick i beige och brunt och bestod av lite av varje, kokt blomkål, pizzasallad (som jag gjorde till köpepizzan häromdagen), köttfärsbiff (maken har stekt ett gäng och lagt i kylen), gårdagens Manitobabaguette - omvandlad till fantastiska krutonger idag. Och det blev också lite linssallad kvar efter att bokklubbsflickorna varit här igår kväll. Linssallad kan vara väldigt gott. Det här är en variant som jag ofta gör.

Favoritlinssallad

1,5 dl belugalinser (alternativt puy- eller andra små grå)
5 dl vatten
0,5 msk mörk kinesisk soja
1 krm liquid smoke

dressing:
0,5 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
0,75 tsk salt
2 tsk dijonsenap
nymald svartpeppar

3 tomater
1 röd lök
färsk basilika

Skölj linserna noga. Häll vattnet, sojan och rökaromen i en kastrull och koka linserna däri cirka 30 minuter eller tills de är färdiga. Vispa ihop dressingen under tiden. Häll dressingen över de varma linserna och blanda om. Skär tomaterna i bitar och finhacka löken. Rör ner tomat, lök och basilika i salladen och smaka av.

Middagen: rökta gröna musslor i sina skal, quinoa med smörstekta kantareller, sugarsnaps, kall sås på creme fraiche, honung, lime (skal och saft), salt och peppar. Barnen älskar sugarsnaps och äter gärna quinoa, men musslorna och såsen fick jag och min man själva äta.

Sen cyklade vi till Per Tutti, världens bästa italienska glasställe i Lund. Jag åt kastanjeglass, sonen en illturkos tuggummivariant. (Och där är visst min röda väska och sonens arm.)

Jag kunde ju skrivit om hela min dag. Men vad jag åt till frukost minns jag faktiskt inte, det var säkert en tråkostmacka och en kopp kaffe. Dagens godaste var fruktkakan jag smakade nere hos grannarna precis före middagen. Och det äckligaste: de färdiga plättarna jag gav barnen som mellanmål i parken. Jag fattar inte hur de så glatt kunde mumsa i sej dem.

Sunday, August 17, 2008

Rökta nötter och mandlar

"Nu har du fått tillbaka stinget!" sa maken uppmuntande efter förra inlägget. Men jag känner att ett läckert och knaprigt recept behövs för att ni kära läsare inte ska uppfatta mej som alltför aggressiv eller negativ. Och en snäll matbild med grönska. (Förresten tycker jag att mina matbilder är alldeles för tråkiga. Jag måste ändra på det.)


De här mandlarna är väldigt goda och jag gör dem ofta i lite olika variationer. Inspirationen kommer härifrån. Såhär blir bra:

Rökta nötter och mandlar

200 g sötmandel
100 g cashewnötter (osaltade och orostade)
0,75 dl tamarisoja
0,75 dl vatten
1 tsk liquid smoke

Lägg mandel och nötter i en plastpåse och häll på soja, vatten och rökarom. Förslut. Låt nötterna marinera i 4-5 timmar. Sila av och häll nötterna på en bakpappersklädd plåt. Rosta i 150 grader i 20-25 minuter, rör om nån gång under tiden.

TERRIBLE.

Min plan var att jag skulle skriva nåt intressant och positivt om vietnamesiska Le Le nha hang idag. Vi hade en barnfri stund i Köpenhamn igår och åt där. Nu är det bara det att maten var rent bedrövlig, men jag ska försöka att inte trötta ut er. Det kan dessutom ha varit så att det var ett stort misstag att äta där under lunchtid. Förhoppningsvis är middagsmaten bättre (jag har ju hört att det ska vara ett bra ställe, fast när jag först idag läste dessa kommentarer blev jag nästan full i skratt). Vad var då så fel? Det mesta. Förutom att stället var tomt - bara det är ju ett varningstecken - så smakade inte maten något. Vi beställde olika plocksmårätter, allt som fanns att välja på var friterat tror jag. Maten som kom till bordet var mer än friterad - den var nästan mörkbrun och allt smakade mörkbrunt. Sen beställde jag en oxfilésallad med citrongräs eller nåt i den stilen. Smaka på min förvåning när en jättetallrik med två högar på stod framför mej, den ena med kalla rostbiffstrimlor som var intrasslade i grönsallad, den andra med kalla risnudlar. Om det åtminstone hade smakat något. Min makes mat orkar jag inte beskriva. När vi skulle gå var jag riktigt ilsk och varnade min man för att jag skulle säga precis hur illa sur jag var om någon frågade om maten var till vår belåtenhet. Det hade dessutom kostat 700 kronor (ja, vi drack lite öl också). Min man, som annars är både ärlig och rättfram, tyckte inte att det var värt obehaget. Serveringspersonalen aktade sej förstås noga för att fråga om vi tyckte om maten. För att åtminstone visa nån form av fegt missnöje skrev jag "TERRIBLE." på notan.

Wednesday, August 13, 2008

Tomat- och fetaostgratinerad hoki


När min dotter var nyfödd var jag ganska frustrerad över att jag inte hann med nån matlagning (eller nåt annat heller för den delen). Nu är jag sommarföräldraledig och märker att barnen har blivit större och lite mer självständiga. Dessutom leker de ofta fint ihop. Jag hinner laga lunch och förbereda vettig middag nästan varje dag. Det är fantastiskt - inte meningen med livet, men ganska roligt ändå. Dagens grekinspirerade tomat- och fetaostfisk åt vi med klyftpotatis, morotstzatsiki och kokt broccoli.

Tomat- och fetaostgratinerad hoki, 2 vuxna + 2 rätt små barn

400 g hoki (tinad) eller sej
2 msk pressad citron (en halv citron)
salt, nymald peppar
3 tomater, skivade
150 g fetaost, skuren i stavar
2 msk olivolja
färsk basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en form och pressa över citronen. Salta och peppra (inte för mycket salt, 0,5 tsk räcker eftersom osten också bidrar med sälta). Strö över några basilikablad. Fördela tomat- och fetaostskivor över fisken. Peppra lite till och ringla över olivoljan. Placera några basilikablad till allra överst. Gratinera i ugnen tills fiskens innertemperatur är 55 grader.

Bengtsons ost


Både hemma hos brorsan och hos fru Brax kan man få goda ostar efter maten. I Lund går man till Bengtsons ost när man vill köpa nåt lite extra. Affären har flyttat över gatan (Kloster-) och lokalerna är sju gånger större, minst. Idag fyndade jag en perfekt camenbert för 15 spänn.

Monday, August 04, 2008

M:s kräftkokta räkor

Tro nu inte att allt jag gör blir så jädrans lyckat. De där allra vardagligaste tråkigheterna besparar jag er, kära läsare. Och mina riktiga misslyckanden, de är ju i och för sej intressanta - inte minst barnens kommentarer eller minspel, men de platsar nog på en mer privat blogg.

Receptet som jag kommer att delge er nu har jag väntat på i flera år. Varenda augusti har M suttit i fikarummet på jobbet och sagt att hon har ett så gott recept på räkor som man lägger i kräftlag; hon brukade göra de där räkorna när hon var utomlands och inte fick tag på svenska kräftor. Jag har bett att få receptet, men M har aldrig hittat det. I februari fick jag dock ett fint blomkort från M. Hon hade städat i sin receptsamling, skrev hon. Och här kommer receptet på räkorna som tillsammans med nykokt majs, smör och Mannitobabaguetter från Patisseriet förgyllde min kväll.

M:s kräftkokta räkor, 4 port

1 kg djupfrysta stora räkor
1,5 liter vatten
0,5 dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor

Koka upp vatten, salt, socker och 10 dillkronor. Koka några minuter. Släng dillkronorna.

Varva de frysta räkorna med 10 nya dillkronor och häll den varma lagen över. Täck, låt stå i kylskåp över natten.

Mina supergoda köttfärsbiffar

Utifrån vad vi hade i kyl, frys och skafferi gjorde jag köttfärsbiffar fyllda med smaskigheter.

Mina supergoda köttfärsbiffar, 18 st av storleken på fotot ovan

500 g ekologisk nötfärs
1 dl mjölk
2 msk skorpmjöl
2 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
75 g gröna russin
100 g lagrad ost, riven
100 g saltade och rostade cashewnötter, hackade
nymald svartpeppar, salt
vetemjöl att vända biffarna i
smör- & rapsolja att steka i

tomatsås:
500 g passerade ekologiska tomater
1 msk rapsolja
ca 2 msk ma po-sås (kinesisk chilibönsås)
ca 1 msk finhackad färsk basilika

Blanda mjölken och skorpmjölet och låt dra ett tag.

Fräs upp ma po-såsen i oljan (till tomatsåsen). Tillsätt de passerade tomaterna och lämna såsen att puttra på svag värme medan du fortsätter med biffarna.

Rör i färs, ägg, vitlök, russin, ost och nötter i mjölk- och skorpmjölsblandningen. Peppra och salta. (Själv är jag inte så förtjust i att smaka av rå köttfärs och det ska man väl vara lite försiktig med också. Min man älskar rå köttfärs så jag slipper salta och peppra på känn eller steka en provköttbulle när han är hemma. Uppskattningsvis saltade jag drygt en halv tesked och pepprade rätt rejält på hans inrådan.) Gör biffar av smeten och vänd dem i vetemjöl. Stek dem i smör- & rapsolja tills de får lite färg. Häll över tomatsåsen och låt det försiktigt koka tills biffarna är klara, cirka 10 minuter. Rör i den hackade basilikan.

Sunday, August 03, 2008

Svartvinbärsmuffins med ingefära och vanilj

Jag tänkte: hur gott kan inte svarta vinbär + ingefära + vaniljkola bli i muffins? Men så fick jag ett sms om att en granne fått barn precis när muffinsen var klara så de fick vara fyra minuter för länge i ugnen. Och ingefärskolorna jag lagt i - de smakade till min besvikelse ingenting alls. Så nu har jag, utifrån mina små misstag, skrivit ett alldeles perfekt recept. Tror jag. Och jag ser fram emot att någon provar det och ger kommentarer. (Muffinssmeten är förresten Mia Öhrns.)

Svartvinbärsmuffins med ingefära och vanilj, 16 st

125 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 burk kesella (1 % fett)
4,5 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 dl vatten

fyllning:
8 vaniljfudge, delade på mitten
1 dryg dl ingefärsmarmelad
2 dl svarta vinbär (gärna frysta)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna lite grand. Vispa ihop ägg och socker. Rör i smöret och kesellan. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dessa tillsammans med vattnet i äggsmeten.

Ställ fram 16 formar. (Jag använde en muffinsform med plats för 12 muffins som jag satte pappersformar i och dessutom 4 tredubbla pappersformar bredvid.) Klicka ut smet i botten på formarna. Lägg i en halv vaniljfudge, en dryg tesked ingefärsmarmelad och några vinbär i varje. Fyll på med en klick smet till och peta ner fler vinbär. Smeten sväller upp i ugnen så formarna behöver inte fyllas helt. Grädda i ungefär 20 minuter. Låt svalna. Frys ner de muffins du inte äter upp samma dag.