Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, September 29, 2008

Pyssel och knåp med rotfruktsmoussaka

Jag VAB:ade igår och gör det idag också (VAB = vård av barn). Vi lyxar till det lite, sonen och jag. Lunch äter vi på restaurang och sen köper vi varsin dyr och noga utvald chokladbit, sätter oss på en parkbänk och tittar på människor. Jo, vi ska göra det idag också. När jag växte upp åt jag sällan på restaurang, nä aldrig faktiskt om inte pizzeria räknas som restaurang. Inte förrän jag träffade min första pojkvän. Nog om det. (När jag blev myndig tog jag igen allt jag inte gjort förut, med råge. Inklusive äta på restaurang.)

Till middag lagade jag rotfruktsmoussaka. Varken rotselleri eller palsternacka fick vara med, vilket visade sej vara lyckat. Sötpotatis, potatis, kålrot, svartrot och morot gav en mildare rotfruktssmak och jag tyckte det passade bättre här. För övrigt måste det erkännas att receptet är snarlikt potatismoussakan i min hemkunskapsbok från högstadiet.

Rotfruktsmoussaka, 2 formar à 19 dl, 6 port

1750 g rotfrukter (t ex sötpotatis, potatis, kålrot, svartrot, morot)
1 grönsaksbuljongtärning + vatten

Köttfärssås:
500 g nötfärs
3 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, pressade
smör- & rapsolja till stekning
1,5 msk vetemjöl
1,5 dl buljong från rotfrukterna
1,5 tsk salt
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 tsk timjan

Ostsås:
0,5 dl smör- & rapsolja
knappt 1 dl vetemjöl
9 dl mjölk
3 dl riven västerbottenost eller nån annan smakrik sort
lite salt
nymald vitpeppar

Gratinering:
2 dl riven västerbottenost

Skala rotfrukterna, skiva dem ganska tunt och koka dem i buljongen tills de är nästan mjuka. (Spara lite grand av buljongen!)

Fräs färs, lök och vitlök i margarinet. Pudra över vetemjölet och späd med buljongen. Tillsätt resten av kryddorna och låt koka i 10-15 minuter.

Smält margarinet till ostsåsen och rör i mjölet. Späd med mjölken och låt koka upp (rör ofta så det inte bränns vid i botten). Koka 3 minuter och tag kastrullen från plattan. Rör i osten och smaksätt med salt och vitpeppar.

Varva rotfrukter, köttfärssås och ostsås i en stor ugnsfast form (jag använde folieformar för att kunna ge bort en form). Det brukar bli lagom med två lager av varje. Översta lagret ska vara ostsås. Strö över osten. Grädda i 250 grader i 20 minuter (eller en halvtimma i lägre temperatur om moussakan förberetts och fått stå kallt innan den satts i ugnen).

Sunday, September 28, 2008

En lyckans ost

I mitt knä: en enkel potatis- och löksoppa med ostgratinerat bröd på. Osten är en ny bekantskap som jag tror kan utvecklas till mer än en himlastormande förälskelse. (Schweizisk Le Cousin - köp den! Låt den ligga framme, skär i stavar och ät framför teven. Du blir en lyckligare människa om du är av sorten som kan glädjas åt god ost.)

Tuesday, September 23, 2008

Det är trevligt med lite sällskap

Min son är fortfarande hemma från dagis och maken och jag delar på vård av barn-dagarna. Vi har det ganska mysigt, ser filmer, lagar mat och går stillsamma promenader som av nån anledning ofta slutar i leksaksaffären. Igår kom en kompis och hennes dotter och hälsade på. De hade med sej inlagda gurkor och hemkokta lingon till mej (försenad födelsedagspresent), och sockerkaka.

Jag hade bakat Mia Öhrns dubbeldäckare med cappuccinokräm från "Mitt eget kafé". Jag vet inte varför man blir så kaksugen när man går hemma men så är det åtminstone för mej. Och jag kan inte låta bli att fnittra förtjust åt Mia Öhrns tipsruta bredvid receptet: "Släng ut badrumsvågen och skaffa en liten digitalvåg till köket i stället. Det är viktigt att använda rätt mängd mjöl i recepten, och mjöl är mycket enklare att väga än att mäta."

Dubbeldäckare med cappucciniokräm, ca 20 dubbla kakor

cappuccinokräm:
125 g vit choklad, hackad
0,5 dl vispgrädde
1 tsk kaffepulver

chokladkakor:
200 g smör
1 dl strösocker
4 dl (240 g) vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

Koka upp vispgrädden till krämen och ta kastrullen från plattan. Rör snabbt ner kaffepulvret och chokladen, fortsätt röra tills krämen är slät. Ställ kallt i en timma så att krämen stelnar.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakorna. Rör ner de övriga ingredienserna och forma små bollar, cirka 40 stycken. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter (eller lite till kanske - du känner på lukten när de är klara). Låt svalna.

Spritsa ut kräm på undersidan av hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna.

Sunday, September 21, 2008

Sötpotatispanna med kassler och fetakeso

Jag tjuvtittade i en arbetskamrats matlåda i fredags och sen gick jag hem och gjorde en fri tolkning. Sötpotatisen passar fint ihop med sältan från kasslern och fetaosten, tycker jag. Om man ändå anser att sötpotatis är för sött och mjukt så kan man välja andra rotfrukter. Nästan alla ingredienser till pannan fanns att få tag på i ekologisk form i min affär, vilket naturligtvis är ett extra plus.

Sötpotatispanna med kassler och fetakeso

1 kg sötpotatis
200 g morötter
200 g svartrötter
300 g potatis av en fast sort
1 rödlök
600 g kassler
ett par rosmarinkvistar
en näve ruccola

dressing:
1 dl olivolja
2 msk pressad citron (en halv citron)
2 tsk chipotle paste
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

fetakesosås:
en liten burk keso (250 g)
200 g grekisk fetaost
några blad färsk basilika
nymald peppar
lite yoghurt att späda med

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda dressingen och lägg den i en plastpåse. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i dressingen direkt (speciellt viktigt med svartrotbitarna, annars blir de missfärgade). Klyfta löken, tärna kasslern och häll ut på en stor ugnssäker form. Tillsätt rotfrukterna, dressingen och rosmarinkvistarna. Ugnsrosta i 40-45 minuter.

Mixa fetakeson under tiden. Späd med yoghurten till lagom konsistens. Smaka av med peppar.

Lägg upp ruccolan på ett stort fat och fördela de rostade rotfrukterna ovanpå. Servera fetaostsåsen till.

Tuesday, September 16, 2008

Försenad födelsedagsmiddag

Tina hade en fantastiskt trevlig födelsedagsönskning (läs de senare inläggen också, där hon lagar upp recepten hon fått). Jag fick också en fin middag. Min make hade en 5-timmarsvariant uttänkt, men vi hade inte riktigt tid för den så det blev en mycket god ersättare med perfektstekt oxfilé, rostade rotfrukter, yoghurtsås och en sallad som brann härligt i strupen. Salladen påminner utseendemässigt om de finskurna sallader jag åt i Israel, faktiskt till och med till frukostsmörgåsarna ibland. Makens sallad var chilistarkare och de flesta kan nog halvera chilimängden och ändå känna sej nöjda.

Makens härliga sallad med sting

0,5 gul paprika
1 rödlök
0,5 liten zucchini
2 röda tomater
0,5 gurka
1 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 habanero
en tredjedels piripiri
1 msk olivolja + lite till stekning

Hacka alla ingredienser mycket fint. Fräs paprika, lök och zucchini. Blanda fräset i en bunke med tomat, gurka och persilja. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda med sambal och de andra chilisorterna (mycket fint hackade). Rör i oljan och smaka av.

Monday, September 15, 2008

Kyckling med honung och senap (repris)

Den här kycklingen gillar alla, de frasiga kycklingbitarna passar extra bra till barn och den vassa såsen till gör även vuxna smaklökar lyckliga.

Nu har jag matbloggat i drygt tre år och ibland kan jag själv undra varför. Det allra roligaste är nog utbytet med andra matknäppon, efter ett tag tror man nästan att man känner varandra. Annars är det - tvärtemot vad många tror - inte så att jag drivs av enbart lust att prova nytt. Snarare är jag nån slags samlare av matupplevelser... Jag tycker mycket om att använda bra recept många gånger (ofta ändrar jag lite grand) och jag gillar ordet "favoritrecept". Och så är jag så snuskigt nyfiken på vad andra äter.

Saturday, September 13, 2008

Malins bovetegröt

Tack alla ni som tänkte på oss i onsdags. Allt har gått bra, ja över förväntan faktiskt. Sonen ligger i soffan och tittar på filmer hela dagarna och han har inte ont (det viktigaste).

Förra helgen lärde jag mej äta bovetegröt. Min brors fru (svägerska låter så märkligt gammeldags...) gjorde bovetegröt när hon var här och nu har jag själv testat ett par gånger. Jag som inte gillade gröt förrän jag hade fyllt trettioett, och som tyckte att bovete smakar rätt konstigt fram till för en vecka sen, längtar nu efter bovetegröt hela tiden. Barnen gillar också Malins gröt. Ungefär såhär tror jag hon gjorde.

Malins bovetegröt, 1 port

0,5 dl bovetekross
1 msk torkade tranbär
1 msk pumpafrön
1 msk solrosfrön
ett halvt äpple, urkärnat och tärnat
1,5 dl vatten
en nypa salt

tillbehör: mjölk och kanel

Skölj bovetekrosset noga genom en sil, först i varmt vatten och sen i kallt. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i 10 minuter. Rör om ibland. Servera ur djup tallrik, strö på kanel och häll på mjölk. (Man kan förbereda gröten på kvällen genom att blanda alltsammans och ställa i kylen; då går det lite snabbare att koka gröten på morgonen. Gröten kan också göras helt klar och värmas i mikron.)

Tuesday, September 09, 2008

Himmelsk kyckling och äcklig pumpa

Av min bror fick jag Jens Linders "Långkok" och jädrans vilken fin kokbok det är. Brorsan lagade indisk smörkyckling ur kokboken och den blev mycket lyckad. Dessutom har jag fått smak för picklad chili (det gulgröna längst ner i bild).

Karin Franssons pumpasoppa med calvadosgrädde borde förses med dödskallemärkning. Det var jag som lagade den och den blev riktigt läskig. Vanligtvis älskar jag vanilj, men här tog den död på allt annat; man kände inte ens att det var pumpasoppa. Blurk. Tar man bara bort vaniljen helt kanske soppan kan bli god (jag orkar inte laga om soppan för att få veta...) Brorsans vitlöksstekta svampar och det rostade brödet till var det enda ätliga på bordet.

Sonen skrevs in på barnsjukhuset idag, men vi sover hemma i natt. Alla operationsförberedelser är gjorda och han sover gott nu. Jag tror inte jag kommer att kunna sova så mycket. Tänk gärna på oss klockan 9.30 i morgon förmiddag.

Sunday, September 07, 2008

Mathisstoria

För en timma sen satt jag och sonen fast i en hiss som stannat halvvägs. Då var jag lugn, la ut plastpåsar att sitta på, tog fram ritpapper och pennor, berättade sagor om hissjourmännen, att det tog lång tid för dem att komma för att de har toviga skägg som fastnar överallt... Det slutade bra, naturligtvis, men nu känner jag att det var lite läskigt ändå.

Matmässigt har jag en del att skriva om eftersom brorsan varit här i helgen. Men jag tar det senare och hänvisar till Tastelines/Markus Aujalays supersnabba laxspett som vi åt i torsdags i stället. Vi åt spetten med en potatissallad med avokado, tomater, rödlök och citron, och det var mycket gott.

Wednesday, September 03, 2008

En ny havrekaka

Vi fick ett brev idag, ett mycket efterlängtat sådant. Men ändå - det ställer tillvaron på ända. Min 4-åring (i morgon, faktiskt) ska opereras nästa vecka. Jag vill inte gå in på vad det handlar om, men han är inte sjuk alls. Däremot måste han vara hemma från dagis i minst en månad och han kommer att ha ont och får inte leka hur som helst. Jag tänker på hur det kommer att bli och försöker vänja mej vid tanken. Faktiskt så önskar jag att det här bara ska bli gjort, att allt ska vara som vanligt igen (som det är nu?).

Från det ena till det andra - jag bakade kakor idag. Det blir nästan alltid någon variant av havrekakor för jag gillar det. Idag gjorde jag pyttesmå kakor och hade tranbär i. De är inte festliga alls, inte ens speciellt söta. De är vardagliga på ett hemtrevligt sätt och de är så små så man vill ta några stycken åt gången. "Fantastiska", skulle nog min dotter säga om hon kunde.

Pyttesmå havrekakor med tranbär, 30 st

100 g ekologiskt smör
3 dl havregryn
2 msk vatten
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
en nypa salt
0,75 dl torkade tranbär, finhackade
en näve sesamfrön att strö på kakorna

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda det med havregrynen. Rör i de övriga ingredienserna, men vänta med tranbär och sesamfrön. Vispa smeten med elvisp så att den blir följsam. Blanda i tranbärshacket. Rulla bollar, cirka 30 stycken, och lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt. Strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills de ser fina ut och börjar lukta som nybakade kakor ska.

Medan jag väntar på min röst

Jag har tappat rösten så i väntan på att den ska hitta tillbaka är jag sjukskriven. (Jag mår ganska bra för övrigt.) Under förmiddagen har jag städat en barnvagn som ska säljas och gjort en jättegryta minestronesoppa som ska räcka till mer än en middag. Det är ju vardag igen och all matlagning ska gå sådär fort efter jobbet så det är bra att förbereda. Minestrone-idén är inte dum och går att variera; i min soppa är det rökt bogfläsk, rotfrukter, lök, vitlök, färska och torkade bönor, makaroner, buljong och småstarka kryddor.

Jag blir väldigt nöjd med mej själv när jag tänker på att jag har lagat storkok. Jomen, jag är nog en rätt bra människa ändå, trots att jag tycker det är så tråkigt att planera. Och trots att jag är hemma från jobbet.