Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, March 30, 2008

Röksmak på burk

Jag är svag för röksmak; även fejkade varianter som Liquid Smoke använder jag ibland. Åtminstone tills nu. Seras grillade aubergine smakar ordentligt rökt men har också sötma från auberginen och viss syra. Den känns mer naturlig än rökextraktet från flaska och innehållsförteckningen är härligt kort: aubergine, salt och citronsyra. Blanda med olivolja och kanske lite vitlök - ät till allt som behöver piffas till! (Speciellt vegetariska rätter med baljväxter får en rejäl puff av lite extra röksmak, tycker jag.)

Sunday, March 23, 2008

Mer självömkan + en rödbetssallad

Jag vill bara gråta, så trött är jag. Sonen har varit sjuk i fem helger och en helg var han frisk men då var dottern sjuk. Matlagningen är ett sorgligt och försummat kapitel. Och mitt jobb - jag minns snart knappt vad jag håller på med. Allt är trist just nu. Det blir snart bättre.

Hos svärmor läste jag en Allt om mat (nåt nummer från i år) och memorerade ett recept på en estnisk rödbetssallad. Salladen blev mycket bra med mörkt bröd och nån slags tunn soppa. Såhär gjorde jag:

Estnisk rödbetssallad

300 g kokt potatis (motsvarar 6 små eller 3 stora)
1 grönt äpple
2 hårdkokta ägg
200 g kokt skinka
3 inlagda rödbetor
2 saltgurkor

såsen:
2,5 dl gräddfil
1 msk skånsk senap
0,5 msk dijonsenap
1 tsk ättikssprit, 12%
3 msk rödbetsspad från burken
0,5 tsk salt
nymald peppar
(ev en förpackning smörgåskrasse, men minska då på senapen)

Skär potatis, äpple, ägg och skinka i tärningar (mindre än på bilden). Skär pyttebitar av rödbetor, gurka.

Blanda såsen, smaka av. Rör ihop alltsammans försiktigt.

Wednesday, March 19, 2008

Det är blomkål i svärmors påskägg

Svärmors påskägg består av mixad gräddkokt blomkål. Underst: finhackad rödlök och ovanpå blomkålsmoset: löjrom (eller lite billigare alternativ) och gräslök. Det är sånt man skulle vilja leva på.

Thursday, March 13, 2008

Självömkan - så läs inte detta

Det skulle bli en extra spännande arbetsvecka med en utbildningsdag om övervikt (jag var speciellt intresserad av tarmflorans inverkan på vår hälsa) och dessutom var schemat späckat med småsvåra och utmanande patienter. Så blev dottern sjuk och sen hela familjen, utom jag. I morgon skulle vi ta tåget till svärföräldrarna och det är fortfarande lite osäkert om vi kanske kan åka ändå. Fast nä, det liksom går inte.

Här går man i tristess och utför äckelsysslor. Och maten? Den står familjen Dafgårds för. En kväll kokte jag hoki och potatis och mixade ett lent broccolimos, men det var ingen som ens orkade sej upp ur sängen. Jag satt själv och åt. Men idag tog jag priset. Jag köper aldrig plastförpackade kakor, och absolut aldrig kakor där innehållsförteckningen börjar med socker och där kakorna även innehåller tre färgämnen och två konserveringsmedel. Fast idag sjönk jag så djupt, och dessutom åt jag upp alla sex så fort jag kom hem. Som om inte det var nog köpte jag två djupfrysta pizzor för tretton och nittio styck till middag. Och en halvflaska vin till mej.

Jag fick en fråga om bovete, hur det smakar egentligen. Min erfarenhet är begränsad till mjöl av bovete och det mjölet har en underlig konsistens, som florsocker närmast. Smaken då? Den är säregen; jag kan inte komma på något den liknar. Man känner dock igen den även om bovetemjölet är blandat med vetemjöl. Kokta mungbönor? Fast det är ju hirs som smakar så. Hjälp mej beskriva bovetesmaken, ni som kan.

Sunday, March 09, 2008

Pajskal av potatis

Jag fortsätter mina experiment för allergiska. Häromdagen hade jag bovetekakor med mej till jobbet och bovetesmaken doldes hyfsat effektivt av kakao, vanilj, mörkt muscovadosocker och solrosfrön, fast dietist I (med sin känsliga näsa) avslöjade bovetet och undrade hur naturligt glutenfri mix hade smakat där i stället. Jag har nästan vant mej vid bovete nu, ju mer man äter desto mer kan man uppskatta den annorlunda smaken.

Idag testade jag ett pajskal på riven potatis och faktiskt tyckte vi alla hemma att det var bättre än vanlig pajdeg (och dessutom nyttigare eftersom fettet kommer från olivolja). Pajskalet blev härligt frasigt i kanten och potatismosmjukt i botten. Jag fyllde det med köttfärssås från i fredags, ost och äggstanning och gräddade det 20 minuter till.

Pajskal av potatis

600 g potatis
0,5 tsk salt
nymald vitpeppar
0,5 tsk timjan
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och grovriv de råa potatisarna. Rör i salt, peppar (cirka 1 krm), timjan och olja. Tryck ut smeten i en metallform med löstagbar kant. Förgrädda cirka 20 minuter och fyll sedan skalet som vanligt. Lägg en bit aluminiumfolie i botten av ugnen om du har en rinnig fyllning, potatisrivet sluter inte tätt lika bra som vanlig pajdeg. (Receptet kommer från "Matspecial - recept och råd vid överkänslighet och allergi" av Lindeberg och Wesslén.)

Sunday, March 02, 2008

Koriandernudlar med limeräkor

Vi håller på att flytta runt inom lägenheten för dottern ska få ett eget rum. Hon får inte vara i storebrors rum och i vårt sovrum klättrar hon bara upp i fönstret och det ser farligt ut - hon behöver verkligen något eget. Så min dator får snart ännu mindre utrymme, för att inte tala om alla mattidningar jag har som maken tycker att jag tittar för sällan i, alla kläder som jag samlat i nostalgi, de udda strumporna (jag har bara udda strumpor), gamla pärmar från utbildningen och annat halvskräp. Med andra ord har jag ett utmärkt tillfälle att bli lite mer organiserad.

Igår kväll gjorde vi koriandernudlar med limeräkor; det blev riktigt smakrikt och dessutom var det snabblagat. Receptet kommer från senaste LagaLätt (nr 3 -08).

Koriandernudlar med limeräkor, 4 port

250 g risnudlar (glasnudlar i originalreceptet)
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
en liten bit ingefära (mitt tillägg)
1 msk rapsolja
1 krm cayenne
2 msk pressad lime
400 g skalade räkor
1 kruka koriander, grovhackad
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Sätt på nudelvattnet. Finhacka lök, vitlök och ingefära och fräs hacket i oljan. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Värm alltsammans. Njut med en stor sallad.

Saturday, March 01, 2008

Maken berättar om sina köttbullar

När man är pappaledig - vilket är motsatsen till ledighet - gäller det att under den eventuella halvtimme man har över förbereda middagen (annars får man lära sig konststycket att laga mat, diska etc med ett barn i famnen). Det skall alltså gå snabbt och inte vara komplicerat, men ändå smakfullt. Köttbullar är väl inget speciellt, men av någon outgrundlig anledning tycker jag de blir intressantare om de är större och om de fylls med något. Och en god sås därtill förstås. Det blev pingisbollstora köttbullar med soltorkade tomater, lök och spiskummin i, och en tomatsås, också den av mycket enkelt slag. Lyckat? Jo, eftersom man rör ihop ingredienserna på någon kvart och ugnen sedan gör sitt jobb på egen hand, tycker jag nog att resultatet blev en bra vardagsmiddag. Även ettåringen åt med stor trut.

Stora köttbullar

500g blandfärs
5-6 soltorkade tomater, finhackade
1 till 2 gula lökar, finhackade
spiskummin (en hel del)
oregano
salt, peppar

Blanda färs, tomater, brynt lök och kryddor. Rulla till åtta, kanske tio bullar. Bryn dem och lägg dem i eldfast form.

Tomatsås

500 g krossade tomater
2 msk chilisås
en liten gul lök, finhackad
2-3 soltorkade tomater, finhackade
lite soja
2-3 vitlöksklyftor, rivna
1 dryg deciliter rött matlagningsvin
örtkryddor och peppar

Blanda tomatkross, chilisås, lök, tomater, soja, vitlök, vin och kryddor. Häll över köttbullarna. I ugn 175 grader ca 25 minuter. Servera gärna med quinoa och grönsaker. Och det går utmärkt att dricka mjölk till maten.

/Niklas Schiöler

Quinoa x 3

Igår kom jag på mej själv med att ha ätit quinoa tre gånger. När jag testade quinoa första gången tyckte jag att det var onödigt att köpa något dyrare än couscous och som dessutom kostar dubbelt så mycket och har svans. Men sen brorsans tjej bjöd på quinoa i julas äter vi det ofta. (Fast den röda varianten gillar jag inte så mycket.) Till frukost igår gjorde jag gröt på quinoaflingor, torkad aprikos, kanel och kardemumma. När jag kom hem hade maken lagat underbara köttbullar i tomatsås med quinoa och blomkål till. Och på kvällen, när jag som vanligt låg utslagen på soffan och väntade på att somna till en deckare, åt jag upp de sista av mina godisar med puffad quinoa. Jag tänkte på mina allergipatienter när jag gjorde dem. Först tyckte jag att de blev sådär-goda, men efter ett par dagar i kylen blev de faktiskt riktigt bra. Nånting i både smak och konsistens blev mer harmoniskt och mjukt av att bli lämnat i fred ett tag.

Chokladpuffad quinoa med tranbär

125 g smör
2 msk mörk sirap
0,5 dl kakao
6 dl quinoa pops (60 g)
125 g torkade tranbär

Smält smöret och värm det tillsammans med sirapen. Låt det koka ihop ett litet tag och tag det sedan från plattan. Rör ut en del av blandningen med kakaon så det blir helt slätt. Häll sedan tillbaka kakaoröran i resten av smörblandningen och blanda ordentligt. Täck quinoa pops och tranbär med chokladsåsen. Tryck ut smeten i iskubsfack av silikon (det går åt flera för det blir rätt mycket smet!) eller små pappersformar. Silikonformen (eller -formarna) kan ställas en stund i frysen så det blir lätt att få ut bitarna sedan. Förvara kallt.