Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, September 24, 2006

Ren njutning

Jag frågade en gång kvinnan på Viltspecialisten vilket djur, bland hennes krokodiler, björnar och antiloper, hon tycker smakar allra godast om hon var riktigt ärlig. Hon svarade renkött utan att tveka. Jag har nog knappt ätit renfilé förrän igår. Och det var fullständigt ljuvligt. Maken och jag brukar äta på restaurang Bantorget 9 när någon av oss fyller år eller när vi har varit ihop i x antal år. Igår var min mamma på helgbesök, så vi passade på när vi hade barnvakt. Bantorget 9 har fått en rätt sur recension i White Guide -06 för att de skulle var för våghalsiga i kombinationerna och inte reda ut det hela. Om det varit på det sättet, så var det i alla fall inte det igår. Vi åt trerättersmenyn med tema pumpa-ren-nypon. Pumpasoppan med pankofriterad Primadonnaost och rosmarinyoghurt var god, men väl mäktig. Den friterade osten bidrog inte med nåt spännade; den kunde man hoppat över. Huvudrättens renfilé med kantareller, pancetta och mandelpotatisvichysoisse var underbar. Vi suckade av vällust över det rosastekta köttet och de goda höstiga tillbehören. Ett par svårtuggade och väl mörka pancettabitar drog dock ner upplevelsen en aning. Nyponsoppan med vaniljglass och mandelbiskvier smakade precis som det låter - gott, men föga överraskande. Allt som allt hade vi en mycket trevlig kväll med god mat. Bantorget 9 är bra, inte världsklass, men bästa lundaklass.

Jag bakar sällan och sockerkaka bakar jag aldrig. Men apelsin- och rosmarinkakan från Gokväll lät intressant och jag har smakat något liknande hos en tjej i föräldragruppen förut. Jag bytte ut apelsinen mot citron, för jag gillar det bättre, och det blev riktigt gott. Kakan kunde ha blivit vacker också, om jag inte hade glömt att smörja och bröa silikonformen (hade för mej att det inte behövdes...).

Citron- och rosmarinkaka

1 dl flytande margarin
2 stora ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk torkad rosmarin, mortlad
finrivet skal av 2 ekologiska (små) citroner
0,75 dl pressad citron (ca 2 små citroner)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 1,5-litersform. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och rosmarin. Rör ner det i äggvispet. Tillsätt margarin, skal och saft från citronerna. Häll smeten i formen. Grädda på galler längst ner i ugnen ca 40 min (5-10 min kortare tid om du har silikonform med hål i). Känn med provsticka att den är torr.

Tuesday, September 19, 2006

Solsoppa och spenatmuffins


Igår kväll tänkte jag att jag ska fasen inte somna i soffan vid åtta så jag gjorde morotssoppa och spenatmuffins till dagens lunch. Recepten kommer från en kollega och vi har använt dom på vår matlagningskurs (fast muffinsreceptet ändrade jag en del på igår). Soppan är tunn och härligt kryddig; de matiga muffinsen behövs till för att man ska bli mätt.

Varsågod, Jessica!

Solsoppa, 4 port

500 g skalade och skivade morötter
1 hackad gul lök
1 msk hackad ingefära
1 msk olja
2 tsk curry
2 pressade vitlöksklyftor
1 liter hönsbuljong
1 msk japansk soja
2 pressade apelsiner (och ev rivet skal från en av dem)
nymald svartpeppar
finklippt gräslök

Mjukfräs lök och ingefära utan att det tar färg. Tillsätt curry, vitlök och morotsslantar. Fräs 2-3 minuter under omrörning. Häll på buljong och soja. Koka 15-20 minuter eller tills morötterna är mjuka.

Mixa soppan till puré och hetta upp. Tillsätt apelsinsaft (och ev skal), smaka av med peppar (och salt, om du tycker att det behövs). Garnera med hackad gräslök.

Spenatmuffins, 12 st

3 dl dinkelmjöl
2,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk oregano
3 ägg
3 dl gräddfil
3 msk olivolja
0,5 tsk sambal oelek
100 g finriven parmesan
250 g bladspenat, tinad, urkramad och hackad
6 cocktailtomater, halverade

Blanda alla de torra ingredienserna. Vispa äggen med gräddfilen. Tillsätt oljan under vispning och rör ner sambal, parmesan och spenat. Fördela smeten i en smord muffinsform. Tryck ner en tomathalva på varje muffins.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30 minuter.

Sunday, September 17, 2006

Bondens bidrag


Vi börjar få speciella lördagsvanor. Antingen fyndar vi barnkläder på loppisen på Södra Esplanaden i Lund eller så fyndar vi mat på Bondens egen marknad på Drottningtorget i Malmö. Vi känner oss som nån slags vinnare hur vi än gör. Igår var vi i Malmö. Vi träffade Karin, åt glass och fick en mängd bra malmömattips, förutom att vi hade det trevligt. Sen åkte vi till en kompis som fyller år och blev bjudna på fantastisk ängasoppa och rödbetor med getost. (Sonen ville ha sådana rödbetor till frukost idag...)

Till lunch lagade jag en koreansk squashpannkaka med soja- och chilidressing. Jag har aldrig varit förtjust i ugnspannkaka och den koreanska varianten jag gjorde blev inte bättre - jag besparar er receptet. Men ikväll åt vi gott. Med strutsfärs och currystark rabarberchutney (Holmana gård) inköpta på Bondens marknad gjorde jag väldigt goda biffar.

Strutsbiffar, spenatprickigt mos och grönsaksfräs, 4 port

Strutsbiffar:
500 g strutsfärs
1 tsk salt
2 dl gräddfil
1 ägg
0,5 finhackad gul lök
nymald svartpeppar
1 msk kinesisk soja
2 msk rabarberchutney
smör- & rapsolja till stekning

Spenatprickigt mos:
ca 800 g mjölig potatis
1-1,5 dl mjölk
ca 2 msk mascarpone
150 g hackad (tinad) spenat
nymald svartpeppar

Grönsaksfräs:
halverad brysselkål, finstrimlad vitkål, pressad vitlök, riven färsk ingefära, hackade valnötter, lite japansk soja, nymald svartpeppar, rapsolja att steka i

Till garnering:
nyriven parmesan

Koka potatisen i saltat vatten. Blanda strutsfärsen med salt och sedan med resten av ingredienserna till biffarna. Forma fina biffar och stek.

Värm mjölken till moset. Vispa ihop potatis med mjölk, mascarpone och spenat. Börja med den mindre mängden mjölk eftersom tinad spenat brukar vara lite fuktig. Smaka av moset med peppar.

Fräs de båda kålsorterna, vitlök, ingefära och valnötter ett par minuter. Smaka av med soja, peppar och kanske lite sherry om du har det hemma (jag glömde sherryn!).

Servera alltsammans med riven parmesan.

Mitt liv är mycket roligare sen jag blev bloggare. Jag känner mej mer normal, eftersom jag märker att det finns människor som är knäppare och mer besatta än jag. Men jag kan inte låta bli att ångra att jag finns med med här med hela mitt namn. Jag är den enda i Sverige som heter så. Jag hade kanske kunnat vara mycket intressantare (önsketanke!) om jag hade kallat mej själv nåt annat. Fast rätten ovan hade nog inte sett mindre präktig ut för det.

Tuesday, September 12, 2006

Lammfärssoppa med pepparrot


Egentligen hade jag tänkt vänta in hösten innan jag publicerar den här soppan, men jag kan inte. Den är så god. Receptet kommer från Markus Aujalays Mat hemma och på krogen. Jag lånade boken på biblioteket och uppskattar tillgängligheten i recepten; "hemmamaten" är ovanligt lättlagad och inte så tillkrånglad (som finkockar annars har en tendens att göra den).

Lammfärssoppa med kål, potatis, pepparrot och yoghurt, 4 port

300 g lammfärs
rapsolja och en liten klick smör till stekning
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, grovhackade
3 potatisar, skalade och skurna i mindre bitar
1 bit spets- eller vitkål, grovt skuren
2 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 liter kalvbuljong
1 lagerblad
(ev lite chili av något slag, mitt tillägg)
salt och nymald svartpeppar
2 msk hackad bladpersilja
1 dl matlagningsyoghurt
2-3 msk färskriven pepparrot

Fräs färsen i olja och smör. Lägg i lök, vitlök, potatis och kål och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, buljong, lagerblad och eventuellt lite chili och låt koka i 20 minuter. Smaka av om salt behövs, peppra och avsluta med bladpersilja. Servera soppan med matlagningsyoghurt och pepparrot.

Min matlagningskurs började förra veckan. Det är ett trevligt projekt. Jag samarbetar med en sjukgymnast och varannan vecka får deltagarna (anställda på sjukhuset) laga mat med mej och varannan vecka gör de nån slags kroppsövningar. Vi avslutar med att äta tillsammans. Jag tycker att det blev väldigt bra i torsdags, trots att jag yrade runt. Det var första gången jag lagade mat i just det köket och jag hade lagt fram det mesta i förväg, men fick ändå leta efter mått, vitlökspress och annat. Köket har bara en ugn och för att både spenatmuffins och fyllda paprikor skulle bli klara i tid lånade jag ugnen i andra ändan av korridoren. När jag kom hem var jag mycket trött i både huvud och kropp, men lycklig. Jag har ett roligt jobb.

Friday, September 08, 2006

Felsökning i stroganoff


Berätta för mej varför den här rätten inte blev så märkvärdig som jag förväntat mej. Jag trodde att det skulle bli en extraordinär stroganoff med tydlig svampsmak, men det hela smakade bara stekt champinjon med lite crème fraiche och en hel del paprikapulver. Det blev en typisk vardagsrätt utan speciell finess, dock fullt ätbar, och den lyfte till och med lite grand av en rejäl klick Heinz chilisås. Maken och jag har våra teorier om förbättring, som jag delger er i slutet av detta inlägg. Receptet kommer, i modifierad form, från Nigellas kokbok Fest - mat för högtid och kalas.

Svamp stroganoff med basmatiris, 4 port

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 + 2 msk smör- & rapsolja
500 g shiitake, skogschampinjon och vanlig champinjon
2 msk vitt matlagningsvin
0,5 msk paprikapulver
1/4 msk muskot
1 dl lätt crème fraiche
finklippt persilja
salt, nymald svartpeppar

Stek gul lök och vitlök i en matsked av margarinet. Det ska inte ta färg. Dela svampen i mindre bitar, tillsätt resten av margarinet i grytan och häll på svampen. Lägg på ett lock och låt svampen småkoka omkring en kvart. Tillsätt vin, paprikapulver, muskot och crème fraiche och koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera med basmatiris.

Man ska nog inte fuska bort sherry; systembolaget var inte öppet när jag lagade stroganoffen så jag tog matlagningsvin i stället för Nigellas rekommenderade sherry. Så ska man inte göra om man vill att maten ska bli lika god som svärmors. Sen tror vi att rätten hade vunnit på en smakrikare svamp och kanske smör i stället för smör- & rapsolja. Vad skulle du ha gjort för att få till den här rätten?

Tuesday, September 05, 2006

Kimchigryta med tofu

Jag är ju egentligen mest nyfiken på vad andra äter till vardags, hemma. Att läsa matbloggar ger mej ibland samma förbjudna känsla som om jag läste någons hemliga dagbok. När jag hittade kokboken Fem asiatiska kök - vardagsmat från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand (Yukiko Duke) i bokhandeln, var det just det lilla ordet "vardagsmat" som fick mej att köpa den. Idag lagade jag en koreansk kimchigryta som vi alla tyckte väldigt mycket om. Jag köpte färdig kimchi (inlagd och syrad salladskål), hade inte tid att vänta tio dagar på att äta middag... Såhär lagade jag grytan; jag har varit ganska trogen mot originalreceptet.

Kimchigryta, 4 port

200 g fläskkarré
en burk Tistelvinds kimchi hot, 380 g
0,5 purjo
1 msk olja
5 dl vatten
250-300 g fast tofu
1 msk sesamolja
(nymald svartpeppar, ljus soja)

Strimla köttet och grovhacka purjolöken. Bryn köttet och kimchin i några minuter i lite olja. Häll i vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra i en kvart. Lägg i purjolöken.

Skär tofun i stora tärningar och lägg i, låt koka i 10 minuter. Smaka av med sesamolja, svartpeppar och soja. Servera med ris.

Monday, September 04, 2006

Jag kan inte låta bli

... att publicera den här rumpan på hans tvåårsdag. (Först tänkte jag visa tårtan, men så kände jag att jag hellre ville bita i den här!)

Sunday, September 03, 2006

Vi firar med svamp

Tänk vilka lustar lite svamp kan väcka. Maken gjorde finmiddag med Karl Johantoast till förrätt. Han stekte Karl Johan och vitlök i smör och droppade över balsamvinäger. Sen lät han rökta musslor fräsa med en kort stund. Sonen och jag suckade av lycka.

Tre fina Karl Johan kostar åttio spänn på Ica, alltmedan bilburna vänner åker iväg och plockar tio liter på nån timma. Gud, de kunde bli miljonärer på svamp. Jag är uppvuxen i de småländska skogarna (dock utan "svampfingrar") och det slog mej: I Lund finns ingen skog på säkert en mils avstånd. Här finns enstaka träd i parker och alléer, annars inget - vad är detta för ställe? Hur kan man leva här?

Mild palsternackssoppa


Mandelmjuk och palsternackslen - den här soppan gillar jag. Och med baconströssel blir ju allt ännu godare. Jag fick receptet av en kollega, som i sin tur tagit det från en kokbok av Lisa. Kanske har kollegan ändrat på något i receptet. Jag kunde inte riktigt tyda vad hon skrivit heller så en ingrediens har jag hoppat över, "1 tsk kons. rostad sv.peppar", tror jag att det står. Konserverad svartpeppar - finns det?

Palsternackssoppa

400 g palsternacka i skivor
3-4 grovhackade schalottenlökar
2 msk rapsolja
100 g mandelspån
1 liter hönsbuljong
salt och peppar

Garnering: finhackad gräslök och 6 skivor bacon

Mjukfräs lök. Tillsätt mandel och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Lägg i palsternacka och buljong. Låt koka cirka 20 minuter.

Knaperstek bacon under tiden. Låt rinna av på hushållspapper.

Slå av och spara buljongen. Mixa palsternackan till slätt mos. Späd med buljongen. Smaka av med salt och peppar. Strö gräslök och bacon över.

Friday, September 01, 2006

Vinnare

Tattada! Min man och jag har valt ut tre vinnare i Cyberkocken och ni läsare har röstat fram en vinnare i Folkets val. Här hemma har vi ätit Jessicas goda ragu, som bl a innehåller just kycklinglever, nästan hela veckan så vi har inte provlagat någon av vinnarrätterna. (Och sen kom jag dessutom på att man egentligen inte ska äta lever när man är gravid.)

Totalvinnare är Nicoletta och Olle på Folkets mat. Med sin öppna lasagne har de skapat en självklar och likafullt innovativ helhet av fyra ingredienser som annars gärna vill spela huvudroll var för sej. Rätten är dessutom vacker på ett lite nonchalant sätt som vi gillar. Grattis!

I kategorin Önskad bjudrätt vinner Kinnas mangoldrulle med kycklinglever och salvia, därför att det är en enkel och smakfull anrättning med personligt uttryck. Det här skulle vi gärna bli hembjudna på!

Vackraste beigea rätten har Annette lagat. En fest och bävan för ögat. Klump, paté eller - vad vi tror - njutbar enhet. Inte minst Annettes presentation av sin varma kycklingleverterrin har övertygat oss om detta.

Maleandro vann Folkets val med sin kavalkad av färgsprakande rätter. Här finns ingen kycklinglever, ingen mandel och ingen svamp, men däremot en massa annat lockande.