Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Friday, June 30, 2006

Sill i låda


Hur länge som helst har jag tänkt köpa färsk sill och göra nåt med den. Inte kan det vara priset som fått mej att tveka, 49 kronor per kilo... Med ett recept på strömmingslåda med provensalska örter (Karin Fransson) som förlaga gjorde jag idag en sillåda. Häromdagen köpte jag en jättebunt smörgåskrasse på Möllevångstorget (som smakar stark krasse, men inte alls ser ut som det gröna i de små lådor man köper i affären) och nu fick jag användning av den. Förmodligen går det bra med nästan vilka örter som helst.

Vi åt lådan ljummen med knäckebröd och tomatsallad. Alla var förtjusta; det här påminner om den sortens mat min svärmor gör och hon är en av mina bästa kulinariska förebilder.

Sillalåda med krasse, 3 port

300 g sillfiléer (eller strömming)
3 knipplökar, finhackade
smör- & rapsolja
1 tsk salt + lite till
nymald svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad smörgåskrasse
3 kokta potatisar
saften från en halv citron
2 dl mjölk
200 g Philadelphia light vitlök & örter
3 skivor vitt bröd
lite kallt smör

Skölj och torka sillen. Klipp bort fenorna.

Fräs löken i smör- & rapsoljan, salta, peppra och pressa över vitlöken. Blanda ner hälften av krassen.

Klicka ut lök- och krasseröran på sillarnas skinnsida och rulla ihop filéerna med köttet utåt.

Skiva den kalla potatisen och lägg den i en smord form (inte alltför stor). Lägg på sillrullarna, pressa över citronsaften och salta lätt.

Värm mjölken, tillsätt osten och rör tills osten smält. Rör ner resten av krassen och häll ostsåsen över sillen.

Mixa brödet och fördela det över såsen. Hyvla över lite kallt smör och sätt formen i ugnen i cirka 30 minuter i 200 grader.

Skeletten i garderoben

Jenny och Linda har taggat mej angående vad jag förvarar i frysen, garderoben, bilen och plånboken. Jag är en ganska slarvig människa faktiskt; jag tycker om när det är rent, men är värdelös på ordning så jag fick göra en liten inventering inför uppdraget.

Fem saker i min frys
Små gorgonzolapajer, kokta bönor och linser, 2 kg kyckling, min vinteryllejacka (fråga inte!), hemgjorda vårrullar.

Fem saker i min garderob
En mängd omaka strumpor... och några gamla favoritklänningar: min bilklänning från Jenny Hellström, en storblomming rosalila från en secondhandaffär i Köpenhamn, en fin korallröd som jag bara använt en gång och ett trasigt grått klänningsförkläde som jag inte kan förmå mej att kasta (jättefint).

Fem saker i min bil
Jag har ingen bil, tar mej fram med cykel. På cykeln har jag en barnsadel.

Fem saker i min plånbok
Alldeles för många kvitton (eventuellt något med en begagnad prilla i), några kort, lite pengar (typ sjutton och femtio), donationskort, värde- och bonuscheckar från ICA, Becel, Skånemejerier och Finax.

Wednesday, June 28, 2006

Makens tunnbrödsrullar

Makens utflyktsmat - väl härmvärd: Vispa ihop några ekologiska ägg och lite vatten, krydda rikligt med dill, vitlök, lite chili, salt och peppar. Stek finhackad lök. Gör ett par tunna omeletter och stänk över några droppar tryffelolja. Fördela omeletterna på mjuka tunnbröd, strö över goda handskalade räkor och rulla ihop.

Det blev väldigt gott; vi satt på en bänk i Malmö city och njöt. (Jag var odrägligt hungrig så vi kom inte ens så långt som till en park...) Vi åt en enkel sallad till.

Och ikväll ska jag ut och äta med kollegorna. Vilket lyxliv jag lever.

Tuesday, June 27, 2006

Lindströms limpa

Det är nog dags att revidera min entusiasm lite. God mat smakar gott, men anledningen till att jag äter är oftast för att mota bort illamående. Och jag kan bara äta samma rätt en gång; att värma om mat dagen därpå känns plötsligt nära på omöjligt. Nog om graviditeten nu för ett tag. Det är grymt tråkigt att läsa om andras nojor när man inte är i den situationen.

Igår, på den kvavaste och regnigaste av sommardagar hittills, skulle jag steka biff à la Lindström (så gott att äta kall på smörgås). Jag fuskade lite och gjorde köttfärsen som en limpa i ugnen i stället och det gick minst lika bra (grundrecept från Vår kokbok).

Lindströms limpa

ca 400 g blandfärs
0,75 dl havregryn
2 dl vatten
1,5 tsk salt
1 ägg
1,5 krm svartpeppar
ca 1 msk råriven gul lök
1,5 dl fint hackade inlagda rödbetor
2 msk hackad ättiksgurka
1 msk kapris
0,5 dl hackad persilja
1 msk margarin
1 dl buljong

Blanda havregryn, potatismjöl och vatten. Låt svälla 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda. Rör ner ägg, peppar, lök och sedan de lindströmska ingredienserna rödbetor, gurka, kapris och persilja.

Lägg färsen på ett ugnssäkert fat och forma till en limpa. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med fettet och sätt in i ugnen. Minska värmen till 175 grader. Stek cirka en timma. Ös med buljong efter halva tiden.

Sunday, June 18, 2006

Vackra vegetariska väninnor på besök

Även idag har jag tänkt skriva något om hur underbart god mat jag ätit. Det börjar bli nåt pinsamt entusiastiskt över mitt skrivande. Men jag är pinsamt entusiastisk (kanske mer än vanligt)! Mat smakar så gott och jag vill äta hela tiden (ungefär varannan timma). Den mat jag lagade igår är dessutom helt påkommen av andra, vilket eventuellt kan förmildra min fullständigt ohämmade kärlek.

Ett par väninnor var här i går och vi gjorde en kål- och potatisrätt med tryffelolja och cashewnötter (från Enkelt grönt av Lisa Förare Winbladh, Malin Landqvist och Sanna Liedgren, 2001). Smaken blev faktiskt precis som jag tänkt mej i munnen och rätten rekommenderas varmt medan det fortfarande finns färskpotatis och späd kål. I saluhallen i Lund kan man köpa bröd från Olof Viktors och Levain-brödet blev ett väldigt bra tillbehör.

Späd kål och potatis i tryffeldoftande cashewgrädde

500 g små färskpotatisar
8 dl grönsaksbuljong
0,5 tsk fänkålsfrö
2 lagerblad
1 skivad vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin eller 0,5 tsk torkad
300 g späd vitkål
1 knippa salladslök
200 g cashewnötter
2 dl kokta svarta linser
0,5 tsk finrivet citronskal (och jag smakade av med lite citronjuice också)
1 dl grovhackad bladpersilja
tryffelolja, ca 1 tsk
salt, nymald svartpeppar

Koka potatisarna nästan mjuka under lock i buljong med fänkål, lagerblad, vitlök och rosmarin ca 10-15 minuter.

Skär kålen och löken i ganska stora bitar. Vänd ner grönsaker och linser. Låt sjuda cirka 5 minuter.

Mixa cashewnötterna till fint mjöl. Häll ner ett par deciliter av buljongen och mixa till len konsistens. Blanda ner cashewgrädden i grytan tillsammans med rivet citronskal och persilja. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar (och ev lite citronjuice).

Sen satt vi på balkongen och åt Annes jordgubbar i balsamvinäger och honung och vrålnjöt av sommarkvällen. Den lilla gräddvaniljmascarponeklicken bröt av fint mot det sötsura. Svenska jordgubbar är aldrig fel. Jag suckar av vällust när jag skriver detta, måste gå och köpa fler jordgubbar på direkten.

Friday, June 16, 2006

Mitt malmötips


Min man och min son är bortresta så jag passar på att vila och följa mina matlustar. Idag åkte jag till Malmö enbart för att äta burgundisk gryta på La Couronne och köpa pumpafröbröd på Emmerys. Köttgrytan på La Couronne har jag skrivit om förut och det finns inget att tillägga; den är väl värd ett malmöbesök. Den är fullständigt grym.

Emmerys bröd är ekologiskt och gjort på surdeg. Det innehåller ingen jäst, inga tillsatser och har inte heller fett eller socker tillsatt. Det låter bra, men det smakar ännu godare. I Emmerys-butikerna finns det också kakor (som ser fantastiska ut) och en del ekologiska livsmedel.

PS. Både La Couronne och Emmerys ligger på Södra Förstadsgatan i Malmö. DS.

Thursday, June 15, 2006

Mitt opålitliga jag


Idag åt jag de första svenska jordgubbarna. De var små, mörkröda, starkt jordgubbsdoftande och smakade lika gott som de såg ut. Jag satt på balkongen, läste en deckare och åt en hel liter. Jag är mer förtjust i att äta än nånsin. Igår städade jag lite på skrivbordet på jobbet och kastade en broschyr om Modifast (en pulverdiet) som hamnat under allt annat. Först bläddrade jag genom den och hittade ett recept med palsternacka och svamp, som jag rev ut. Trots att det var en "höstwok" kunde jag inte sluta tänka på den. Jag var bara sugen på något med palsternacka, inget annat skulle duga. Jag gjorde om receptet lite grand och rätten blev precis så god som jag hade hoppats. Hela kvällen kände jag mej rent av lycklig när jag tänkte på hur god mat jag ätit.

Palsternacka med skinka och svamp, 2-4 port

4 palsternackor
smör- & rapsolja
150 g kraftigt rökt skinka, typ basturökt
200 g skogschampinjoner
1 äpple
1 knipplök
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
några drag med svartpepparkvarnen
nån nypa gott chilipulver
grovhackad persilja
naturell keso, smaksatt med t ex salt, peppar, lök och timjan

Skala och skär palsternackan i tunna stavar. Stek dem några minuter tills de mjuknar och får lite färg. Lägg dem åt sidan. Strimla skinkan, dela svampen i bitar, tärna äpplet och finhacka de båda löksorterna. Fräs sedan alltsammans och blanda ner palsternackan efter ett tag. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite chili. Strö över persilja och servera med en rejäl klick keso.

Och nu till det allra mest mystiska - det borde jag kanske inte ens nämna. Idag kan jag inte tänka mej nåt läskigare än stekt palsternacka. Så är det att vara gravid. Man kan inte lite på sej själv, allra minst sitt eget smaksinne.

Wednesday, June 14, 2006

Lycka för 24,90 kr


Framför allt är jag smått besatt av kletiga kladdkakor och bärpajer sen jag blev gravid. (Idag hade min sekreterare gjort en fantastisk kladdkaka med nougat ovanpå. Jag tror att det var lite för min skull.) Men även riktigt knäckebröd smakar gott. Pyramidbageriets Små runda har bästa tuggmotståndet, smakar härlig råg och har en svagt syrlig eftersmak som jag älskar.

Sunday, June 11, 2006

Djurungar och kvinnolår

Jag har varit på två djurparker den senaste veckan och min son har klappat både en kungspyton (Köpenhamns zoo) och små lamm (idag på Skånes djurpark). Sådant kan man glädjas åt. Jag har lagat en del mat, men det mesta har gått för snabbt för att bli riktigt gott och komma med här. Kinnas "turkiska kvinnolår" platsar dock definitivt (se 17/1-06). Dessa lammkebab med tehina blir dessutom väldigt lyckade att grilla.

Turkiska kvinnolår, 8 port

1 kg lammfärs
1 dl tehina (sesampasta)
1 msk kanel
5 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
2 krm cayennepeppar
salt

Mixa allt till en slät smet. Rulla avlånga korvar som är cirka 5 cm långa. Stek i smör på mellanvärme (eller grilla!).

Om jag ska vara ärlig så finns min koncentration nån annanstans. Jag är gravid (så tidigt gravid så att man egentligen inte brukar berätta än). På kvällarna är jag mycket trött. Jag är gråtmild emellanåt, trots att jag är lycklig. Och jag äter som en häst (kanske för att jag har slutat snusa). Annars är det mesta som vanligt. Snart har jag semester och då ska jag ta det mycket lugnt.

Tuesday, June 06, 2006

Födelsedagsmenyn


Min man blev nöjd över sin födelsedagsmiddag. Tacktack, jag tyckte själv att den blev bra. Jag kände mej bara en gnutta besviken över att den fiffiga karljohanpaneringen på lammet dränktes av såsen, som var både rejält syrlig och söt. Detta är vad vi åt:

Valnötskex med varm getost och grönt örtpynt

Karljohanrullad lammytterfilé, ugnsrostade små potatisar, rödvinssås med aprikos och salvia, sallad på sockerärter, rädisor och mejram

Färska jordgubbar med avokadomousse och mandelbiskvier

Avokadomoussen är en gammal goding från kokboken Format (av Malin Landqvist och Lotta Seipel, 1997). Det är vackert med bakelser på mandelkakor (med Amaretto i), avokadomousse och en skivad jordgubbe på toppen, men igår förenklade jag, köpte färdiga mandelbiskvier och serverade på annat sätt.

Avokadomousse

2 fina avokador
0,5 dl honung
0,5 dl creme fraiche
1 msk citron
0,5 vaniljstång, "innandömet"

Mixa alltsammans till en slät kräm. Smaka av, eventuellt kan det behövas lite mer citron.

Saturday, June 03, 2006

Blivande matnörd?

Sonen ville smaka vinäger. Han fick lite grand på en sked, skrek "STARKT!" och ville prova igen. När vi åt sushi häromdagen ville han ha wasabi; han grimaserade och grät nästan och sen ville han ha lite till. Medan maken och jag svettades över min potatisgratäng med en god överdos chipotle i förrgår, skrek sonen till efter varje tugga, men fortsatte äta... Jag är mäkta stolt, visst finns det hopp om honom.

Sen jag slutade snusa sitter jag i soffan på kvällarna och fantiserar om bakverk och kakor, helst sådant som innehåller nötter eller mandlar och bär eller frukt. Min bror och jag gjorde en mandelpaj med plommon (eller kanske var det persikor) ur någon av Jamies kokböcker när jag var gravid förra gången. Den pajen tänker jag mycket på. Anledningen till att jag inte bakar den och njuter varje kväll handlar mindre om att den innehåller ett halvt kilo smör och mer om att jag faktiskt inte orkar göra nåt. Är trött, längtande.