Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, February 24, 2008

Hirs, bovete, puffad quinoa

Hirs. Jag tänker på de skräpiga kolvarna min barndoms undulater uttråkat satt och knaprade på. Och järn, hirs ska visst vara relativt järnrikt. Jag trodde att jag aldrig ätit hirs men kände direkt igen smaken från nån rätt på Govinda som jag trodde var baserad på linser. Nu kokte jag hirsen med lök, tomat och buljong (salt och peppar) och det var en trevlig och igenkännande överraskning. Konsistensen blev grötig men det gjorde inget.

Jag gjorde tunnbröd/hårdbröd av bovetemjöl igår också. De blev rent läskiga. Jag skyller på receptet; det var för... mycket bovete i. Jag har visst inte vant mej vid smaken.

Och quinoa pops köpte jag också igår. De är en minivariant av puffat ris eller popcorn fast väldigt mycket dyrare. Inte så dumma, men heller inte upphetsande; tål man inte gluten eller vete kan man likväl äta ris eller majs (om man tål det). Nu funderar jag på hur man skulle kunna använda dem i nån slags hemgjort godis.

Saturday, February 23, 2008

Jag längtar till sommaren

Här går det hett till. Medan dottern inskolas på dagis är sonen hemma med hög feber. Jag hinner inte laga mat i nämnvärd omfattning, men hela förmiddagen idag har jag suttit vid teven med sonen i famnen och läst indiska kokböcker och gamla hälsokostkokböcker för att få tips på recept vid olika allergier. Mycket intressant - det är sånt jag blir hög på nuförtiden. Annars längtar jag bara efter sommaren, värmen och den lättsamma tillvaron med friska och glada barn.

Sunday, February 17, 2008

Vi är visst släktingar till tvångstanken

Alla har vi väl våra egenheter innan vi somnar. Min man tänker fram alla svenska kommuner med fler än 15 000 invånare, i bokstavsordning, sen kör han dem i storleksordning, för att därefter rabbla alla i personregistret från A till Ö i sin senaste bok... Om han inte räknar fram och tillbaka i tiden förstås, typ "nu är det lika länge tills N börjar dagis som 44 procent av tiden från det vi såg Stora maskiner på Bollibompa". Själv skapar jag menyer för olika allergier. "Om en timma kommer en person med veteproteinallergi - gud, vad ska jag bjuda på?" Tja, kanske blinier (boveteplättar) med gräddfil och kaviar, sen fisksoppa med rotfrukter och en aioliklick. Efterrätt, ja det kan vara svårare om man inte väljer frukt. Kinnas potatistårta är naturligt glutenfri och därmed veteproteinfri - om man utesluter de stötta skorporna. Eller Ilvas banankaka, som jag förresten provbakade igår (se fotot ovan). Banan är ett smart drag i glutenfria mjuka kakor; den kletar och gör kakan mindre smulig. Vi (min familj och blodforskargrannarna) var ense om att det inte märktes att banankakan var utan vetemjöl och det är ju ett gott betyg.

Sen fortsätter mina tankar; jag ska bjuda hem någon med kraftig baljväxtallergi och måste inventera min kyl och mitt skafferi på baljväxtsläktingar (finns i allt från margariner till Rooibus-te). Och sen ska jag tänka ut minst fem frukostar till någon som inte tål något av de fyra spannmålen vete, havre, råg eller korn och som även ska utesluta majs och ris... Det blir Atkins-diet allra först, innan jag hunnit tänka klart... Sådär fortsätter det. Och en del snilleblixtar får jag, tror jag.

Dela gärna med dej av dina erfarenheter av att laga mat vid speciella allergier; extra intresserad är jag av hur det funkar att baka bröd och kakor utan de vanliga spannmålen.

Friday, February 15, 2008

Recept på Evas kyckling

Dagens recept tillägnas min okända kommentator Jessica som flitigt lagat sej genom de flesta av mina favoritrecept. Receptet är min mans systers; hon har i sin tur hittat det nånstans men kommer inte ihåg var. Nåväl, hon bjuder ofta på den här goda kycklingrätten och jag skriver receptet så som min man återberättade det för mej efter att ha pratat med sin syster i telefon (nu krånglade jag till det i onödan). Jag fick ingen exakt mängd sallad, kyckling, pasta och bacon - uppskatta själv vad som blir lagom för fyra.

Evas kyckling

Ta fram ett stort vackert fat och fyll det med avokadotärningar, ruccolasallad, gurka och tomatklyftor. Stek kycklingfilé, skär i bitar och lägg ovanpå grönsakerna. Täck kycklingen med nykokta pastafjärilar och rikligt med grovriven parmesan. Vispa ihop en dressing av 4 msk olivolja, 1,5 msk balsamvinäger, 1,5 msk vatten, 3-4 vitlöksklyftor, 0,5 tsk salt, 1 msk svensk senap och peppar och häll dressingen över pastan. (Enligt Eva är receptet för fyra personer, men hon brukar dubblera dressingen för "det får inte bli för torrt".) Toppa med knaperstekt bacon.

Monday, February 11, 2008

Misslycka

Makrillen med dillpesto blev inte bra (jag kryddade för dåligt, "peston" rann ut och dessutom missade jag några fiskben). Nu skriker barnen efter välling.

Då tänker jag väl på nåt annat då

På min allra sista föräldralediga måndag förbereder jag makrill med dillpesto; receptet är Sara Begners, naturligtvis. (Jag hyperlänkar inte till Toppforms variant för den verkar inte lika god som den i Saras kokbok.) Och nu har dottern vaknat så jag kan sätta igång matberedaren.


Det känns lite konstigt. Att vara så gammal så man ska jobba fram till pensionen - är det en förhoppning eller ett hot? Jag trivs mycket bra på mitt jobb. Men det är ju en evighet till jag är sextifem. Jag vet, man kan inte tänka så. Lika bra jag tänker på nåt annat då.

För alla glass- och snackssugna med nyttiga ambitioner kan jag förresten varmt rekommendera Johannas fruktglass och hennes rökta mandlar!

Sunday, February 10, 2008

Saras lax

Varför krångla till bjudmat i onödan? Saras lax med rosépeppar och citrus- och dillsmakande rotfruktskross blev väldans bra - rekommenderas. (I hennes kokbok är det en deciliter grädde på laxen också, det var gott.)

Monday, February 04, 2008

Jag är en härmapa

Jag hade en riktig matdag igår. Få inte ångest över det utan gläds med mej - jag hade en ovanligt lycklig dag. Redan vid frukosten började smakäventyret; det var ett misslyckat sådant, men ändock. Jag brukar äta havregrynsgröt med torkade aprikoser. Eftersom jag träffar födoämnesallergiska patienter nuförtiden så händer det att jag rekommenderar bovete. Så igår gjorde jag bovetegröt med torkade aprikoser till mej själv. Det var rysligt, gröten fick en kletig konsistens med bismak av... bovete? Men jag tror man kan vänja sej. Det tog lång tid för mej att börja gilla havregrynsgröt så det finns hopp även för bovetet.

Till lunch åt vi Saras biff à la Lindström och Saras coleslaw. Jag rostade nåt havrebröd till och la upp det som hamburgare. Jag hade egentligen tänkt vi skulle äta maten utomhus, men rätten tog lite längre tid att fixa i ordning än jag trott och så somnade dottern inomhus osv, osv. Coleslaw-salladen förstärktes med lite extra vitlök bara (det är väl knappast något som förvånar mina trogna läsare).

På eftermiddagen gjorde jag Saras tranbärsdrink med avokado och hallon igen. Den här gången hade jag inte så mycket koncentrerad tranbärsdryck hemma så jag tog nån deciliter naturell yoghurt och lite vaniljsocker i stället. Det blev nästan ännu godare. Vanilj gör det mesta godare.

Till middag åt vi Saras spenatsoppa med vitlöksost (fast receptet i hennes kokbok är lite annorlunda) och Saras ugnsrostade rotselleri med chèvreost. Inte minst sonen tyckte om spenatsoppan, men getostbakelsen tyckte han sådär om. Båda rätterna kommer vi att laga igen.

Så framåt kvällen blev jag sötsugen och bakade brorsans havrekolakakor med pumpafrön. Jag tror jag hade kunnat äta upp alla kakorna, men sparade några till maken och några till frysen. Förresten, jag ska nog gå och norpa en till nu, medan dottern fortfarande sover. Det är min näst sista föräldralediga måndag så jag får passa på.

Sunday, February 03, 2008

Hoki i rödvinssås

Det händer att jag lagar mat efter eget huvud också, riktigt allt vi äter kommer inte från Saras kök. Igår hade jag rotfrukter, en slatt rött vin och fryst hoki att hitta på nåt med. Det blev en rödvinssås med lök, morot, rotselleri och en liten aning kardemumma som jag gratinerade fisken med. (Ursäkta det rysliga fotot! Ljuset räcker ju aldrig till för middagsfotografering längre, det är riktigt deprimerande. Fotot är dessutom taget innan rätten sattes i ugnen.) Om jag hade haft bacon hemma hade jag tagit med ett halvt paket. Vi åt fisken med kokt potatis, gröna ärter och syltlök.

Vi äter gärna fisk och oftast köper vi fryst. Ett par gånger har jag köpt dålig färsk fisk här i Lund så jag tar det säkra före det osäkra. Lund är liksom inte en fiskstad, som Göteborg till exempel. Fast jag tänkte just på hur ofta jag köpte färsk fisk de åren jag bodde i Göteborg. Jag minns faktiskt bara en gång. Då valde jag ut en piggvar för jag tyckte den såg snyggast ut i fiskdisken. Jag kom hem med fisken och hade inte en susning om hur jag skulle tillreda den så jag ringde min dåvarande sambos mamma. Hon föreslog att vi skulle helsteka den i ugnen, men fiskeländet fick ju inte plats! Jag minns att jag skrattade åt fisken, däremot har jag inget minne av vad det blev av den eller om det blev gott. Äsch, vilken tråkig fiskanekdot - laga min hoki i stället!

Hoki i rödvinssås, 4 port

400 g halvtinad hoki
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
en bit rotselleri
ev ett halvt paket bacon
1 msk smör + 1 msk rapsolja
1,5 tsk socker
ca 2 dl rött vin
1 tsk mortlad rosmarin
pyttelite kardemumma (det krossade innandömet från 4 gröna kapslar)
2 tsk koncentrerad viltfond
salt, nymald svartpeppar
en dryg msk maizena såsredning

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka morot, lök, vitlök, rotselleri och bacon. Stek hacket i smör och olja. Strö på sockret, rör runt och häll på vinet då sockret karamelliserats lite grand. Tillsätt rosmarin, kardemumma, fond, salt och peppar. Låt koka cirka 10 minuter (eller längre om du har tid, men då behövs mer vin). Vispa ner redningen och koka nån minut till.

Lägg fisken i en ganska trång ugnssäker form. Häll på såsen och tillaga tills fisken är klar; min fisk tog 40 minuter, använder du helt tinad fisk blir ugnstiden kortare.

Saturday, February 02, 2008

Saras tranbärsdrink

Det är nästan onödigt att läsa min blogg, köp "Saras kök - genvägar till det goda livet" i stället. All min mat kommer därifrån sen nån vecka tillbaka, till exempel den här friska och avokadolena drycken som är väl värd att vänta på (se sonen som halvt tålmodigt låter mej fota glasen).

Saras tranbärsdrink med avokado och hallon, 4 mindre glas

5 dl färdigblandad tranbärsdryck
1 stor avokado
125 g frysta hallon

Kärna ur avokadon och lägg fruktköttet i matberedare tillsammans med tranbärsdryck och hallon. Mixa tills alltsammans blir slätt och jämnt rosa.