Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, February 17, 2008

Vi är visst släktingar till tvångstanken

Alla har vi väl våra egenheter innan vi somnar. Min man tänker fram alla svenska kommuner med fler än 15 000 invånare, i bokstavsordning, sen kör han dem i storleksordning, för att därefter rabbla alla i personregistret från A till Ö i sin senaste bok... Om han inte räknar fram och tillbaka i tiden förstås, typ "nu är det lika länge tills N börjar dagis som 44 procent av tiden från det vi såg Stora maskiner på Bollibompa". Själv skapar jag menyer för olika allergier. "Om en timma kommer en person med veteproteinallergi - gud, vad ska jag bjuda på?" Tja, kanske blinier (boveteplättar) med gräddfil och kaviar, sen fisksoppa med rotfrukter och en aioliklick. Efterrätt, ja det kan vara svårare om man inte väljer frukt. Kinnas potatistårta är naturligt glutenfri och därmed veteproteinfri - om man utesluter de stötta skorporna. Eller Ilvas banankaka, som jag förresten provbakade igår (se fotot ovan). Banan är ett smart drag i glutenfria mjuka kakor; den kletar och gör kakan mindre smulig. Vi (min familj och blodforskargrannarna) var ense om att det inte märktes att banankakan var utan vetemjöl och det är ju ett gott betyg.

Sen fortsätter mina tankar; jag ska bjuda hem någon med kraftig baljväxtallergi och måste inventera min kyl och mitt skafferi på baljväxtsläktingar (finns i allt från margariner till Rooibus-te). Och sen ska jag tänka ut minst fem frukostar till någon som inte tål något av de fyra spannmålen vete, havre, råg eller korn och som även ska utesluta majs och ris... Det blir Atkins-diet allra först, innan jag hunnit tänka klart... Sådär fortsätter det. Och en del snilleblixtar får jag, tror jag.

Dela gärna med dej av dina erfarenheter av att laga mat vid speciella allergier; extra intresserad är jag av hur det funkar att baka bröd och kakor utan de vanliga spannmålen.

9 Comments:

Blogger Bondhustrun said...

Jag har en äggallergisk son och vi har en mjölk- och sojaallergisk kusin, när han är stor nog att äta tårta blir det intressanta bak här hemma. Vi har en vän med veteallergi så där går vanliga glutenfria alternativ bort, eftersom de mixerna ofta innehåller vete. I somras gjorde jag ägg- och vetefri kladdkaka, jag experimenterade med fint rågmjöl, sojamjöl och potatismjöl... Gick oväntat bra.

5:48 AM  
Blogger Jessica said...

Jag har recept på en kaka som heter Namora. Från libanon, bara på "mannagryn". Inga ägg, ingen mjölk.

Sedan borde du kolla in, det finns en kokbok om judisk matlagning i Sverige.

I många asiatiska länder förekommer mycket litet mjöl. I Japan åt jag mycket "kakor" på rismjöl, och i Indonesien kakor som hette Wingko, finns i mitt receptregister. Det är snudd på omöjligt att få tag i kassava i Västerås men recepten i stort vilar inte på en bas av vanligt mjöl.

Om du vill ha namora-receptet så kan du höra av dig med en kommentar.

6:59 AM  
Blogger Maria said...

Själv är jag så trött nu för tiden att jag inte ens hinner tänka mer än "hoppas Emil sover några timmar nu innan han vill äta" innan jag somnar. :-D

8:40 AM  
Blogger Lisa said...

Jag har en syster som inte äter mjölkprodukter och vete. Vanligtvis använder jag vegetabilisk olja som fett, soja- och ris-mjölksprodukter och majsmjöl, rismjöl och malda mandlar eller nötter istället för vetemjöl, men roligast är egentligen att hitta recept som inte innehåller någon av produkterna från början.

En maffig efterrättsfavorit består av finhackad mörk choklad, finhckade rostade hasselnötter och hackade dadlar nedvända i en marängsmet och långsamt gräddat i ugnen, smaskigt!

1:46 AM  
Blogger Boel said...

Jag har tur för i vår familj är vi inte allergiska mot så värst mycket i matväg, om man inte räknar röda färgämnen och dem kan man gladeligen strunta i att äta =). Men jag som har barn som är kroniskt sjuka funderar mer på hur jag kan ge dem mat med extra bra innehåll för just deras sjukdomar.
Om det inte känns som jag "snyltar" på ditt yrkeskunnande här skulle jag gärna ta emot tips om böcker edyl att läsa. Sjukdomarna som är aktuella är psoriasis artrit och ADHD (som inte är en sjukdom)

Har föresten köpt Sars kokbok nu och den är precis så fantastisk som du skrev!

10:30 AM  
Blogger Viktoria said...

Å, tack för alla fina tips!

Bondhustrun, just det - kladdkaka måste, liksom banankaka, fungera bra glutenfritt. Jag ska testa!

Jessika, jag tar tacksamt emot namora-receptet! Och judisk matlagning var en bra idé (jag som nästan blev judinna en gång, men det är en annan historia...)

Maria, jag är också trött som fasen. S har varit sjuk och N inskolas på dagis (vilket rör upp nåt stressat inombords). Hoppas du hinner äta nåt i alla fall!

Lisa, kan man få ta del av receptet på nöt-, choklad- och dadelmarängen?

Boel, nu arbetar jag ju varken med barn eller någon av diagnoserna du skrev om. Men vad det gäller ADHD läste jag en mycket intressant artikel nyligen. Flera studier har visat att fiskolja (6 kapslar eye Q/dag) kan ha samma positiva effekter som centralstimulerande men utan dess biverkningar (värt att prova!). Och det finns också underlag för att cocktaileffekten av livsmedelstillsatser som azofärgämnen, sötningsmedlet aspartam, mononatriumglutamat och konserveringsmedlet natriumbensoat kan förvärra symptom på ADHD (kolla E-nummer på Livsmedelsverkets hemsida). Så vanlig, nyttig mat utan onödiga tillsatser verkar bäst!

Mat vid psoriasis artrit kan jag inte mycket om, mer än att man pratar om vikten av rätt fettsyror där också (mer omega 3) för att ev dämpa inflammation.

1:29 AM  
Blogger Lisa said...

Jag hittade flera varianter av detta receptet på nätet när jag googlade efter en choklad-dadelkaka, men såhär brukar jag göra:

6 äggvitor
200 g strösocker
250 g mandel
250 g dadlar
250 g mörk choklad

Hacka mandel, dadlar och mörk choklad var för sig i en matberedare tills det blivit små bitar (inte alltför fint). Vispa äggvitor fluffigt och vispa ner sockret. Vänd ner det hackade i marängen och häll i en smord 24 cm springform. Grädda i 175 grader ca 1 timma. Låt kallna i formen och servera med vispad grädde eller annat allergialternativ.

11:43 PM  
Blogger Viktoria said...

Lisa, det låter grymt. Både choklad och dadlar är favoriter så den kakan ska jag prova!

1:15 AM  
Blogger Kinna Jonsson said...

Tack för länkningen. Istället för skorpmjöl använder jag ibland kokos. Sen finns det i vår bok flera nötkakor som är utan mjöl och prova gärna surpris tårtan som är en morotstårta utan mjöl. kram på dig och hoppas febern på sonen är borta.

12:16 AM  

Post a Comment

<< Home