Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, December 31, 2005

Äta själv


Gott nytt år! Vi har inte börjat med bubbeldrickat än, men tänkte inte vänta alltför länge. Snart ska vi laga mat.

Min son. Han äter själv nuförtiden. Maken och jag försöker undvika att titta för att vi ska få äta tillsammans alla tre. Helst vill han ha flera skedar samtidigt. Han övar, gräver som grävskopan, och ljuslyktor och plastdjur vill gärna hoppa lite i maten. När han ätit färdigt lägger han maten som är kvar i sin mugg eller på golvet. Sen får vi städa ansikte, händer, kläder, bord och golv. Så har vi det.

Friday, December 30, 2005

Luktar bränt

Det är nåt konstigt med mej, så fort jag ska tänka ut mat så är jag sugen på köttgryta (är inte gravid, kan tilläggas!). Nu har jag precis ätit en mindre lyckad variant med ekologiskt nötkött, brysselkål och rostade pistaschnötter. Den brände vid när jag märkte att sonen har feber. Jag fiskade upp köttbitarna och gjorde ny sås, men hela grytan fick ändå något eldhärjat över sej. Grannen (hon som forskar i blodgrupper) kom ned för att låna en springform precis när jag höll på att diska bort eländet och hon undrade försynt om vår brandvarnare inte fungerar. Ja, man kan ju undra.

I morgon ska man avge nyårslöften inför det nya året. Jag tror jag skippar det. Jag har ingen lust att sluta snusa. Jag behöver inte gå ner i vikt. Och jag dricker inte speciellt mycket (men gärna ofta). Kan man ha som nyårslöfte att "ha kul"? I så fall väljer jag det.

Anteckning och snötäckning

Jag har tre anteckningsböcker där jag skrivit ned recept. Den första är från innan jag fyllde tjugo och innehåller bara kakrecept jag klippt ut från tantveckotidningar. Den andra boken är mest intressant och spänner över 10 år. När jag bläddrar i den flimrar städer jag bott i, kök jag haft, vänner jag inte längre träffar och expojkvänner förbi. Den börjar med köttfärspaj och slutar med mer sofistikerade rätter som thailändsk kyckling- och jordnötscurry. Jag har skrivit små kommentarer till mej själv om ugnstid, tillbehör, vilka som blivit bjudna på rätten eller förslag på förändringar, typ "OBS, BANANEN BLIR MÖRK OCH SER OAPTITLIG UT OM MAN VÄRMER OM GRYTAN". Ett av de första recepten är grönpepparkyckling som, förutom en färdiggrillad kyckling, innehåller 100 gram extrasaltat smör och 2 deciliter vispgrädde. Och på temat färdiggrillad kyckling finns även en variant på risbädd med Café de Parissås från påse. Sen följer fläskfiléer och kassler gånger flera. Eller: torskblock + crème fraiche + Kalles kaviar = fiskgryta. Grädde och crème fraiche försvinner abrupt när jag påbörjar dietistutbildningen och i stället innehåller alla recept bönor och linser. I min nuvarande och tredje anteckningsbok liknar recepten ganska mycket dem jag lägger ut på bloggen. Fast jag har visst slutat skriva ner dem för hand i boken.

För övrigt så kom vi tillbaka till bredbandsland i går och jag har aldrig sett så mycket snö i Lund. Det är riktigt vackert.

Thursday, December 22, 2005

Tomten och lammet och pannkakan


Dan före dan, och i morgon bär det iväg. Väskorna är packade och nu väntar den långa tågresan. Vi ska träffa både min och makens släkt i jul.

Förra helgen var vi på glöggfest hos några nya grannar. De doktorerar båda i blod-någonting och har ett nyfött barn. Vi ska bjuda dem på middag efter nyår; de verkar trevliga. Grannen ovanför, en psykolog i femtioårsåldern, ska vi också bjuda igen nån gång. Och grannarna under, en präst och jag tror en sjuksköterska, ska bjuda oss har de sagt. De andra grannarna i trappan pratar jag bara artigt med i hissen, men det är några av dem jag är nyfiken på. Vi kanske skulle haft en kräftskiva allihop när det var tid för det?

Min son gillade pannkakorna jag gjorde idag. Han säger "kaka" och pekar ivrigt på munnen. Receptet kommer från en kollega som jag tror har hittat det på Coop. Maken och jag åt dem med min plommonmarmelad med chili.

Pannkakor med morot och sesam

4 ägg
1 msk socker
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
8 dl mjölk
200 g fint rivna morötter
0,5 tsk salt
0,5 msk kanel
1 dl sesamfrön
fett att steka i

Vispa äggen med sockret och blanda i lite av mjölken. Vispa ner grahams- och vetemjöl. Blanda sen ner resten av mjölken. Rör ner de rivna morötterna, salt, kanel och sesamfrön. Låt stå några minuter. Grädda i stekjärn.

Wednesday, December 21, 2005

En efterlängtad köttgryta


Det är mitt i värsta julrushen, men jag känner mej märkligt lugn. Jag har kommit undan lätt, köpt böcker till alla i julklapp och ska resa bort över jul. Det behöver inte julstädas eller julmatlagas här hemma. En kompis ska låna lägenheten så lite får vi ju städa förstås. Förra året var jag för första gången vuxen nog att skaffa gran och gillade det, men det är liksom ingen idé med gran när man är på annan ort. Det blir bara barr.

Köttgryta, jag har längtat efter köttgryta hela veckan. Maken skulle handla viltkött idag, men det fanns bara tama djur i köttaffären så det blev en gryta på nötkött med viltsmak. Vi njöt. Och nu sitter jag här med mitt vinglas och firar att jag har ledigt till början på nästa år.

En lite vild gryta, 4-6 port

2 gula lökar, skalade och klyftade
4 vitlöksklyftor, finhackade
600 g grytbitar av nötkött
2 msk flytande margarin
8 krossade enbär
2 lagerblad
1,5 msk balsamvinäger
5 dl vatten
1,5 köttbuljongtärning
4 morötter, skalade och skivade
ca 100 g rotselleri, tärnad
1 rejäl svartrot, skalad och skivad
1 dl torkade trattkantareller
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
1,5 msk messmör
1 dl matlagningsgrädde

Bryn köttet i hälften av margarinet. Låt lök och vitlök fräsa med en stund. Tillsätt enbär, lagerblad, balsamvinäger, vatten och buljongtärning och låt koka i 45 minuter. Fräs morötter, selleri, svartrot och trattkantareller i resten av margarinet och häll det i grytan. Låt grytan koka 20-30 minuter till. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt, peppar, messmör och grädde.

Friday, December 16, 2005

Nästan frisk


Vi har varit magsjuka hela familjen, men mår nu bättre, nästan helt bra. Jag ska inte skriva mer om det.

Men hoppla, jag är med i senaste numret av Allt om mat (nr 1 2006)! Sidan 12, maken har valt foto. Jag har knappt orkat titta i tidningen förrän idag, men lite kul är det allt (får man väl skriva på sin egen blogg...) Aptiten har kommit tillbaka. Jag är inte så sugen på att laga mat, men om någon ville komma hit och fixa Allt om mats orientaliska buffé skulle jag nog piggna till... Nä, vi ska äta korv med mos i kväll. Det är lagom - trist men lättlagat.

Sunday, December 11, 2005

En fuskjapan

Jag blev ju trött på bloggen (och på mej själv) häromdagen och ville förnya mej, men jag måste erkänna att jag inte kommit på nåt genialiskt och nyskapande. Ert intresse kring mitt jobb förvånade mej djupt och om jag hittar ett lustfyllt och intressant sätt att skriva om jobbet så kan jag göra det. Annars blir det nog mest som förut.

Här kommer en tolkning av japansk mat, utan några som helst anspråk på autenticitet. Men gott är det.

Wasabilax, 4 port

400 g fryst lax
2 lime
4 tsk wasabipasta
4 tsk vitvinsvinäger
4 msk neutral rapsolja
salt, nymald peppar

Skär den halvtinade fisken i tunna skivor. Pressa limejuice över och vänd runt.

Blanda wasabi och vinäger till en slät sås. Tillsätt oljan droppvis under omrörning.

Lägg fiskskivorna på en tallrik och skeda över vinägretten. Krydda med salt och peppar och låt det stå ungefär en kvart.

Sobanudlar med sesamfrön, 4 port

400 g sobanudlar
drygt 1 msk risvinäger
3 msk japansk soja
drygt 1 msk honung
drygt 1 msk sesamolja
ca 10 salladslökar

Garnering: rostade sesamfrön och korianderblad

Koka sobanudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj av nudlarna med kallt vatten.

Blanda vinäger, soja, honung och olja. Skiva salladslöken tunt och rör i den tillsammans med dressingen i nudlarna. Toppa med sesamfrön och koriander.

Gurktärningar med hackad sushiingefära är gott till, eller vackra gröna sojabönor (kan köpas frysta eller färska i asiatiska affärer).

Friday, December 09, 2005

Bloggdejt

I onsdags hade jag mitt livs första bloggdejt och jag var nästan lika pirrig som första gången jag gick ut med min man. Men vafasen bjuder man en matjournalist på? Jag kom plötsligt inte på något jag gjort som blivit gott. Jag frågade min man och han kom inte heller på nåt. Sen bestämde jag mej för en rätt med lammfärs och tur nog föreslog Alice restaurang för jag såg på hennes blogg samma dag att hon inte alltid är så förtjust i lammfärs. Men Alice är förtjusande.

Sunday, December 04, 2005

Tinas lilla svans


Vi har gjort Tinas moussaka i en egen version. Den är grymt god. Om ni gör enligt Tina, lägg åtminstone till vitlök och rosmarin... Det är det nästan lag på.

Tinas och Viktorias moussaka, 6-8 port

800 g älgfärs
1 stor lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
salt och peppar
flytande margarin till stekning
2 små auberginer
1 tsk salt
500 g jordärtskockor
1 kg potatis

Ostsås:
2 msk flytande margarin
2,5 msk mjöl
8 dl mjölk
3 dl riven stark ost
200 g chèvre
salt och svartpeppar
4 tomater

Koka potatisen och jordärtskockorna (jordärtskockorna blir klara snabbare än potatisen). Sätt ugnen på 180 grader. Skiva löken och vitlöken och bryn tillsammans med färsen i fettet, smaksätt med rosmarin, salt och peppar.

Skär auberginen i tunna skivor (osthyvel funkar bra om man först delar auberginen i kvartar). Lägg i en skål och krama in saltet. Låt stå cirka 10 minuter. Torka av skivorna innan de läggs i moussakan. (Det blir säkert godast om man grillar dem lite också, men det gjorde inte jag.) Skiva potatisen och jordärtskockan.

Ostsås:
Smält margarinet och pudra över mjölet. Rör ut mjölet så det inte bildas klumpar. Vispa i mjölken, lite i taget. Låt koka några minuter. Smula ner de båda ostsorterna och låt koka försiktigt ett par minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Lägg ett lager ostsås i botten av formen, därefter ett lager köttfärs, sedan aubergine, jordärtskocka och potatis. Lägg ett varv till i samma ordning. Avsluta med ostsås och allra överst skivade tomater. Sätt i ugnen, ca 30 minuter. (Går utmärkt att frysa.)

Och nu måste jag bara fråga en sak. Jag har sett att alla ni andra har bokstavskombinationer för att lämna bloggkommentar så jag la också till det. Kan någon säga vad det ska vara bra för?

Saturday, December 03, 2005

Fruktsallad


Jag öppnade just en inflyttningspresent som jag tänkt ge en kompis. "Det vegetariska köket - den goda gröna maten från hela världen" av Lotta Brinck är en fantastisk och färgsprakande bok även för den som inte är vegetarian. Jag har lånat den på biblioteket förut och nu har den legat och sneglat på mej i nästan en månad och frestelsen blev för stor. Förresten tror jag att jag redan gett kompisen boken, när hon fyllde år eller nåt.

Om någon söker julklappstips kan jag även rekommendera "Allt i ett - gott, lätt, hett i gryta, wok, panna..." av Jonas Borssén. En perfekt bok för den som söker nya recept som också är ganska lättlagade.

Vi provade just en fruktsallad från den vegetariska kokboken, en fullständigt ljuvlig sådan, som man dessutom håller sej mätt på rätt länge.

Grön fruktsallad med granatäpplen, 4 port

2 gröna päron
1 avokado
2 kiwi
1 klase gröna druvor
1 limefrukt
0,75 dl pistaschnötter (osaltade, ev rostade)
1 granatäpple

Skär päron, avokado och kiwi i små fina bitar. Halvera druvorna och ta ut kärnorna. Lägg frukten i en skål och pressa över lime (i originalreceptet ska man skära limefrukten i klyftor). Hacka nötterna och strö dem och granatäppelkärnorna över fruktsalladen.

Vi åt kardemummayoghurt (tjock yoghurt, lite florsocker och pyttelite malen kardemumma) till och det passade utmärkt.

En vanlig dag på jobbet

Om någon undrar så har jag inte tänkt klart på hur bloggen ska fungera framöver. Eventuellt blir det inte så många recept för jag hinner inte hitta på så mycket längre. Det kanske mer kommer att handla om andra aspekter på mat och jag börjar med mitt jobb. (Sluta läsa nu om du inte är intresserad.)

Jag arbetar som dietist på Universitetssjukhuset i Lund och mina specialiteter är diabetes och njursjukdomar. Dagarna kan se ganska olika ut, men en ganska vanlig dag förra veckan såg ut så här:

8.15-9.15 Föreläsning för läkarkandidater om bra mat vid diabetes
Jag blev totalsågad av en av dem som inte tyckte att jag var tillräckligt insatt i Atkinsdieten. Det var roligt; det blev ganska mycket diskussion. I början av min dietistbana hade jag nog tyckt att det var oerhört pinsamt och läskigt, men nu tycker jag att det mest är spännande att bli ifrågasatt och känner inte att jag måste ha svar på allt. (Naturligtvis tar jag reda på saker som känns angelägna.)

10.00-11.00 Rond på njuravdelningen
Njurpatienterna har ofta dålig aptit och det handlar om att ge råd för att få dem att öka i vikt. Den har veckan fick jag fyra nya patienter, men hade bara tid att träffa två av dem själv (så de resterande två fick hjälpsamma kollegor ta över).

11.00-12.00 Återbesök på diabetesdagvården
Träffade en man med diabetes typ 2 som gjort en rad förändringar i mathållningen, men ändå inte fått bukt med det höga blodsockret. Han hade uteslutit allt socker, slutat gå på kalas och tyckte att livet med diabetes var skittrist. Mina råd var bl a att börja äta frukt igen, använda lite socker (i t ex sås), inte bli förskräckt över enstaka tillfällen med högt blodsocker och att öka insulindosen. Han var mycket nöjd med vårt samtal.

13.00-14.00 Avdelningsmöte
Vi pratade om kriterier för tillsättning av ny chef, och jag tänkte på annat. Det var ett viktigt, men tråkigt möte.

14.00-15.00 Nybesök på diabetesdagvården
Träffade en kvinna med diabetes typ 1 som har mycket oregelbundna matvanor. På kvällen tröstäter/hetsäter hon det som finns hemma, ofta choklad och kakor. Jag är alltid angelägen om att ge råd som patienten kan tänka sej genomföra, annars leder det bara till dåligt samvete. Och denna kvinna kände sej inte redo att ändra på kvällsätandet. Däremot föreslog hon att hon kan börja äta lunch varje dag och det tyckte jag lät som ett bra första steg. Hon skulle börja med det dagen därpå och vi ska träffas igen om två veckor.

15.00-16.30 Efterarbete
Skrev i journalen, svarade mejl, lyssnade av telefonen, förberedde morgondagens patienter.

Jag blev inte dietist för att jag var speciellt intresserad av hälsosam mat eller livsstil. Däremot var jag intresserad av mat och människor i största allmänhet. Jag jobbade i en stor delikatessdisk och hade full koll på alla korvar och ostar; det var där jag bestämde mej för att bli dietist. Som dietist försöker jag vara bestämd, men ödmjuk. Man kan aldrig tvinga någon till något eller tro att det fungerar med färdiga lösningar, men man kan klart uttrycka hälsovinster av ändrat matbeteende och uppmuntra till detta.

Nu vet ni vad jag gör när jag inte bloggar eller leker med sonen.