Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, August 29, 2011

Röd trollerisoppa


Idag hade vi inte planerat nån middag. Därför turades dottern och jag om att trolla fram ingredienser ur kylskåpet. (Det var inte helt tomt, tur nog.) Vi hittade en rödbeta, en lök, lite bacon och i frysen låg en påse hemkokta stora vita bönor. Hokus pokus - ungefär såhär blev ruskigt gott en vanlig måndag:

Röd trollerisoppa, ca 3 portioner

1 rödbeta, grovriven
1 schalottenlök, finhackad
3 små potatisar, skuren i större bitar
1 morot, skuren i pyttesmå tärningar
1 bit rotselleri, också fint tärnad
0,5 pkt bacon
1 solovitlök, fint riven
rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk chipotlepaste
2-3 dl stora vita bönor
vatten + 1,5 msk kycklingfond
nymald svartpeppar
ca 1 msk philadelphiaost per tallrik
finhackad persilja

Fräs rotfrukter, bacon och lök i olja. Tillsätt vinäger, tomatpuré, chipotlepaste och vita bönor. Fyll på med vatten och fond, peppra, och låt soppan koka en kvart. Rör i en klick philadelphiaost och strö på persilja.

Sunday, August 28, 2011

Rödbeta, gruyère, rädisa, gräslök


Idag berättar jag om min kolonilott i Sydsvenskan. Jag gillar ju att använda bär, frukter och grönsaker därifrån. Det var lite pirrigt att slå upp tidningen i morse. Jasså, är det verkligen så jag ser ut... Nää. Eller jo, det är det väl. Jag sa aldrig att jag är dietist, jobbfrågan slingrade jag bort från. Ofta får man rätt tråkiga frågor om man plötsligt slänger ur sej att man är dietist. Jag är väldigt stolt över mitt arbete på barnsjukhuset. Men nu handlade det ju inte om det.

Det verkar inte bli nåt av mina polkarödbetor. Jag har lagt lite gräsklipp över jorden där de skulle kommit upp. Det sägs ju vara bra. Igår köpte jag i alla fall några fina ekologiska rödbetor. Jag kokade dem halvfärdiga, skivade dem i rätt tjocka skivor som penslades med olja, sen saltade och pepprade jag. Skivorna rostades i ugnen och när de nästan var klara la jag toppiga drivor av favoritosten gruyère på. När osten fått fin färg tog jag ut rödbetorna och strödde finhackad rädisa och klippt gräslök på. Det smakade fest, tyckte jag.

Saturday, August 27, 2011

Jordärtskockorna!

Tuesday, August 23, 2011

En av mina laster är nougat


Det händer att jag blir sugen på kakor när barnen har lagt sej. De här små nougatkakorna, från Allt om mats julspecialnummer 2005, är goda till och med fryskalla. Jag gillar att överraskas av en nougatklump! (Äter jag glass väljer jag förstås Nogger!) En granne sa att det är lätt att göra nougat själv, och det måste jag prova. Vi har hasselnötsträd i närheten och jag funderar på att använda nötter därifrån. Ja, jag återkommer i ämnet.

Små små nougatkakor, ca 30 st (satsen kan lätt dubbleras)

125 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
70 g nougat, t ex guldnougat

ovanpå: 25 g mörk choklad

Mixa smör och socker, tillsätt vetemjölet. Det hela ska bara gå ihop, inte köras nån längre tid än så. Forma degen till en korv, plasta in och förvara i kylen i cirka en timma.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär degen i skivor. Dela nougaten i lika många bitar. Lägg en degbit i handen och en nougatbit ovanpå. Forma till en boll och lägg den på bakplåtspappersklädd plåt. Gör så med all deg. Grädda bollarna i 10-12 minuter eller tills de får fin färg. Låt dem kallna på plåten.

Smält chokladen och ringla den på kakorna.

Kimchin, tja. Det kom ett ulligt vitt-grönt mögelludd på. Kanske för att jag missade ha koll på burkarna på diskbänken när jag var bortrest, eller för att burkarna inte var maskindiskade i förväg. Jag fick kasta alltihop, det är lite sorgligt faktiskt.

Sunday, August 14, 2011

Syrade grönsaker med chili


Idag har jag gjort en slags kimchi för första gången och jag är otroligt nyfiken på att smaka. Jag kan knappt vänta, vill sitta och titta på mina fina grönsaker hela tiden! Ekologisk kål och morötter, lök, vitlök och chili blandades med saltlake och vassle från A-fil. Nu måste burkarna stå och mjölksyra till sej minst ett par veckor. Om det hela blir bra återkommer jag med ett mer noggrant recept.

Dessutom blev det en mjukost av filmassan som var kvar i kaffefiltret. Ni vet en sån där ost som man gjorde i lågstadiet. Jag blandade min ostmassa med salt, peppar och vitlök, formade osten rund och strödde på gräslök.

Thursday, August 04, 2011

Igår var jag på 30-årskalas


...och åt grönt monster fyllt med chokladbollssmet!