Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Friday, September 28, 2007

Finaste graffitin i Lund

Monday, September 24, 2007

Köttfärspaj för bäbisar

Jag minns att jag så förnumstigt skrev om min son att han minsann åt både vitlök och chili från fem månaders ålder. Min dotter har givit mej en större insikt och förståelse i hur det är när det inte går riktigt lika lättsamt med maten. Man får vara glad om hon över huvud taget öppnar munnen.

Igår åt vi för första gången samma mat alla fyra. Det kändes nästan lite högtidligt. Jag saltade inte pajen och körde fyllningen i matberedare för att den skulle vara bättre anpassad för en 8-månaders bäbis. Det blev gott, smakade milt av lamm, tomat och örtkryddor. Dottern åt två skedar och grimaserade vilt. Sen satt hon bara och pillade med pajskalssmulor.

Köttfärspaj för bäbisar (från 8 månader)

Pajdeg:
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl dinkelsikt
125 g smör
3 msk kallt vatten

Köttfärsås:
500 g lammfärs
1 gul lök, hackad
1 morot, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rapsolja
2,5 dl tomatjuice
ca 2 dl gröna blad från t ex persilja, koriander och mynta
1 msk fransk senap
svartpeppar

Äggstanning:
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl god riven ost
en nypa chili
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Kör pajdegsingredienserna i matberedare tills det blir en smulig deg. Lägg degen i kylskåpet cirka en halvtimma (medan fyllningen görs i ordning).

Stek färs, lök, morot och vitlök lätt i oljan. Koka ihop alla ingredienserna till köttfärssåsen, men smaka av med peppar först när färsen är klar och såsen fått en fastare konsistens. Kör allt i matberedare till en fin puré (eller lite grövre konsistens om barnet börjat med det). Vispa ihop mjölk, ägg, ost, chili och peppar.

Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda köttfärsen med äggstanningen, häll över blandningen i pajskalet. Grädda pajen under aluminiumfolie 30 minuter, sen en kvart till utan folie.

Sunday, September 23, 2007

Lisas kibbe

Sen jag började läsa Lisas nya bok "I ditt nya skafferi" har jag varit på Möllevångstorget två gånger. Jag blir alltid smått förvirrad när jag är där, tror att jag kan en del om mat men fattar ändå inte vad en bråkdel av burkarna, flaskorna och de spensliga grönsakerna i de asiatiska affärerna ska användas till. Lisas bok gör mej lite klokare. Ofta köper jag annars saker jag känner igen, som gröna russin, rosenvatten och baklava i Mellanöstern-affärerna. I torsdags kom jag hem med en jättepåse malmöodlade örter - persilja, mynta och koriander - som vi nu måste ha rikligt av i alla rätter för att de fina bladen inte ska förfaras. Men även om man vågar ge sej ut på smakäventyr blir det inte alltid så bra. Igår köpte vi nåt riktigt räligt, frysta kinesiska räkknyten med otäckt stark räksmak. Maken mådde nästan illa; jag ska inte skriva mer om det.

I Lisas bok hittade jag ett recept på kibbe, knubbiga lammfärsjärpar fyllda med pinjenötter, gröna russin och lök. Jag tycker om den finstämda kryddningen i denna mellanösternrätt och gillar bulguren som fyller ut och bidrar med en lite knaprig struktur. Med risk för att vara överdriven och patetisk måste jag säga att jag blev störtförälskad - det här är mat i min stil. Receptet publiceras med Lisas tillstånd (och jag kan med eftertryck rekommendera er att köpa boken).

Kibbe med lök, pinjenötter och gröna russin

400 g lammfärs
1 dl bulgur
2 dl kokande vatten
1 ägg
1 dl finhackad persilja
1 krm mald kryddpeppar
0,5 msk mald spiskummin
2 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
olivolja till stekning

Fyllning:
2 gula lökar
2 krm kanel
2 msk pinjenötter
0,5 dl gröna russin
salt och peppar

Låt bulgurvetet svälla i kokande vatten minst en kvart. Pressa sedan ut allt överflödigt vatten genom en finmaskig sil.

Skiva löken till fyllningen. Stek den gyllene och mjuk. Blanda i kanel, pinjenötter och russin och fortsätt att steka tills pinjenötterna fått lite färg.

Rör ihop bulgur med övriga färsingredienser. Arbeta färsen ordentligt och lite mer än vanligt. Den ska bli rätt fast så att fyllningen hålls på plats.

Dela smeten i 12 delar. Smörj händerna med olja och rulla varje del till en bulle, platta till och lägg på en halv matsked fyllning på varje platta. Forma till långsmala spetsiga köttbullar. Stek i olivolja tills de får fin färg.

Friday, September 21, 2007

Laxpudding med rostad pumpa

Den magiska timmen mellan fem och sex. Hur många föräldrar står då inte och försöker trolla fram middag med ett barn på vardera armen. Igår hade vi det så. Man skulle ha fler armar förresten - vem ska annars rosta sesamfröna, hälla nudlarna i vattnet, blanda dressing till salladen, ta den rökta makrillen ur kylen? Idag gick det lättare. Jag hade förberett laxpuddingen och mellan fem och sex skulle den bara stå i ugnen. God blev den också. Maken och jag åt upp alltihop trots att det skulle kunna bli lite över till i morgon.

Laxpudding med rostad pumpa, 4 (rätt små) port

200 g kallrökt lax, strimlad
0,5 kg potatis
0,5 kg pumpakött (butternut)
1 gul lök, skivad
ca 1 dl klippt dill
ca 1 dl klippt mynta
3 ägg
4 dl mjölk
nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Koka potatisen till hälften, dvs ca 10 minuter. Skär under tiden pumpan i drygt en halv centimeter tjocka skivor och pensla dem med rapsolja och salta och peppra sen lätt. Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper och grilla i ugn ca 10 minuter eller tills de får lite färg.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Skär potatisen i skivor. Varva lax, potatis, pumpa, lök, dill och mynta i en ugnssäker form. Börja och avsluta med potatis och pumpa. Vispa ihop ägg och mjölk, peppra. Häll äggstanningen i formen. Gratinera i ungefär 40 minuter.

Salta eventuellt lite i efterhand, på tallriken, om du inte tycker att laxen bidrar med tillräcklig sälta. Vi åt kokta gröna ärter som svängts runt med smör- & rapsolja till.

Monday, September 17, 2007

Dagsfärskt

Jag ser fram emot en stund i soffan för att bläddra i två nyinköpta kokböcker, båda skrivna av duktiga medbloggarinnor - Lisa och Kinna. Lisa är proffsig, grymt kunnig och inspirerande. Och så är hon ju den roligaste bloggaren/kokboksförfattaren, speciellt när hon är lite förbannad eller skriver om något som engagerar. Hon har tempo. Jag vill äta sichuankryddade revbensspjäll och kibbe med lök, pinjenötter och gröna russin. Nu!

Medan Lisa lockar med sin kulinariska intensitet, njuter Kinna mer tillbakalutat av godsakerna i fem generationers kakburkar. I hennes vackra nästanvaxduksbok finns kakor med historia; jag älskar recept med historia (och historia med recept). Som den rödvinsglaserade potatistårtan med citronsås - jag har tittat på den länge nu.

Och om man, som jag, ruinerar sej på fina kokböcker och dyraste sherryvinägern, kan man prova gratismat här:
Lotta - Om jag var din hemmafru - skriver nästan lika rasande roligt som Lisa (ovan) och här finns fantastiska recept och bilder.
Bendel - en matblogg med känsla. Här kan man läsa om den stora matvärlden varvat med personliga anteckningar med stark integritet.
Jenny - Galenpanna - min väninna som nyligen börjat matblogga och faktiskt är den enda matbloggaren vars mat jag ätit. Heja!

Sunday, September 16, 2007

Med ekopumpa i soppan

Föräldraledigheten är bra, inte bara för att man får tid att umgås med och sköta om sina barn, utan också för att man hinner handla på torget. När man ändå är ute och promenerar kan man passa på att köpa färska bär, grönsaker och frukter. I fredags upptäckte jag att zapallito-bonden från Den gamles gård utanför Hörby säljer ekologiska grönsaker på Mårtenstorget i Lund också. Naturligtvis köpte jag några fina runda zapallito (sydamerikansk squash) som min make sedan fyllde med skinkfärs, fetaost, grillade paprikor och spiskummin. Och så hittade jag en vintersquash som jag köpte enbart för att den var vacker. Vintersquashen blev en tunn syrlig soppa med kryddpeppar och ett sött lök- och pekannötsfräs. Ursäkta bilden som är fruktansvärt ful - jag lovar att soppan smakar bättre än den ser ut.

Pumpasoppa med kryddpeppar, lök och pekannöt

ca 700 g pumpakött (vintersquash)
1 liter grönsaksbuljong (vatten + 2 buljongtärningar)
1 msk rapsolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl sherryvinäger
drygt 1 tsk hel kryddpeppar
nymald svartpeppar

Lök- och pekannötsfräs:
2 gula lökar
1 msk smör
75 g pekannötter
salt, nymald peppar
en gnutta socker

Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpaköttet i bitar och stek dem tillsammans med vitlöken i rapsoljan i en rejäl gryta. Mortla kryddpepparn och tillsätt den tillsammans med sherryvinägern. Häll på buljongen och låt pumpan koka cirka 20-30 minuter.

Medan pumpan kokar skär du löken i tunna halvmånar och steker den i smöret tills den blir riktigt mjuk, helst lika länge som soppan kokar eller längre. Rosta pekannötterna i ugnen cirka 5-7 minuter. Låt dem svalna och hacka dem grovt. Blanda nötterna i lökröran. Smaka av med salt, peppar och lite socker.

Mixa soppan helt slät. Smaka av med svartpeppar. Servera med en klick lök- och nötfräs.

Wednesday, September 12, 2007

Man måste smaka av

Idag hämtade jag lunch från Govindas, en vegetarisk restaurang här i Lund. Stället drivs av Krishna-rörelsen och jag gillar att gå dit, för det är lugnt, mysigt och fascinerande Indien-kitschigt. (Första gången jag var där var efter anställningsintervjun till mitt nuvarande jobb för över sex år sedan. Jag glömde ett paraply där då som jag aldrig sett mer.) Nåväl, jag tänkte skriva något om maten för att jag har aldrig riktigt förstått mej på den. Man brukar få en soppa, en sallad, nån varm grönsaksgryta, nybakat bröd och ris eller dylikt. Ibland smakar det mycket bra och ibland nästan inte något alls. För säkerhets skull öser jag alltid på av chilisåsen med svarta senapsfrön som står bekvämt vid kassan. En del av förklaringen till den ojämna maten insåg jag först för någon månad sen när Sydsvenskan skrev om filosofin bakom restaurangen. Man använder inte vitlök för det kan hetsa till sexuella känslor (eller nåt sånt). Man smakar inte av maten - och tyvärr vet jag inte riktigt varför, men det är en religiös tanke bakom. Det är svårt att laga mat utan att smaka av. Min man kan laga gott utan att göra det, medan jag förbrukar massor av skedar när jag lagar. Det krävs ifall maten ska bli god, såvida man inte har en väldig känsla för kryddning. Eller hur gör förresten professionella kockar - lagar de mat efter fasta recept eller smakar de av hela tiden?

Så, nog om Krishna. Ikväll åt vi couscous, köttfärsröra med bönor, en vitlökstark yoghurtsås och en sallad med gurka, avokado, mynta och dill. Salladsreceptet kom från den danska mattidningen Mad! nr 2 -07 och jag har bara finjusterat receptet lite.

Avokadosallad

en stor gurka, urkärnad och skivad
2 fina avokador, tärnade
saften av en citron
1,5 msk olivolja
rikligt med finhackad färsk mynta och dill
salt, nymald peppar
(ev lite finhackad färsk chili)

Monday, September 10, 2007

Aspenströms näringslära

Enda fördelen med (tillfälligt) sjukt barn är att man tvingas fokusera bara på en sak - omtanke om barnet. All omsorg, oro och kraft riktas ditåt. Den gamla vanliga ångesten för - låt oss säga - Prestation och Döden, får ge vika. Och jag behöver inte ens välja om vi ska äta kyckling eller nåt med köttfärs för man tar helt enkelt vad man har färdigt i frysen (i det här fallet Findus fiskgratäng och wokgrönsaker). Det fick mej att tänka på en dikt av Aspenström, ja ibland "duger nästan stenar".

Näringslära

När fantasin ätit sig mätt på fantasier
växer hungern efter verkligt.
Nu smakar stenhårt bröd igen.
Nu duger nästan stenar.

Sunday, September 09, 2007

Niklas lagar Niklas

Vi gjorde om den, efterrätten som maken lagade på min och sonens födelsedag. Och jag kan bara konstatera att den var ljuvlig - gräddlen, sött kakknastrig, citronspritstark. Här hittar ni Niklas Ekstedts recept på limoncellogrädde med biscotticrunch.

Thursday, September 06, 2007

Slow food my way

När maken lagade födelsedagsmiddag till mej och sonen i tisdags var mina smaklökar totalbedövade av förkylning. Jag förstod att det hela var gott, men det är inte nån idé jag skriver fint om något som jag bara kände var lite surt (det var yoghurt jag kände). Sorry, sorry.

Ikväll lyxade vi till det med lamm. Tillagningen var den enklast tänkbara - formen sattes in i ugnen strax före dagishämtningen vid två och så tog jag ut det sönderfallande möra lammet klockan sex. Potatis och bönsallad till.

Långkokt lamm

1,5 kg lamm av bringa eller bog
2,5 dl rött vin
några deciliter vatten
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 msk hela spiskummin
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 tomater
2 morötter
färsk mynta och färsk persilja att strössla på vid servering

Sätt ugnen på 150 grader. Dela grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Lägg allt utom de färska örterna i en ugnsfast form. Häll på vatten (så att det täcker köttet ungefär till hälften). Täck med folie och låt stå i ugnen cirka 4 timmar. Höj värmen till 225 grader den sista halvtimman så att köttet får fin färg.

Tuesday, September 04, 2007

Här vankas viktoriamat

"Vilken typisk viktoriamat", utbrast min man igår. Visst, jag måste hålla med. Bönor, klyftpotatis och spenat - det är gott (och billigt och rejält). Jag gillar det. Och när jag gjorde receptregistret för nån månad sedan förvånades jag över hur många rätter som innehöll fetaost. Här var det också fetaost. Egentligen vet jag faktiskt inte hur maten smakade för jag har råkat på en dunderförkylning och känner varken smak eller lukt. Jag började skriva ner hur jag gjorde, men så fick min man smaka av och så vet jag inte vad han la till. I alla fall: rätt ofta lagar jag tomatsås och lägger i räkor och toppar med fetaost och bladpersilja, så som man gör i Grekland. I går gjorde jag en tomatsås med lök, en skvätt Pernod, oregano och vitlök, men i stället för räkor la jag i färdigkokta bönor. Klyftpotatis med bland annat fänkålsfrön blev lyckat till - tror jag - för jag kände ju inte smaken. Men maken sa att det blev bra och sonen åt upp allt på tallriken.

Nu ska jag gå promenad i höstsolen. I kväll låter jag mej bjudas på nåt gott.

Sunday, September 02, 2007

Kolakakor med havre

Vi har firat födelsedagar i helgen. Jag hade lite dåligt samvete för att jag inte fixat barnkalas, men så blev dottern krasslig och jag tänkte att det var väl tur att vi inte hade bjudit hit en massa barn. Men mina föräldrar var här, det var fint väder och sonen lekte med sitt nya piratskepp. Vi åt smältande god kalops på rådjur, chokladshots med chili och jag drog fram råsaftcentrifugåbäket för att impa med en skvätt juice. Till kaffet åt vi pappas dyra choklad, grännaknäcke och goda ostar. Visst, det blev bra alltsammans.

Och nu är jag sugen på att baka nåt. Choklad har jag, och smör. Säkert några bär i frysen. Nötter av olika sorter finns det alltid gott om. Det kanske blir småkakor. När brorsan var här för en månad sen svängde han ihop kolakakor med havre. De var enkla, goda. Medan jag tänker och surfar vidare får ni hans recept.

Brorsans kolakakor med havre, ca 40 st

100 g smör
0,75 dl muscovado- eller råsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap (helst mörk)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl havregryn
en nypa salt
ovanpå: pumpakärnor

Rör rumsvarmt smör och socker. Tillsätt övriga ingredienser (utom pumpakärnorna) och blanda samman. Forma tre fingertjocka längder på bakplåtspapperklädd plåt, platta ut. Strö över pumpakärnor. Grädda 10-12 minuter i 175 grader. Skär i bitar medan de fortfarande är varma.