Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, May 27, 2006

En solig salladsdag


Vi är alla förkylda och usliga och sonen har fått lunginflammation igen. Trots det har vi haft en ganska trevlig förmiddag på stan; solen skiner i Lund och sonen har sovit i sin vagn. Snart ska vi äta upp resterna från gårdagens grekiska sallad. Den var i alla fall väldigt god igår. Jag gjorde en "vanlig" grekisk sallad med gurka, tomat, oliver, rödlök och feta, och la till kokta kikärter och rostad blomkål. Rostad blomkål är gott. Jag skar buketter i ganska tunna skivor, sen saltade, pepprade och penslade jag dem med olivolja och spred ut dem på en plåt. Det hände inte så mycket i 175 graders ugnsvärme så successivt höjde jag till 250 grader för att blomkålen skulle få lite färg. (Gissningsvis funkar 225 grader ungefär 20 minuter bra.) Man får inte glömma vinägrett, oregano och vitlöksstinn tzatziki - det ska smaka mycket!

I morse läste jag SvD:s "privata frågor" till partiledarna, och Göran Perssons oanade talang, att härma röster, fastnade i min tanke. Jag hade gärna velat höra honom elakt imitera Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson eller granntanten till frukostkaffet. Göran Hägglunds okända talang är matlagning, jaha. Och Maria Wetterstrand löser sudoku; det kunde man väl också gissa. Vi funderade, min man och jag, på vad vi själva har för oanade talanger. Jag skulle säga att min mans mest överraskande egenskap är att han kan säga exakt hur många invånare Sveriges hundra största kommuner har. Själv har jag inte några större talanger att skryta med; min man tycker att jag är rolig, men han är kanske den ende som tycker det.

Sunday, May 21, 2006

Trösterikt och enkelt

Idag har jag varit helt snusfri i en vecka och är mycket stolt. Koncentrationen är usel och humöret kortkort (speciellt utsatta är dåliga trafikanter och min stackars man), men allt blir bara bättre. Jag har firat, eller kanske tröstätit, med en enkel hallonsmulpaj som jag ofta gjorde för ett par år sedan. Den är god som den är, men ännu godare med glass.

Bärsmulpaj

500 g hallon eller blåbär (frysta, otinade går bra)

Smuldeg:
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,25 dl mörkt muscovadosocker
drygt 1 dl smör- & rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bären i botten på en inte alltför stor pajform. Blanda smuldegen och fördela över bären. Grädda i 30 minuter.

Sunday, May 14, 2006

Sannas mat


Min sons absoluta favoritbok (Jag vill, jag vill, jag vill!) och en av mina mest älskade kokböcker har samma författare, Sanna Töringe. "Sannas kokbok - mat från trädgård, skog och hav" (Rabén Prisma, 1996) är sinnlig och innehåller vackra rätter som är sofistikerade i all sin enkelhet. När jag tröttnar på flashiga kokböcker med knepiga restaurangrätter slår jag upp Sannas kokbok och hittar alltid något. (Gör bara inte nässelgnocchi med gorgonzolasås. Jag har, grymt besviken, ätit torra mjölbollar två gånger.)

Igår var våra grannar (blodforskarna) här. Vi pratade kulturskillnader, både dem man kan upptäcka om man flyttar till ett annat land (ena grannen är från Iran) och klasskillnader. Själv är jag från arbetarklass. Ska man bjuda fint hemma hos mina föräldrar bjuder man på sju sorters kakor och gärna ett par tårtor också. Inte mat. Hos min mans föräldrar får man en färgglad drink, och sen följer alltid trerätters. Jag tror min man förvånades mest när han kom hem till min släkt; han gillar inte ens kakor, fast numera har han vant sej.

Naturligtvis åt vi igår Annettes salta havrekakor (med rostade osaltade cashewnötter i stället för pinjenötter, också gott). Jag har väl redan skrivit att jag kände mej lycklig en hel helg när jag hade gjort dem första gången. Till huvudrätt grillade vi hälleflundra och till det åt vi rostad paprikasås, makens fantastiska kikärts- och spenatsallad och bröd från Bengtssons ost. Efterrätten blev misslyckad. Man ska inte köpa hårda importerade plommon i maj. De blir inte mjukare och sötare av att de får ligga en timma i te (grekiska plommon från Sannas kokbok). Men tanken var god, och glassen, honungen och valnötterna till var utmärkta.

Receptet på den marinerade hälleflundran kommer också från Sannas kokbok. Fisken ska marineras 5-6 timmar, sedan träs på spett och grillas några minuter på varje sida. Varför äter jag inte hälleflundra oftare?

Marinad till hälleflundra på spett, 4 port (0,8-1 kg hälleflundra)

0,5 dl olivolja
0,5 dl citronsaft
salt, peppar
2 msk riven pepparrot
0,5 finhackad röd chili
2 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor (eller fler)

Monday, May 08, 2006

Med känsla för väder

Jag använder sällan grädde när jag lagar mat. I ärlighetens namn tycker jag inte speciellt mycket om de lätta alternativen och därför ser jag det som en större utmaning att laga utan. Häromdagen blev jag sugen på indisk mat. Så mitt i det svenska sommarvädret stod jag inomhus och passade ett långkok... Grannarna grillade lamm och haloumi och vi åt köttgryta och potatis.

Det här är en ganska mild gryta. Man måste ha en god chutney till. Jag har en tamarindchutney som passade perfekt. Och när nypotatisen kommer ska jag koka dem i gurkmeja och sen kanske steka dem i senapsfrön eller krossade korianderfrön - det borde väl bli gott?

Indisk köttgryta i grön sås, 6 port

2 msk rapsolja
2 gula lökar, hackade
2 solovitlökar, finhackade
2 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 krm chilipulver (jag har en mycket stark variant som jag fått av en indiska)
450 g zucchini (2 st), tärnade
1 aubergine, tärnad
4 curryblad
1 dl röda linser
2 msk citronsaft
1 liter vatten
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
koriander till garnering

Hetta upp oljan. Stek lök och vitlök på låg värme några minuter. Rör ner koriander, spiskummin, garam masala, gurkmeja och chilipulver. Fortsätt steka ett par minuter och rör om hela tiden.

Tillsätt zucchini, aubergine, curryblad, linser, pressad citron och vatten. Koka upp och sjud sedan med locket på cirka 30 minuter. Låt svalna lite. Kör "soppan" slät i matberedare (i omgångar). Värm upp, salt och peppra.

Lägg köttbitarna i såsen när den kokar, lägg på locket och sjud i en och en halv timma. Lyft av locket och fortsätt sjuda tills såsen är tjock och köttet mört. Strö över koriander.

Monday, May 01, 2006

Ugnsbakade bönor

Jag börjar vänja mej vid min nya livsstil, att cykla till dagis efter jobbet, sedan hem och hasta ihop något vid spisen. Min man och jag är verkligen värdelösa på att planera inför veckan, handla mat för mer än en dag i taget och tänka ut rätter i förväg. Vi vill äta lagad mat på kvällen och vi tycker om god mat. (Sonen tycker också om mat. Jag blir glad och stolt när dagispersonalen säger att han äter allt. Faktiskt så tar jag det lite personligt.) Ett par av de bättre snabbrätterna (under en halvtimma) jag lagat i veckan som gått har varit jordnötsnudlar (äggnudlar, wokgrönsaker och en sås av jordnötssmör, lime, soja, chili, lite socker, salt och peppar) och en tomatsås med salvia, räkor och smulad feta.

I helgen har vi faktiskt övat oss på att planera bättre. Maken har lagat en busslast köttfärssås och jag har ugnsbakat bönor. Jag gillar att ugnsbaka bönor; arbetsinsatsen är minimal, men man måste ta sej tid. Helgpyssel. Nästa gång ska jag göra en grekisk variant med selleri, morot och örtkryddor - eller vad ska man ha i?

Amerikanska ugnsbakade bönor, 8 port

0,5 dl rapsolja
2 gula lökar, finhackade
400 g stora vita bönor, blötlagda över natten
6 vitlöksklyftor
2 msk socker
6 msk dijonsenap
2 msk starkt paprikapulver
4 msk worcestershiresås
1,2 l tomatjuice
1-2 tsk salt
0,5 tsk peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en stor ugnsfast form. Rör om så att allt blandas. Sätt formen i ugnen i cirka två timmar, tills bönorna är mjuka och såsen tjock.