Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, April 26, 2011

Vi firar vår med vårrulle

Äntligen har jag städat på balkongen så man kan sitta där och äta middag. I helgen gjorde vi vårrullar med färska böngroddar och morot. Vi la vårrulle och koriander i ett salladsblad och dippade i en sötstark dipp med bland annat ingefära och risvinäger.

Friday, April 22, 2011

På kolonilotten

Jag har potatisar och bondbönor på gång i köksfönstret. Skit samma om kaninerna äter upp bondbönorna sen, då låtsas jag att bönorna var ämnade för dem. Libbstickan och rabarbern har vuxit flera decimeter, och häromdagen satte jag några ramslökar som jag fått av en fin kollega. Undrar om ramslökar tycker om att stå under hägg? Vi har lagt ut plattor i grönsakslandet idag. Jag hade några fula gamla frottébyxor på mej och förutom att det var svettigt så ville jag gömma mej hela tiden. Jag hörde att det skvallrades om min kolonisprit och faktiskt så verkar det som att kolonigrannarna läser Kardemumma. (Alla är välkomna till min blogg! Tyvärr är det bara en munfull kvar av spriten så jag kan inte bjuda på den ens vid nåt festligt tillfälle. Den blev förvånansvärt god, inte alls vass och spritig eller osöt, men tung av komprimerad sensommar, bär.)

Tuesday, April 19, 2011

Tomas Tranströmer

På tal om Tomas Tranströmers 80-årsdag så har jag faktiskt bjudit honom på middag, eller lunch var det nog, här hemma i mitt kök en gång. Det var nog minst fem år sedan. Jag gjorde en saffransgul fisk- och skaldjurssoppa minns jag, och ett rosa rödbetsbröd att doppa i soppan. Efteråt åt vi amarettospetsade mandelkakor med avokadokräm och jordgubbar på.

Friday, April 15, 2011

Kirsknutar på kolonin


Min man och jag kämpade med att få upp en hoppmatta på kolonilotten under helgen. Jag var frestad att säga att det var fel på delarna, men min mans råstyrka gjorde att vi till sist fick upp spektaklet. Nu har vi världens största hoppmatta!

Rosa rabarberknoppar börjar komma upp, kirskål, nån slags blomlökar. Vi väntar och ser.

Jag rensade bort lite ogräs och gjorde matiga bullar med kirskål, ost och skinka. Tanken var ett bröd man kan äta utan pålägg. Det blev bra. Man kan ha mina kirsknutar med till kolonin och det blir ju som nån slags återbruk, att skapa mat av ogräs. Slutet kretslopp liksom.

Kirsknutar, 25-30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
ett uppvispat ägg
2 dl havrekli
1 dl havremjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
120 g rökt skinka
4 dl väl sköljd och finhackad kirskål
3 dl god och vällagrad ost

pensling: ett uppvispat ägg

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, havrekli, havremjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader. Tärna skinkan. Dela sedan degen i två delar. Platta ut degen så mycket du kan. Fördela hälften av fyllningen på halva degbiten. Vik sedan över degfliken utan fyllning. Skär ca 15 långa remsor av degen. Snurra till knutar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör fyllda remsor som du snurrar av all deg. Låt jäsa ca 30 minuter till. Pensla med uppsvispat ägg. Grädda i 10-15 minuter eller tills brödbullarna får fin färg.

ÅÅÅ, jag är så ledsen för att detta blogginlägg ser ut som skit. Vet inte hur man gör för att få nytt stycke nuförtiden. Nån som har ett tips?
Tillägg 110517: Nu tror jag att jag fixade så det ser ok ut! 

Monday, April 04, 2011

Karins fåralår med rosmarinhonung och rostad mandel, potatistårta med fetaost

Varför hade vi inte gäster igår? (Recepten finns här.)

Sunday, April 03, 2011

Tigerkaka LCHF

Hur kan man baka sockerkaka utan mjöl och socker? Jag testade häromdagen, av ren nyfikenhet. Det var sukrin i stället för socker, och mandelmjöl och fiberhusk ersatte vetemjölet. Jaa, smaken blev nästan godkänd. Sukrinet gav en isande munkänsla eftersom den runnit ner lite i botten under gräddningen, men det var mest spännande. Konsistensen blev nåt annat, "chokladgelé" sa min son, och min dotter tyckte kakan var som kokt potatis. Ni som nån gång har lagat glutenfritt och överdoserat fiberhusk förstår vad vi menar. Gummiboll liksom. Jag kanske gjorde nåt fel. En misstanke jag har är att jag skulle valt en annan form, en avlång där smeten inte tvingas ligga så kompakt.