Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, September 26, 2010

En delikat Göteborgsresa

restaurang Familjen fick jag vällagad och prisvärd mat i intim maffiosomiljö. Menyn var befriande kort. Jag åt 3-rättersvalet för 295 kr: gravad röding + honungsglacerat fläsk + lagerbladskokt päron. Allt var gott, men förrätten var riktigt bra. Den gravade rödingen serverades med jordärtskockschips, spenat, syrlig svampinläggning och knapriga söta kavringskrutonger.

Och till frukost fick jag provsmaka några av brorsans surdegsbröd. Från vänster: Rosendals fullkornsbröd, sen en lite grövre variant av surdegsmartins frukostfrallor och sist i korgen (och i brorsonens händer) ryskt lantbröd à la Manfred Enoksson. Vilken superfrukost!
Jag har fortfarande bara bakat ett surdegsbröd. Utan assistent känns det lite meckigt. Så på bokmässan köpte jag (bland annat) Martins nya brödbok "Enklare bröd" och där finns recept på bröd som inte behöver knådas. Det passar nog mej.

Thursday, September 23, 2010

Lycka är en bästis och en frys fylld med bär

Jag fyllde år för ett par veckor sen. Idag fick jag ett stort och alldeles för påkostat paket från bästa kompisen i Stockholm. En riktig saftmaja! Kompisen hävdar att man måste ha det när man har en kolonilott med mycket bär, vilket jag ju faktiskt har nu. Eller ja, förutom björnbären som fortfarande mognar så är de flesta andra kolonibär i frysen.

Och i morgon bär det av till bokmässan i Göteborg. Deckaren där min make förekommer som sej själv har kommit ut och han framträder med Björn Larsson kl 11.30 på lördag. Men jag kommer nog inte att lyssna (om inte nån ger mej en gratisbiljett). Förutom att strosa runt på mässan ska jag smita in till delikatessdisken där jag jobbade en gång i tiden, äta min brors bästa surdegsbröd och käka middag med bokcirkelväninnorna.

Sunday, September 19, 2010

Mitt livs första surdegsbröd

När brödet höll 98 grader var det klart. Det blev rågigt, surt och trevligt segt, ungefär så som jag hade hoppats. Jag följde Martins nybörjarrecept men skippade kummin. Trots att alla moment var enkla, ingen knådning osv, gick större delen av lördagsförmiddagen åt till att stanna hemma och passa degen. Som så många andra kanske jag också börjar anpassa mitt liv efter surdegen...

Wednesday, September 15, 2010

Meny vecka 37

Inspirerad av Tina och Lina har jag också gjort en matsedel den här veckan. Och faktiskt, visst underlättar det i vardagen när man redan bestämt vad man ska äta och dessutom har allt hemma.

Måndag: provencalsk kålpudding i stora lass, potatis till.
Tisdag: var jag hos en kollega i Staffanstorp med min dotter. Vi åt nybakat bröd med en massa trevligt plock, bland annat grymma köttbullar som smakade som min mormors. Maken och sonen åt på thairestaurang.
Onsdag (idag): italiensk ost- och skinksoppa, morotsstavar till.
Torsdag: lax med pesto- och pinjenötstak, potatis och sockerärter.
Fredag: svampfylld zucchini, ris.

Kanske gör jag en ny matsedel för nästa vecka, men jag lovar inget. Eller är det min mans tur då?

Förresten fick jag en snutt rågsurdeg av en kompis som kom på besök. Den står och pyser och ser alldeles perfekt ut i kylskåpet, eller ja, vad vet jag om surdeg? Nu måste jag nog läsa hela Martins blogg för att lära mej allt.

Sunday, September 12, 2010

Kolonispriten

Nu har spriten med blandade kolonibär stått i 3-4 veckor. Jag tänkte att flaskorna ska stå kanske till midsommar eller åtminstone till påsk. Och smakar drickan fortfarande för starkt och otäckt då så ska jag blanda den med sockerlag och göra likör.