Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Friday, March 27, 2009

Jag jobbar på ICA, också

Det var längesen.

Jag bloggar numera också på Viktoria: dietist - kom gärna och kommentera! Bloggen är kopplad till mitt nya extraknäck på ICA Malmborgs Tuna. Och bor du i Lund kanske vi träffas i kväll - jag bjuder på snacks!

Sunday, March 15, 2009

Köttfärslimpa

Vi har frisknat till, men inte riktigt hunnit i fatt. Idag lagade vi i alla fall riktig mat, köttfärslimpa och klyftpotatis. Sallad med ärtor och ruccola till. Birgittas köttfärslimpa blir mycket god om man kryddar den lite mer än det står i receptet. Och eftersom köttfärsen blandas ut med nästan lika mycket rivna morötter är det ett hyfsat miljösmart recept också.

Friday, March 06, 2009

Koriander- och jalapenohummus

Något av det godaste jag vet är rostade potatisklyftor, broccoli och hummus. Lagom roligt, tycker min man. Men barnen mumsar glatt kokt broccoli och potatisklyftor; den krämiga hummusen lämnar de åt mej, och jag får äta hummusmackor hela veckan sen.

Häromdagen förnyades hummusen på ett lite vardagssubtilt sätt. Via Kinna hittade jag Tastespotting och cilantro-jalapenohummus. Översatt till svenska blev det såhär i mitt kök:

Koriander- och jalapenohummus

5 dl kokta kikärter
saften från en citron
1 dl naturella cashewnötter
1 tsk havssalt
ca 0,5 dl olivolja
en kruka koriander
1 jalapeno (grön chilifrukt), finhackad och utan frön
lite vatten
nymald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Skölj kikärterna noga om du använder burkkikärter. Kör kikärter, citronsaft, cashewnötter, salt, olja, korianderblad och jalapeno till en fin smet i matberedare. Tillsätt vatten efter behov. Smaka av med svartpeppar, pressad vitlök och kanske en aning mer salt.

Tuesday, March 03, 2009

Liten notis

Havrefebern är slut. Elovenas havreflingor verkar inte finnas i Lund och dottern behöver inte längre äta mjölkproteinfri mat (för hon blev inte bättre på den) så vi skippar havremjölken. Annars borde jag kanske skrivit något om hur enastående nyttigt havre är.

Sunday, March 01, 2009

Havrefeber! (del 2)

Min dotter provar mjölkproteinfri kost och det är ganska enkelt att fixa god mat, om man vet vad man ska undvika och vilka alternativ som finns. Jag jobbar ju med precis sånt så jag tycker inte att det är svårt på det sättet. Hemma steker vi maten i olja eller mjölkfritt margarin och använder havremjölk och havregrädde i stället för de kossebaserade vanliga mejeriprodukterna (och så läser vi noga på brödförpackningar osv). Så nu har vi havre i allt! På dagis verkar det också fungera bra, utom den dagen då de bakade chokladmuffins och min dotter fick ett päron.

Grön ärtsoppa med kräftstjärtar, 4 port
(fri tolkning av ett mjölkfritt och snabblagat recept från Oatly)

500 g frysta gröna ärter, gärna ekologiska
1,5 dl kokta kikärter
5 dl vatten
5 dl havredryck
1 mjölkfri grönsaksbuljongtärning
1 mjölkfri hönsbuljongtärning
salt, nymald peppar
ev nyriven pepparrot
ca 200 g kräftstjärtar

Koka upp vatten, havredryck och buljongtärningar. Lägg i ärter och kikärter och koka cirka 5 minuter. Mixa slätt och smaka av med salt, peppar och pepparrot, om du gillar det. Häll upp soppan i tallrikar eller skålar och lägg kräftstjärtar på.

Soppan är god som förrätt eller som huvudrätt med bröd till.