Å som i aubergine
Blogger och jag har inte kommit överens den senaste veckan, och vi gör det fortfarande inte. Jag hade tänkt skriva om somriga restaurangbesök och vårens första grillning, att min dotter doftar som en spansk tapas (jo, det är sant), att jag ser fram emot att åka till Astrid och aporna som kallar sej Malmös mesta miljölivs, om varför dietist blivit ett skällsord och att jag vill fråga er varför vitlök ibland blir grönblå i ugnen och vad man kan göra med nysnodd libbsticka. Men just nu har jag glömt hur jag tänkte skriva. En annan gång kanske det blir gjort.
I väntan på vårprimörerna sysselsätter jag mej med aubergine, skär tärningar eller långa remsor, penslar med olivolja, lägger dem på bakplåtspapper, saltar, pepprar och ugnssteker i tjugo minuter eller tills de fått fin färg. Det blir mjukt och sött och får lite grillsmak, nästan. Jag lägger den tillagade auberginen i marinad eller gör en ratatouille. Om jag har ratatouille kvar dagen efter värmer jag den, blandar med räkor och smular fetaost över. I köttgrytan med caponatastuk (ovan) har jag bland annat aubergine men också russin, oliver, kapris och vinäger. Och lite för mycket socker, annars var den god.
I väntan på vårprimörerna sysselsätter jag mej med aubergine, skär tärningar eller långa remsor, penslar med olivolja, lägger dem på bakplåtspapper, saltar, pepprar och ugnssteker i tjugo minuter eller tills de fått fin färg. Det blir mjukt och sött och får lite grillsmak, nästan. Jag lägger den tillagade auberginen i marinad eller gör en ratatouille. Om jag har ratatouille kvar dagen efter värmer jag den, blandar med räkor och smular fetaost över. I köttgrytan med caponatastuk (ovan) har jag bland annat aubergine men också russin, oliver, kapris och vinäger. Och lite för mycket socker, annars var den god.
7 Comments:
Å precis det har jag också tänkt på - att dietist har blivit ett skällsord - är det inte ett matbloggfenomen?
Det är ett samhällsfenomen också. "Dietist" förknippas (fortfarande) med matpoliseri. Och senaste tiden har det skrivits mycket om att det dietisterna säger är fel. Som om en dietist inte vill hålla sej uppdaterad. Eller som att en dietist hittar på kostrekommendationerna själv. Egentligen kan jag bara tala för mej själv, men jag vill ge de BÄSTA kostråden till en patient utifrån hans/hennes förutsättningar. Och jag är öppen för förändringar om något annat visar sej vara bättre än nuvarande rekommendationer.
Du har säkert rätt. Fast så här på bloggen (lisom i delar av samhället)så tycker jag mig se att "dietist" har hamnat som någon slags motsats till matfrosseriet som råder just nu. Vi frossar i kläder, prylar, dyra bilar, resor och inte minst mat. Då används "dietisten" som något tråkigt, begränsande, någon som missunnar osv. Ingen ska komma här och missunna mig mozzarella, brieost, lammfilé, korvar från tyskland osv. I den allmänna köphysterin som råder så är det ju mycket "jag har minsann rätt att köpa ditten o datten" - det gäller ju även mat och det är där dietisten som skällsord kommer in. Tror jag.
I båda fallen används ordet som något negativt...
Det kanske borde göras ett "hemma hos"-reportage hos dig Viktoria? Då är jag rätt övertygad om att en eventuell stämpel som trist matpolis kommer att blekna :-). Min käre make är fortfarande grymt imponerad av dina mackor...
Jenny, har jag gjort mackor till din man?
Här kan du läsa om varför vitlöken blir blå (förklaringen kommer på sidan 2).
Post a Comment
<< Home