Vanliga vardagen

Jag håller med Cissi, vardagsmat är nästan det svåraste. Den ska vara god, snabblagad och nyttig. Gärna vacker. Och den får inte kosta för mycket. Jag frågar ofta släkt och vänner vad de ska äta till middag. Matidéer är till för att snos och jag är en riktig härmis (även om jag aldrig följer ett recept till punkt och pricka).
De senapsmarinerade rotfrukterna uppfyller de flesta kraven. Vi hade bråttom, åt dem med ett färdigt paket gravad lax. Det blev den perfekta maten en vanlig måndagskväll. Och resterna passar till morgondagens lunchlåda.
Senapsmarinerade rotfrukter, 4 port
4 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
4 svartrötter
salt
marinad:
1 msk fransk dijonsenap
1 msk skånsk senap
1 dl varm grönsaksbuljong
2 tsk rapsolja
1 tsk hela korianderfrön
salt och nymald svartpeppar
ett knippe dill
1 paket smörgåskrasse
Skala alla rotfrukterna och skär dem i lagom stora bitar. (Svartroten kan skalas under rinnande vatten för att slippa lite av "kletet". Fram till kokning bör svartrotsbitarna ligga i citronvatten för att inte mörkfärgas.) Koka sedan rotfrukterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
Rosta korianderfröna i torr stekpanna och mortla dem grovt. Vispa ihop de båda senapssorterna med buljong, olja, koriander, salt och peppar. Rör ner klippt dill och krasse. Blanda försiktigt ihop alltsammans.
Min son har kommit på ett effektivt sätt att hålla mej borta från datorn. Han slår på hårddisken, drar i sladdarna och tittar uppfordrande på mej. Det fungerar; han blir nog en klipsk jäkel.
1 Comments:
Ja, sno på bara!
Post a Comment
<< Home