Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, December 01, 2012

Små spenat- och ostformar


Ja, på bloggen har det inte hänt mycket den senaste tiden, men det händer desto mer i det riktiga livet! Jag får be om ursäkt för att jag är så opålitlig här på Kardemumma; jag kanske kan kompensera det på nåt sätt. Eller så är det bäst att inte lova nåt...

Jag tänkte i alla fall dela med mej av ett trevligt litet recept som ursprungligen kommer från Weelicious. På engelska låter det bättre: "spinach ricotta bites". Spenat- och ricottabitar? Spenat- och ricottabett?? Till barnen råkade jag säga spenatmuffins, och då frågade dottern vilka bär som passar till det. När jag sa att de här muffinsarna inte är söta alls utan mest smakar spenat så kände båda barnen sej lurade, så muffinsnamnet var inte bra. Som ni ser i titeln valde jag till slut att döpa dem till spenat- och ostformar. Nåt bättre kom jag inte på. De är jättegoda i alla fall.

Spenat- och ostformar, 20-30 st beroende på hur stora formar man har

rapsolja att pensla formar med
2 msk smör
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
2 ägg
250 g ricotta
1 dl grovriven mozzarella
1 dl finriven parmesanost
250 g fryst hackad spenat
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Pensla formarna med olja. (Det blir nog bäst med silikonformar i mindre modell än muffinsformar. Jag har inte sådana så jag använde "småbrödsformar" i papper. Då blev det 30 st. De flöt ut lite, därför tror jag att silikonformar blir bättre.)

Smält smöret och fräs löken tills den är mjuk. Pressa i vitlöken och låt det steka ett kort tag. Ställ sedan lökblandningen åt sidan. Tina spenaten medan löken kallnar. Pressa ur allt vatten ordentligt, genom en sil eller med händerna.

Vispa äggen. Rör i ricotta, mozzarella, parmesan, spenat, lökblandning och salt. Rör tills det blir en jämn smet. Fördela smeten i formarna.

Grädda i 25 minuter. Sätt ugnen på lite högre värme, typ 225 grader, och låt formarna gräddas några minuter till om de inte ser tillräckligt gyllenbruna ut.

3 Comments:

Anonymous tina said...

Och jättegoda ser dom också ut att vara! Hoppas att det är roliga saker som händer i riktiga livet.
:-)

9:15 AM  
Anonymous Kim said...

Dessa skulle kunna kompensera det mesta ser det ut som. Hur åt ni dem? Mellanmål eller tillbehör till något? Blir jättenyfiken.

11:53 AM  
Blogger Viktoria said...

Tina, mest är det roliga saker som händer, det borde jag faktiskt ha förtydligat!

Kim, jag gjorde spenatmunsbitarna (nytt namn!) samtidigt som jag stekte pannkakor så vi åt dem med pannkakor. Det blev ingen riktigt bra kombination... Några slank ner som mellanmål sen, lätt uppvärmda i mikron. Och de som var kvar i dag tog jag med till jobbet och åt som lunch till några överblivna oliver och lite fullkornscouscous... Det blev en lång historia i alla fall; jag vet inte om den berikade ditt liv så mycket...

12:06 PM  

Post a Comment

<< Home