Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, July 27, 2009

Niklas perfekta lax

Jag fick ett tips om en god laxrätt och såg dessutom när Niklas Ekstedt lagade den på teve för nåt halvår sen. Fast jag fegade ur. Inte kan man väl tillaga fisk i sin plastförpackning genom att hälla på varmt vatten och låta det stå i 13 minuter? Och även om jag vet att man rent tekniskt kan laga mat så så blev jag inte sugen på ljummen plastlax. Men det är väl ett poppis sätt att laga mat i stor- eller restaurangkök? Jag är uppriktigt jättenyfiken på om nån annan provat receptet och om det i så fall blev bra! Själv gjorde jag alltså laxen på det vanliga ugnssättet, annars följde jag Niklas recept. Den svampsmakande potatisen och den grönprickiga oljan med rostade sesamfrön var supergott till fisken.

Niklas perfekta lax med ljummen potatissallad på mitt sätt, 4 port

500-600 g färsk lax
16-20 små färskpotatisar
200 g ostronskivling
1 dl hackad persilja (jag tog hälften dill)
2 msk kapris
2 msk rostade sesamfrön
nymald svartpeppar
salt
2 salladslökar
olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra fisken. Lägg den i en ugnsfast form och kör den i ugn tills innertemperaturen är 55-57 grader.

Medan fisken är i ugnen kokas potatisen i saltat vatten. Dela först potatisarna på hälften. Täck potatisen med lock när det är klar, det är viktigt att den är varm.

Skär svampen i mindre bitar. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rör försiktigt ihop svampen med den heta potatisen. (Svampen "tillagas" av den varma potatisen.)

Blanda en sås av persilja (och eventuellt dill), kapris, sesamfrön, olivolja, peppar och lite salt.

Lägg upp potatisen på ett stort fat och placera fisken på potatisen. Ringla över såsen och toppa med strimlad salladslök.

2 Comments:

Blogger Mikkan said...

Förstår at du backade plastpåsegrejjen, men när man skall laga mat snabbt ute på tur t ex kan det nog vara toppen! :)

2:37 AM  
Blogger pipopp said...

Såg inte det här förrens nu.
Jodå, jag har bakat fisk i påsen några gånger.

Resultatet blir en perfekt pocherad portionsbit, helt uten mankemang och disk. Det är bekvämt, det går fort, det blir gott.

RDet är nog bättre för en till två personer än i ett storkök, faktiskt.
Är man feg kan man använda en termometer och hålla vattentemperaturen på 50°, annars kör man på med varmvattenkran (om man inte bor i ett hyreshus med snål värd och låg temperatur.)

10:59 AM  

Post a Comment

<< Home