Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Friday, August 22, 2008

Vaxbönor i tomatsås

Barnen och jag fredagshandlade grönsaker på torget, gick till köttaffären och köpte lamm, sen valde vi bröd i bageriet. På måndag börjar jag minsann jobba igen; det gäller att passa på, äta upp sej.


Under den usliga resan till Köpenhamn förra helgen köpte jag i alla fall en trevlig kokbok, Camilla Plums "Mors mad året rundt". Camilla Plum verkar vara Danmarks Tina Nordström och kokboken innehåller ganska enkla recept baserade på vad som är aktuellt för säsongen. Under augustikapitlet hittade jag gröna bönor i tomat, fast jag använde vaxbönor. Det blev lite som en ratatouille och enligt Camilla Plum smakar den även god kall (vilket jag inte kan säga nåt om förrän i morgon). Vi åt bönorna med stekta skivor lammstek, klyftpotatis och tzatziki.

Vaxbönor i tomatsås

0,5 kg vaxbönor, färska
1 kg österlenska plommontomater, skurna i grova bitar
2 gula lökar, finhackade
4 klyftor vitlök, finhackade
0,75 dl olivolja
0,5-1 tsk socker (beroende på hur söta tomaterna är)
salt, nymald peppar
skalet från en halv ekologisk citron
ev lite chipotlepaste eller nåt annat som ger styrka
1 dl urkärnade svarta oliver
färsk basilika
färsk persilja

Stek lök och vitlök i oljan. Häll på tomaterna, sedan bönorna och alla kryddor (utom de färska). Låt koka tills bönorna blir mjuka; mina tog ganska lång tid på sej och stod nog på spisen i tjugo minuter. Smaka av. Hacka örterna och tillsätt dem tillsammans med oliverna.

5 Comments:

Blogger Tina said...

Hurra för vaxbönor, som jag tycker så mycket om!

Vad roligt med en ny kokbok, kokböcker tillhör också det jag tycker mycket om. Men på danska! Förstår du vad det står? (Det enda jag kan säga på danska är Anna Pihl, haha). Trevlig helg!

1:31 PM  
Blogger Viktoria said...

Sen jag flyttade till Skåne och ser dansk teve nästan dagligen förstår jag danska mycket bättre. Och att läsa är inga större problem, dessutom kan man ju gissa lite när det är recept!

12:55 AM  
Blogger Karin said...

Åh jag gillar verkligen Camilla Plum! Men att jämföra henne med Tina Nordström känns helt fel.
Just nu har jag hennes brödbok hemma. Hon bor på en ekologisk gård och hennes man är specialist på öl och cidertillverkning. De har egen hemsida med kurser etc och deras julmarknad skall vara något alldeles extra. Jag vill gärna åka dit, haka gärna på, Jag kör!

6:42 AM  
Blogger Viktoria said...

Bra att du kan mer än jag om Camilla Plum, Karin! Jag följer mer än gärna med på julmarknad!

9:32 AM  
Blogger Emma said...

Oj, vad gott det såg ut. Ville bara sticka ner gaffeln och smaka! Hade aldrig hört talas om Camilla Plum tidigare, måste kolla upp det lite mer, kul att du nämnde det!

/Emma (newbiecooking.wordpress.com)

9:54 PM  

Post a Comment

<< Home