Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, April 19, 2008

Favoritcrèpe

Jag vilar, men jag vet inte om jag känner mej så mycket piggare. Jag ska vila lite till.

Hos svärmor får man crèpes à la Astrid. Det är små pannkakor med currykryddad räkstuvning, och det här är ett recept som även hennes mamma brukade laga. Sist vågade jag fråga svärmor om receptet och fick det också. Häromdagen testade jag det och det blev faktiskt likt svärmors version (min man, som ätit dessa kräppar hundratals gånger, tyckte bara att jag snålat lite med curryn). Man kan tycka att crèpe är lite omständligt att laga, om man inte är som svärmor som kan göra tusen saker samtidigt och som dessutom alltid lagar en omgång för frysen också, för att spara tid. Jag tycker i alla fall att de är mödan värd.

Crèpes à la Astrid

Gör pannkakssmet på 3 ägg, 5 dl mjölk, 1,5-2 dl vetemjöl och salt. Ta cirka en halv deciliter per crèpe, stek i margarin (eller smör).

Fyllning:
600 g oskalade räkor
1 stor gul lök
1 stort syrligt äpple
2 msk margarin
1 tsk curry (eller mer)
2 msk vetemjöl
3 dl grädde, valfri fetthalt
salt, peppar
3 msk finhackad dill

Gratinering:
1 dl riven ost

Skala räkorna. Finhacka löken och äpplet och fräs det i fett. Tillsätt curryn och dofta över mjölet. Späd med grädden. Salta och peppra. Låt koka några minuter. Tillsätt dillen och räkorna. Lägg ett par rejäla matskedar på varje pannkaka, rulla ihop och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Strö på osten och grädda i 250 grader tills osten smält och de fått lite färg.

1 Comments:

Blogger Tina said...

åh så gott, det här måste jag prova!

10:58 AM  

Post a Comment

<< Home