Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, January 28, 2008

Som en kärleksförklaring till Sara

Jag funderar på att skriva till Sara Begner och berätta hur fin hennes kokbok är. Nästan varje recept är sådär enkelt och grönsaksfullt som jag vill ha min vardag. Men hur ofta skriver man beundrarbrev? Kanske blir världen lite bättre om man gör det? Det här är i alla fall Saras ugnsbakade kyckling med soja och chutney och jag har bara ändrat lite, lite grand.

Saras allt-i-ett-kyckling, 4 port

900 g färska kycklingben
1 citron
3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk mango chutney
1 tsk salt
1 krm peppar
10 potatisar (rätt små)
ca 250 g rotselleri
4 morötter
2 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
2 tomater
0,5 squash
1 dl oliver
1 dl vitt vin

Sätt ugnen på 225 grader. Marinera kycklingbenen i en blandning av citronsaft, pressad vitlök, soja, mango chutney, salt och peppar.

Skär potatisen i klyftor, morötter och rotselleri i bitar. Lägg i en långpanna, salta och peppra, ringla över oljan och strö över rosmarinen. Lägg kycklingbenen ovanpå. Tillaga i ugnen cirka en kvart.

Ta ut formen och tillsätt klyftad tomat, skivad squash och oliver. Häll på vinet. Baka i ugnen 10 minuter till (min kyckling fick nog stå dubbelt så länge).

4 Comments:

Blogger Maria said...

Man säger allt för sällan snällheter till de man uppskattar, så det tycker jag absolut du ska göra!

1:54 AM  
Blogger Aidaho said...

Oj, jag vill verkligen skriva under på den hyllningen/kärleksförklaringen. När man läser kokboken och bläddrar genom recepten och bilderna vill man bara kärleksbomba. Hoppas det inte blir den enda boken, jag hoppas hon har fler recept på lut att delge oss. Jag vill verkligen prova alla recept i boken. Vi ät den ugnsrostade rotsellerin med chevre till en getfiol i helgen. MYCKET uppskattat! Men jag kan inte hitta den kikärtsgryta som du har lagat några (två) gånger? Har jag rätt att den saknas?

5:30 AM  
Blogger Viktoria said...

Maria, jag skulle ju kunna säga nåt snällt till dej till exempel... Jag saknar dej på jobbet!

Roligt att du också gillar Saras bok, Aidaho! Jag har tittat massor av gånger på just den ugnsrostade rotsellerin med getost - nu måste jag prova den också! Böngrytan (ja, jag använde kikärter och hade den länge, länge i ugnen) saknas. Konstigt, den som blev så god.

8:51 AM  
Blogger Åsa said...

Men absolut! Visst ska man skriva "beundrarbrev". Jag håller med Maria ovan och tror som du själv skriver att världen kanske blir lite bättre då. Det kan ju i alla fall inte skada :) Tänk bara vad vi bloggare (matbloggare i alla fall) gör här och hur kul är inte en enda liten kommentar!

12:51 AM  

Post a Comment

<< Home