Efterlyses: bättre ord för rester
Så, i morse hade jag prima julskinka, finfin vitkål, en skål gula vackra lökar och några olikfärgade russin att laga nåt gott på. Och riktigt goda smakstarka piroger med löksoppa blev det, men gör för all del inte som jag. Använd era egna kylskåpsresurser. Vad det gäller piroger måste jag erkänna att de är lite omständliga att göra, inte alls svåra, men de tar sin tid. Det är lika bra att göra dubbel sats direkt. (Jag frös ner hälften obakade och hoppas att de blir bra att sätta direkt i ugnen sen, lite längre tid vid lite lägre värme än enligt receptet.) Till soppan hade jag bara en liten skvätt vitt vin kvar, men sherryvinäger och vatten blev ett gott alternativ.
Löksoppa av den franska typen, 4 port
4 gula lökar, tunnskivade i halvmånar
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk smör + 1 msk olivolja
1 liter vatten
1 dl vitt vin (matlagnings-)
2 msk sherryvinäger
2 msk koncentrerad kycklingfond från flaska
1 tsk socker
1 tsk timjan
2 lagerblad
salt, nymald svartpeppar vid avsmakning
Fräs gul lök och vitlök i fettet i en gryta. Stek löken i 5-10 minuter på inte alltför hög värme. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ungefär en halvtimma. Smaka av med salt och peppar.
Förbaskat goda vitkålspiroger, ca 35 st
dubbel sats av pirogdegen till Saras surkålspiroger
fyllning:
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl (rätt hårt packad) finstrimlad vitkål
1 msk rapsolja
2 msk sherryvinäger
2 msk ajvar relish, hot
0,75 dl russin
ca 120 g skinka, strimlad
salt, nymald peppar
ev en nypa starkt chilipulver
en liten bit vällagrad grevéost i varje pirog
uppvispat ägg till pensling av pirogerna
sesamfrön att strö ovanpå
Kör alla ingredienser till pirogdegen i matberedare tills degen smular sej. Forma en platt boll av degen, lägg den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i en timma.
Sätt ugnen på 225 grader. Mjukfräs lök, vitlök och kål i oljan. Tillsätt sherryvinäger, ajvar, russin och skinka. Rör runt och smaka av med salt, peppar och chili.
Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg lite fyllning och en bit ost på varje pirog. Vik över andra deghalvan. Gaffla igen pirogen. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Baka i ugnen cirka 10 minuter.
5 Comments:
Vi äter också rester just nu...känns onödigt att inte äta upp. Det har kanske en lite dålig klang men jag vet inte riktigt vad man ska säga annars.....kollade upp det lite snabbt i synonymordboken och där fanns ord som avfall, biprodukt, så rester är nog inte så dumnt ändå.
Pirogerna såg goda ut, älskar vitkål. Soppan med, den kommer jag definitivt testa!
Bonusmat
Buffe' tycker jag är ett fint ord när man har mycket rester!
Emma - klart man ska äta upp det man har även om ordet skaver lite! Synonymerna avfall eller biprodukt låter ju inte så gott, nä...
Men Karin och Karin W: bonusmat eller buffé klingar välsmakande. Bra ord.
Gott nytt år och tack för alla inspirerande recept! :)
Post a Comment
<< Home