Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, November 04, 2007

Sopplunch med parmesankex

Jag är ensam med dottern över helgen och mest lagar vi (jag) mat. Men mentalt försöker jag förbereda mej på att vara umbärlig här hemma. På tisdag börjar jag jobba igen. Dottern har hunnit bli nästan tio månader och min make ska vara hemma med henne ett tag också. Jag ammar henne fortfarande flera gånger om dagen eftersom det går trögt med matintroduktionen. Så jag lämnar väl inte hemmet med optimala förutsättningar för mina kära... (Men det går nog fort för dottern att lära sej äta när jag och brösten inte är i närheten - jag tröstar mej med det, jag vill tro att det är så. Fast lite ont gör det i mammahjärtat.)

Igår blev det fisksoppa och parmesankex. Receptet på fisksoppan kan ses som en skiss där allt är utbytbart, fisksort, grönsaker och kryddor - ändra efter tillgång och smak! I avrunnen, mixad och berikad version åt till och med dottern av soppan, vilket kan ses som ett gott betyg. De knapriga och vackra parmesankexen kommer från systrarna Eisenmans "Soppor, bröd & röror". Mina kex blev lite mindre än systrarnas så jag fick dubbelt så många.

Laxsoppa med rotfrukter och saffran, 4 port

2 morötter
1 persiljerot
1 palsternacka
150 g rotselleri
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
200 g savoykål
2 msk olivolja
1 liter fiskbuljong
400 g färsk lax
en halv påse saffran
en nypa chili (typ cayenne)
nymald svartpeppar
en dillknippa

Finhacka alla grönsaker mycket smått (om du har tid, annars får du grovhacka dem). Fräs grönsakshacket i oljan. Häll på buljong och kryddor och koka cirka 10 minuter. Dela fisken i kuber och låt den sjuda i några minuter, tills den är precis genomkokt. Garnera med dill.

Systrarnas parmesankex, 20-40 st

2 dl vetemjöl (jag använde dinkelsikt)
0,75 tsk salt
60 g kylskåpskallt smör
2,5 dl finriven parmesan
5 msk gräddfil
1 äggvita, uppvispad
kvistar av timjan och oregano
sesamfrön

Blanda vetemjöl och salt i matberedare. Kör i lite av smöret åt gången. Fortsätt med parmesanosten och sedan en matsked gräddfil i taget.

Forma degen till en rulle, cirka 3 cm i diameter (min blev bara 2 cm). Rulla in i plastfolie och förvara i kylen minst 24 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Doppa örtkryddorna i äggvitan och lägg dem försiktigt på kexen. På några av kexen kan man ha sesamfrön. Grädda cirka 15-20 minuter eller tills de är gyllene - passa noga. Låt svalna på galler.

1 Comments:

Blogger Bendel said...

Det ser och verkar väldans gott!

Lycka till med att börja jobba och allt med det.

11:23 AM  

Post a Comment

<< Home