Sopplunch med parmesankex
Igår blev det fisksoppa och parmesankex. Receptet på fisksoppan kan ses som en skiss där allt är utbytbart, fisksort, grönsaker och kryddor - ändra efter tillgång och smak! I avrunnen, mixad och berikad version åt till och med dottern av soppan, vilket kan ses som ett gott betyg. De knapriga och vackra parmesankexen kommer från systrarna Eisenmans "Soppor, bröd & röror". Mina kex blev lite mindre än systrarnas så jag fick dubbelt så många.
Laxsoppa med rotfrukter och saffran, 4 port
2 morötter
1 persiljerot
1 palsternacka
150 g rotselleri
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
200 g savoykål
2 msk olivolja
1 liter fiskbuljong
400 g färsk lax
en halv påse saffran
en nypa chili (typ cayenne)
nymald svartpeppar
en dillknippa
Finhacka alla grönsaker mycket smått (om du har tid, annars får du grovhacka dem). Fräs grönsakshacket i oljan. Häll på buljong och kryddor och koka cirka 10 minuter. Dela fisken i kuber och låt den sjuda i några minuter, tills den är precis genomkokt. Garnera med dill.
Systrarnas parmesankex, 20-40 st
2 dl vetemjöl (jag använde dinkelsikt)
0,75 tsk salt
60 g kylskåpskallt smör
2,5 dl finriven parmesan
5 msk gräddfil
1 äggvita, uppvispad
kvistar av timjan och oregano
sesamfrön
Blanda vetemjöl och salt i matberedare. Kör i lite av smöret åt gången. Fortsätt med parmesanosten och sedan en matsked gräddfil i taget.
Forma degen till en rulle, cirka 3 cm i diameter (min blev bara 2 cm). Rulla in i plastfolie och förvara i kylen minst 24 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Doppa örtkryddorna i äggvitan och lägg dem försiktigt på kexen. På några av kexen kan man ha sesamfrön. Grädda cirka 15-20 minuter eller tills de är gyllene - passa noga. Låt svalna på galler.
1 Comments:
Det ser och verkar väldans gott!
Lycka till med att börja jobba och allt med det.
Post a Comment
<< Home