Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, September 04, 2005

Fest


Det blev kalas - bullrigt och glatt - som man kan önska när man fyller ett. Som ni kan se fick vi en del matrelaterade presenter. Vilka som är till sonen och vilka som är till mej får ni gissa själva! Jag har lagat mat för ett gäng mellan ett och åttioett, som även skulle passa vegetarianer och allergiker. Det mesta lyckades. Vi bjöd på borsjtj med gräddfil och saltgurka, spenatsallad med parmesan och pinjenötter och Lisas lysande pastagratäng alla Norma publicerad 22/8 (med salamin bredvid och med grönsaksbuljong i tomatsåsen för att de som inte äter kött skulle kunna äta) och framåt eftermiddagen chokladmoussetårta med ricottaglass och hallonsås. Ricottaglassen verkade lovande, men hamnade i soporna. Inte ens tvååringen gillade den isiga och hårda, men ändå rinnande, glassen. Chokladmoussetårtan blev däremot en hit. Jag gjorde den faktiskt inför min förra födelsedag, men då blev festen inställd (för att jag födde min son). Receptet är från Karin Franssons örtamat.

Chokladtryffeltårta med daimtak, 8-10 port

250 g mörk choklad (ca 60% kakao)
250 g smör
2,5 dl strösocker
5 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dubbeldaim, hackade

Smält choklad och smör i vattenbad. Vattnet ska knappt sjuda. Vispa ägg och socker riktigt tjockt, det tar cirka 10 minuter med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner detta i det smälta chokladsmöret. Lyft ner äggsmeten i chokladen med varsam hand så att luften inte försvinner. Smörj en springform, häll ner smeten och grädda kakan i 200 grader i 6-7 minuter (jag gräddade den i 8 minuter och tycker att det blev bra). Låt kakan kallna och frys in den. Tag fram den frysta tårtan. Strö över hackad daim och sätt formen under grillelementet tills täcket har smält. Ställ kakan i kylen (och en stund i frysen innna den ska serveras). Skär med vass kniv doppad i hett vatten.

4 Comments:

Blogger Anne said...

Gaaaah! Jag har precis lånat Karin Franssons Örtamat på biblioteket - och den är ju underbar. Tusen saker som jag vill göra. Men jag kan inte hitta den till salu online! Vet du var den går att få tag på?

kram
Anne

1:09 AM  
Blogger Viktoria said...

Jag älskar verkligen Karin Franssons örtamat; recepten är inte alltid så enkla och innehåller ofta ganska många ingredienser, men resultatet brukar bli bra. (Jag har faktiskt en kompis som är kock och hon var med och lagade upp maten inför boken. Det hör ju inte riktigt hit, men jag berättar det ändå för jag är stolt över henne.)

Min bror brukar också låna den på biblioteket. Nåt antikvariat kanske kan ha den? Kan man inte leta antikvariatsböcker på nätet?

11:29 AM  
Blogger Viktoria said...

Meny i P1 har förresten massor av fina recept som Karin Fransson gjort: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=950

11:42 AM  
Blogger Anne said...

Tack för tipsen! :) Får höra med antikvariat, jo, det borde gå att hitta över nätet! Det är verkligen en jättetrevlig bok!

11:49 PM  

Post a Comment

<< Home