En bjudrätt
När man flyttar till en ny stad vill man oftast skaffa vänner, åtminstone någon man kan ringa till och fika eller gå ut med. För ett par år sedan använde vi harissaräkor som nåt slags lockbete. Vi bjöd på hyfsat stora middagar i den nya staden för människor som vi knappt kände men som arbetar med samma saker som vi eller som vi träffat flyktigt för något decennium sedan. Det funkade åtminstone delvis för vi har några vänner nu. Nåväl, dessa harissaräkor är till Ida för att hon fyller år. Ursprungsreceptet kommer från Sannas kokbok (av Sanna Töringe och Anette Åberg). Rättens hemlighet är att man måste smaka av ordentligt så att dressingen verkligen är syrlig, het och salt. Det mesta går bra att förbereda; när gästerna kommit hackar man löken och kokar bulgur och lägger upp vackert. För det är en fantastiskt bildskön rätt.
Harissaräkor, 4 port
1 kg oskalade räkor (kokta kikärter går också; vi åt det idag för min pappa tål inte räkor)
2 stora röda paprikor
1-2 rödlökar
2 citroner
0,5 dl kapris
3 vitlöksklyftor
färsk koriander
harissa, sambal, tabasco eller dylikt
ca 5 msk olivolja
salt
bulgur till 4 personer
gurkmeja eller saffran till kokvattnet
Avokadosås:
2 mogna avokador
2 dl naturell yoghurt
lite pressad citron
2 vitlöksklyftor
salt, nymald svartpeppar
Grilla paprikorna svarta i ugnen och skala under rinnande kallt vatten. Skär i strimlor. Skala räkorna. Skär löken i tunna ringar. Blanda en marinad av pressad vitlök, en och en halv citron, olja, chili, kapris, den rostade paprikan och salt. Smaka av. Tillsätt räkorna och låt dra i en halvtimma. Rör i rödlöken.
Kör avokado, yoghurt och citron i matberedare och pressa i vitlök. Salta och peppra.
Koka bulguren enligt anvisning på paketet och tillsätt gurkmeja eller saffran för färgens skull. Lägg upp på ett stort fat och fördela räkröran över. Garnera med koriander och resten av citronen i skivor.
Harissaräkor, 4 port
1 kg oskalade räkor (kokta kikärter går också; vi åt det idag för min pappa tål inte räkor)
2 stora röda paprikor
1-2 rödlökar
2 citroner
0,5 dl kapris
3 vitlöksklyftor
färsk koriander
harissa, sambal, tabasco eller dylikt
ca 5 msk olivolja
salt
bulgur till 4 personer
gurkmeja eller saffran till kokvattnet
Avokadosås:
2 mogna avokador
2 dl naturell yoghurt
lite pressad citron
2 vitlöksklyftor
salt, nymald svartpeppar
Grilla paprikorna svarta i ugnen och skala under rinnande kallt vatten. Skär i strimlor. Skala räkorna. Skär löken i tunna ringar. Blanda en marinad av pressad vitlök, en och en halv citron, olja, chili, kapris, den rostade paprikan och salt. Smaka av. Tillsätt räkorna och låt dra i en halvtimma. Rör i rödlöken.
Kör avokado, yoghurt och citron i matberedare och pressa i vitlök. Salta och peppra.
Koka bulguren enligt anvisning på paketet och tillsätt gurkmeja eller saffran för färgens skull. Lägg upp på ett stort fat och fördela räkröran över. Garnera med koriander och resten av citronen i skivor.
5 Comments:
Åååh - det här lät gott. Det måste jag definitivt prova. Behöver bara leta lite så jag får tag på harissa först. Ibland är det irriterande att bo i en halvstor stad, när de råvaror man vill ha inte finns...
Harissa är inte nödvändigt; jag har lagat harissaräkor massor av gånger utan harissa. Förresten så kan de smaka rätt olika. En gång köpte jag en harissa som var rökig, kryddig och underbar, men jag kommer inte ihåg vad den hette och jag får inte tag på den igen... Den jag brukar köpa smakar ungefär som sambal oelek.
Jo, visst är det irriterande att bo i en halvstor stad. Lund är ganska trist på matfronten, men jag har ju nära till Malmö!
Tack Dagmar! Jag ska få en digitalkamera i födelsedagspresent så det blir lite tjusiga bilder på Kardemumma också nån gång. Din blogg är förresten jättefin!
Gu' va' gott! En till matblogg att bli hungrig av! Jag måste lägga dig bland favoriterna så jag vet var räkorna finns när jag drabbas av matlagarlust.
Tyvärr inträffar det inte lika ofta som jag blir hungrig.
Titta på Cissis fina foto av räkorna: http://cissigott.blogspot.com/2005/07/harissarkor.html!
Post a Comment
<< Home