Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, December 28, 2008

Sejgratäng med rotfruktskross

Det är nåt med vintern som gör mej så trött, inte deppig, bara obeskrivligt trött. Jag har sällan ork att blogga och varenda teveprogram jag vill se somnar jag ifrån. Min kropp längtar efter solen, tror jag. Nu under julledigheten ska jag bunkra sol så fort det kommer nån. Och när jag börjar jobba igen ska jag försöka gå en liten sväng på lunchrasten om jag har möjlighet. Visst är tanken god, nästan som ett nyårslöfte. Nej, inget nyårslöfte.

Fiskgratängen på bilden ovan hittade jag hos Ragazze-flickan Helena, som i sin tur hittat receptet hos Coop. Det är ett väldigt bra och enkelt recept, och jag gissar att det är min favorit Sara Begner som hittat på det för det är typiskt henne. Ingredienserna sej, många rotfrukter och ordet "rotfruktskross" får mej att ana Sara där bakom (all rotselleri).

Sejgratäng med rotfruktskross, 4 port

1 pkt sejfilé, 400 g, tinad
2 krm salt
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 kruka dill, finhackad
2 krm peppar
1 msk smör
1 citron, klyftad

rotfruktskross:
500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
100-200 g rotselleri (jag tog den mindre mängden)
2 krm salt
1 krm peppar
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka dem 10 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och krossa dem grovt med potatisstöt eller gaffel. Salta och peppra. Tillsätt ett ägg och blanda runt. Smöra en ugnsfast form - eller rör ut smöret i moset om du använder en teflonform. Klicka ut rotfruktskrosset längs sidorna.

Lägg fisken i mitten och salta. Blanda créme fraiche, vatten, dill, salt samt peppar och bred ut det över fisken. Stick ner citronklyftorna i gratängen och grädda i ungefär 20 minuter eller tills fisken är genomkokt.

1 Comments:

Blogger Marie//Tekla Maräng said...

Den där fisk rätten både såg god ut och lät gott.
Kram Marie

9:39 AM  

Post a Comment

<< Home