Svampgratinerade rotfrukter
Svampgratinerade rotfrukter, 4 port
ca 500 g rotfrukter (jag använde morot, rotselleri, gulbeta och persiljerot)
1 liter svamp (det blev bruna champinjoner i min variant), kvartad
50 g bacon, finstrimlat
1 gul lök, finhackad
1 ekologisk apelsin
salt, nymald peppar
1 msk god olja
25 g lagrad riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i cirka en centimeter tjocka skivor. Koka dem i lättsaltat vatten tills de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
Stek baconet i sitt eget fett. Tillsätt löken och när den mjuknat blandar du i svampen. Skölj apelsinen noga och finriv skalet. Pressa ur saften och tillsätt både skal och saft till svampfräset. Smaka av med salt och peppar. Fördela rotfrukterna i en ganska liten ugnssäker form. Lägg på svampen, ringla över oljan och strö på osten. Gratinera i ugnen i ungefär 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
Nu är det dags att förbereda inför kvällen. Maken, sonen och svärföräldrarna kommer. Jag ska göra butternutfilopaj, ruccolasallad med garam masala-rostade pumpafrön och oliver. Efteråt blir det Kinnas rödvinsglaserade potatistårta med citronkräm. Sen är det dags att packa jobbväskan, leta upp sjukhusmetallskylten där det står "Leg. dietist Viktoria Schiöler", ta upp nån lunchlåda ur frysen och hoppas på en trevlig kväll, en god sömn och en bra första arbetsdag.
3 Comments:
Men hallå!
Vadå rödvinsglacerad potatistårta?!
Bara så där?
Inget recept?
Något sånt spännande vill man ju läsa om.
Jag har ju inte Kinnas kokbok (än)!
;-)
Well, well, om man letar med rätt sökord så finner man det man vill.
Om någon annan är lika nyfiken som jag:
Mor Ebbas Potatistårta av Kinna
Det låter gott med gratinerade rotfrukter! såg att du i ett tidigare inlägg hade bönor som aldrig blev riktigt klara. Jag har också råkat ut för det några gånger. Jag tror att det beror på hur länge bönorna lagrats och kanske också när de skördats. Det kan skilja väldigt mycket i hur lång koktiden blir. Lycka till med jobbstarten!
Post a Comment
<< Home