Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, November 25, 2007

Man tager vad man haver-soppa

Här är det snorigt och regnigt idag. Sonen gallskrek i den nyöppnade leksaksaffären för han var trött och envisades med att vilja ha en plastdrake som vi inte alls tänkt köpa. (Ni kan ju gissa om vi köpte drakhelvetet eller inte.) Dottern grät hysteriskt på vägen hem för hon var hungrig. Så har det varit hela dagen, otajmat liksom.

Till lunch åt vi nån slags minestroneliknande soppa. Det blev mycket grönsaker i och bara lite kött och lite pasta. Jag hade tänkt lägga i färdigkokta bönor också, men glömde det. Allt-i-ett-soppor passar bra att frysa in och ha med som lunch till jobbet (fast idag åt vi upp nästan alltihop). Grovriven parmesan är gott och påbjudet att ha till.

Min grönsakssoppa

1,5 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 morot
en bit rotselleri
en bit vitkål
2-3 msk olivolja
2 potatisar
1 dl pasta
250 g brysselkål
150 g rökt skinka
några blad färsk salvia
torkade örtkryddor (jag tog en tesked vardera av rosmarin, oregano och körvel)
0,5 tsk mald svartpeppar
en gnutta chili
salt
en bit parmesan

Koka upp vatten och buljong i en kastrull. Hacka lök, purjo, vitlök, morot, rotselleri och vitlök smått. Fräs alltsammans i oljan i en rejäl gryta. Skär potatis i lite större bitar. Ansa brysselkålen och halvera de små kålhuvuden. Häll den varma buljongen i grytan med de stekta grönsakerna. Tillsätt potatis, pasta, brysselkål och skinka och koka cirka 10 minuter eller tills pastan och potatisen är lagom genomkokt. Smaka av med kryddorna och riv parmesan över varje tallrik.

3 Comments:

Blogger Jessica said...

Plastdrakar, björnar, diverse annat, många föräldrar svär över diverse.
Jag klurar på frukten, lite svårt enbart utifrån utseende. Någon smakrapport och utseende inuti?

8:35 AM  
Blogger Viktoria said...

Ja, gud vad man kan bli galen över alla leksaker... De enda leksaker både sonen och jag är ense om är ok är lego (duplo). Vi har mängder. Jag leker också med figurerna ibland.

Har uppdaterat Jennys info om frukten (ser ut som ett plommon, smakar äpple.)

9:23 AM  
Blogger Jessica said...

Det ser ut som att det är jujube-frukt. Jujube kommer i alla möjliga varianter men stämmer verligt bra.

1:27 AM  

Post a Comment

<< Home