Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, August 19, 2007

Inkamat

Min man fick mersmak igår och bloggar idag också. Varsågod, ännu en portion Niklas-mat:

Med hopp om skånska förhöstskördar for vi i går till Bondens marknad i Malmö. Det var ingen marknad, Drottningtorget var tomt som en urdiskad kastrull. Så gick vi i stället till en näraliggande ekologisk butik - och resultatet blev indianskt! Jag köpte zapallito (2 för 13 kr), den melonrunda sydamerikanska squashen.

Man halverar dem, pillar bort kärnhuset och värmer dem i ugn tills de är mjuka, sisådär 175 grader i 15-20 minuter. Känn med sticka. Högvärmsstek skurna småtärningar av ryggbiff (lamm skulle ju vara mumma också), salta och peppra. När zapallitorna är mjuka fyller man fruktköttskratern med kött och gärna med finbladig vitlök mellan köttkuberna. Lite färsk timjan ovanpå. Grilla tio minuter, kanske mer, på hög värme lite högre upp i ugnen.

Jag låg och tänkte i natt på vin och apelsin. Det finns sämre saker som kan hålla en vaken. Till zapallitohalvorna gjorde jag därför följande: stekte finhackad schalottenlök (5-7 st), små barkbruna pärlchampinjoner, lite chili, ett par plommontomater och knappt 100 g pancetta. Blanda alles, häll i rödvinsvinäger, ett par matskedar, och sedan saft från en dryg halv stor apelsin. Krydda eventuellt lite till.

Zappaliton blev smakrik, smörig och likafullt fast i hullet. Den söta och sura blandningen bredvid skämde inte ut sig. Dra lite olivolja över. Lägg lite av resterande timjan på zappaliton. Och glöm aldrig att gnida fingrarna mot färska örter och föra fingrarna upp till näsan. Det som fastnar i näshåren är livsglädje.

Niklas Schiöler

2 Comments:

Blogger Jessica said...

Häftig tallrik.

3:19 AM  
Blogger Karin said...

Bondens marknad är NU på lördag!
Förra året var det ganska tunt första gången

11:26 AM  

Post a Comment

<< Home