Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, May 10, 2007

Spagetti med spenat och ricotta

Min man ska börja forska om mat och poesi. Han kommer hem från jobbet och berättar om spännande saker han läst, till exempel matlagningsteveprogrammens utveckling, från undervisande till en mer sinnlig hållning till mat. Och om hur Jamie och Nigella anspelar på sexualitet på olika sätt. Jag kan inte återberätta så bra, men jag har bett honom gästblogga om det. "Visst, men tjata inte". Sen berättar han vad han läst om synen på frukt och grönsaker i historien, att det inte ansågs bra att äta det för magens skull ända in på 1900-talet. Detta ledde till att fattiga människor ofta mådde bättre än de mer välbeställda eftersom de åt mer frukt och grönsaker. Sånt får jag höra och nu ber jag på mina bara knän: "Blogga lite, lite om det". "Visst, men sluta tjata", svarar maken. Så vi får väl se.

Jag gjorde en riktigt snabblagad och smarrig pastarätt häromdagen. Receptet hittade jag i LagaLätt nr 3 - 07. Min enda ändring var att jag minskade på spagettin och använde fryst bladspenat i stället för tre påsar färsk babyspenat.

Spagetti med spenat och ricotta, 4 (rätt små) portioner

300 g spagetti
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
250 g bladspenat (fryst och sedan tinad)
1 dl russin
saft från en citron, ca 0,5 dl
0,5 dl rostade pinjenötter
125 g ricotta
salt, nymald svartpeppar

Börja med att koka spagettin. Fräs skivad vitlök i oljan under tiden. Tillsätt spenat och russin och fräs ett par minuter till.

Spara en halv deciliter av pastavattnet men häll bort resten när pastan är klar. Blanda i citron, pinjenötter och det sparade kokvattnet i spenatfräset. Rör i ricottan, salta och peppra. Servera med någon grönsak (vi åt sparris till) och grovriven parmesan.

1 Comments:

Blogger Frida said...

Wow, vilket spännande forskningsområde! Han måste definitivt gästblogga!

11:36 PM  

Post a Comment

<< Home