Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, May 26, 2007

Retrorulle

Vi åkte till Bondens marknad i Malmö, fast vi blev besvikna. Jag försöker ju så smått tänka ekologiskt och närproducerat osv, men hade ändå minnesbilden av ett grönsaks- och fruktprunkande torg från i höstas. Sparris fanns det, annars var det bara kött och några brödsorter idag. Jag hade förstås helt fel förväntningar.

Rätt länge har jag längtat efter smördegsrullen som min kompis mamma brukade göra. Och i går kväll försökte jag återskapa den och ja, den blev som jag minns den. Fast jag tog en lite för välrökt skinka och snålade med osten. Det ska man inte göra. Och maken saknade chilisting så han hade en klick sambal oelek till.

Smördegsrulle med skinka och purjo

250 g kyld smördeg
1 purjolök, strimlad
lite flytande margarin att steka i
ca 150-200 g rökt skinka, hackad
rätt mycket riven god ost
peppar och ev lite salt
ett uppvispat ägg till pensling
sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Stek purjolöken utan att den tar färg. Blanda löken med skinka och riven ost, smaka av med salt och peppar. Fördela röran på halva smördegen och lägg sedan den andra halvan över och förslut kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills rullen fått fin färg.

Vi åt strimlad, lättkokt kål och Findusärter med nypressad citron och peppar till. Det blev enkelt, gott.

6 Comments:

Blogger M said...

Åh, det lät gott! Måste testas.

8:43 AM  
Blogger Husmodern said...

Låter gott, men hur farlig är smördegen, egentligen? Sjukt mycket fett, väl?

6:18 AM  
Blogger Viktoria said...

Sjukt mycket fett, husmodern. Om man vill kan man ju ta lite mindre bit och extra mycket ärter (som på bilden typ)...

12:33 PM  
Blogger Jessica said...

Jag som är tokig i wienerbröd och croissanter (fettdiskussionen tar vi en annan gång) tycker att smördeg däremot är rätt äckligt. Vet inte vad det är med det men nej. Ska experimentera med annan deg. Återkommer om önskvärt :).

4:08 AM  
Blogger Sara said...

Håller med Jessica, jag älskar också både croissanter och wienerbröd. Men smördeg klarar jag inte av och har alltid undrat varför ? När vi var små fick vi varje år hos några kompisar till oss smördegsinbakad oxfilé med rödvinsås, jag fick oxfilén utan smördeg så det verkar sitta i ända sen barnsben. Men jag har inget minne av att det när något min mamma varit storkonsument av. Filodeg däremot, mums !!

2:17 PM  
Blogger Sara said...

Ska stå är, istället för när såg jag nu. Och oxfilén fick vi när dom fyllde år. Så kan det gå när man har bråttom att berätta :)

2:18 PM  

Post a Comment

<< Home