Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, April 26, 2007

Kastanjemjöl med mera

Jag har shoppat mat. Igår åkte jag till Astrid och aporna och lustshoppade lite. (Man kan ju undra hur bra för miljön det blir när man köper en massa, i och för sej ekologiskt, varav inget var planerat.) Affären ligger bredvid Konserthuset i Malmö. Lokalerna är fräscha, ganska stora och luftiga, lite väl luftiga kanske - på en del hyllor såg det tomt ut, speciellt vad det gäller färska grönsaker och frukt. Jag hittade många spännande grejer ändå. Vegetariska räkor köpte jag inte (de såg ut som avhuggna tummar i sin frysdisk) och inte heller så mycket kakor som jag kände för. Däremot blev det rinnig tehina, fantastiskt hampabröd (som jag inte alls trodde på förrän jag rostat och smakat), rotfruktschips, Friggs morotsjuice (min son älskar den), Saltås grönsaksjuice (för den vackra flaskans skull), en vegetarisk ost, vegetariska bratwurstar, kikärtsmjöl, kastanjemjöl och lite annat smått och gott. Nu behöver jag er hjälp och era bästa recept och tips på hur jag ska använda kikärts- och kastanjemjölen.

11 Comments:

Blogger Hannele på Hisingen said...

Ekologoskt hasselmötsnjöl, quinoamjöl och mandelpasta lärde min dotter att använda i våfflorna, glutenfritt också.

12:53 AM  
Blogger Hannele på Hisingen said...

Våffelrecept finns i min blogg, med kokosmjölk, blir laktosfri också, kan intew göra direkt länk i din blogg..

12:57 AM  
Blogger Ilva said...

Det är ju bättre att köpa mycket när man nu tagiut sig dit än inget eller lite så du gjorde helt rätt! Det finns ett recept på kastanjemjölsfoccaccia hos mig o så såg jag pannkakor med kastanjemjöl på CURIOUS:http://www.curious.nu/?q=
kastanjemj%C3%B6l och muffins med någon annanstan.

1:20 AM  
Blogger Lotta Danielsson said...

Nu han ju Ilva före mig, jag tänkte just säga - "gör pannkakor med mjölet". Bananer i är inget måste, oftast gör jag vanliga pannkakor men byter ut en del av vete/grahamsmjölet mot kastanjemjöl.Samma sak fungerar när man bakar, ersätt 3-5 dl av det vanliga mjölet med kastanjemjölet som ger brödet en söt lite rökig smak.

Hmm, nu är frågan om jag kommer ihåg mitt google-användarnamn och lösen... det var inte lätt

// Lotta

2:25 AM  
Blogger Viktoria said...

Det här är ju fantastiskt - tusen tack Hannele, Ilva och Lotta! Man kan alltså använda kastanjemjölet både till sötsaker och vid brödbak. Jag trodde att Nigella hade ett recept på chokladkastanjekaka i sin Fest-bok, men det var visst kastanjepuré i den. Och det är ju inte detsamma som mjöl, även om smaken kanske är liknande(?)

Och om ni undrar vad jag tänkte göra med kikärtsmjölet så ska jag börja med Lisas (Matälskaren) recept på kikärtspannkakor (16/1-06). Det blir flera slags pannkakor framöver!

10:57 AM  
Blogger Hannele på Hisingen said...

På Marie bebådelsedagen hade jag skrivit om våfflor:
http://hannelesparadis.blogspot.com/search?q=gluten

12:46 AM  
Blogger Linda said...

Jag ser att du även köpte "müsli-bars". Undrar lite om hur du ser på dem, ur näringssynpunkt. Jag brukar köpa dem för att det är så bra mellanmål vid sockerdippar, men känner mig osäker på hur nyttiga de är egentligen... det finns ett ekologiskt märke som jag brukar köpa, sen ett som inte är ekologist som jag brukar köpa ändå.

7:02 AM  
Blogger Viktoria said...

Jadu Linda. Müslibars kan man leva utan, men jag brukar (som du) ha med mej sånt inför sockerdippar. En del är säkert rätt ok ur näringssynpunkt, inte bättre än frukt/smörgås/nötter, men inte heller sämre. Såna med tillsatt socker hoppar jag över, naturligt socker från frukten räcker fint.

6:33 AM  
Blogger Jessica said...

Man kan göra god chokladkaka med kastanjemjöl.

12:39 AM  
Blogger Alice said...

Det låter som om jag borde flytta tillbaka till Malmö! Vad mycket trevligt som händer nere.

12:05 PM  
Blogger Lallamen said...

Kikärtsmjöl använder jag när jag gör pakora - indiskt tilltugg, snacks, bredvidrätt.
Enkelt beskrivet så är det små högar av grönsaker som doppas i en kryddad smet av kikärtsmjöl och sedan friteras. Inte det nyttigaste men ack så gott med en gurk-och myntaraita till

10:45 AM  

Post a Comment

<< Home