Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, January 15, 2006

Man tager vad man haver


När jag lagar mat måste jag provsmaka hela tiden, men maken improviserar snabbt som attan och kryddar på känn. Och det blir oftast mycket gott. I morse gjorde han en omelett av sånt vi hade hemma och förutom ägg, lite salt och svartpeppar tillsatte han tomater, lök, vitlök, chili och - något överraskande - krossade ostbågar. Den svaga ostsmaken, färgen och den krämiga konsistensen som ostbågarna bidrog med var ganska lysande. Ostbågeomelett, javisst!

Några kollegor var här igår och spelade Kocklandslagets à la carte. Föreställ er sex dietister (och min man som är författare) som tävlar mot varandra i näringsinnehåll. Lägg till en hel del rött vin. Tänk er vilda diskussioner om huruvida surkål eller persilja innehåller mest kalorier. Eller om det är mest protein i capricciosa eller torsk. Inget för den som inte är matnörd eller inte bryr sej om vad han/hon äter!

Jag bjöd på köttgryta. Vid det här laget känner ni till att jag snöat in på köttgryta. Ursprungsreceptet är en boeuf bourguignon från Det goda franska köket. Om jag får säga det själv så är det nog den bästa köttgrytan jag någonsin gjort. Jag tycker mycket om bacon i gryta, men pancetta blir faktiskt ännu bättre; den har mindre framträdande sälta och röksmak och mer sötma. Vi åt grytan med mandelpotatis och smörsvängda ärter med färsk oregano. Till efterrätt ville jag prova ett efterrättsris. När jag var i södra Indien i slutet av 90-talet blev jag bjuden på ett brunt sött ris som jag blev förtjust i. (Det var utanför ett guldtempel i Tirupati och i bakgrunden klingande pengar som räknades i nån slags maskin. Människor skänkte tydligen massor för att underhålla stället.) Jessica tipsade om att det nog var kondenserad mjölk i riset, och det stämmer säkert. Nu testade jag med saffran, nötter, russin, smör och sockerlag med fruktsallad till. Det passade inte alls - alldeles för mättande och dessutom geografiskt för långt från den nästan-franska grytan. Och något fattades, kanske en nypa salt eller något syrligt utöver frukten.

Men grytan rekommenderas varmt.

Köttgryta med pancetta, ca 8 port

250 g pancetta, skuren i små tärningar
1,75 kg grytbitar av nötkött (jag använde fransyska)
2 morötter, skalade och skivade
1 lök, skivad
ca 20 små steklökar, skalade
smör och rapsolja till stekning
0,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
nymald svartpeppar
en flaska rött vin
7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
10 vitlöksklyftor (eller mindre mängd om man föredrar det)
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
ett par nävar torkade trattkantareller
bladpersilja till garnering

Fräs pancettan i sitt eget fett några minuter. Låt den sedan rinna av på hushållspapper. Stek köttet i omgångar i lite smör blandat med rapsolja. Bryn grönsakerna.

Värm lite mer smör och rapsolja i en stor gryta. Lägg i pancetta, kött och grönsaker. Pudra över mjölet och fräs ett par minuter. Häll i vinet tillsammans med buljongen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka tills köttet är mört. (Min gryta fick koka i tre timmar, men så lång koktid är inte nödvändig.) Fyll eventuellt på med mer vatten. Smaka av omsorgsfullt. Strössla över strimlad persilja.

9 Comments:

Blogger Klimakteriehäxan said...

Osbågar i omelett tycker jag låter klart nyskapande!!!

7:59 AM  
Blogger Viktoria said...

Visst är det nyskapande!!! (Egentligen gillar jag inte så mycket när man sätter samman konstiga saker bara för att uppfinna nåt nytt, men det här blev rätt gott...)

11:16 AM  
Blogger Mildamakter said...

Ostbågar i omelett var något nytt för mig, men däremot såg jag på tv för länge sedan, en svensk kock som jobbade i London (?) som hade krossade ostbågar på kanten av en "smörgåstårtsbakelse"...och tja, varför inte? *ler*

8:13 AM  
Blogger Alice said...

Åh, jag vill också spela kocklandslagets spel. Men det är aldrig någon som vågar göra det med mig. Får jag vara med nästa gång? I mars kanske?
*bjuder in mig själv*

11:20 AM  
Blogger Viktoria said...

Vi vågar spela med dej i mars - välkommen!

2:48 AM  
Blogger Anonym said...

Har lagat flera av dina recept de senaste dagarna. Den här grytan blev mycket god, väldigt lik burgundisk köttgryta fast med tillägg av rosmarin. Några torkade trattkantareller hade jag emellertid inte hemma, det fick bli karl-johan istället.

Igår gjorde jag din version av grekisk filodegspaj. Också delikat! Jag har haft problem med att få tag på Mevgals fetaost, men nu har jag hittat den i en Mellanösternbutik.

Idag blev det fesenjan. Till det kokade jag basmatiråris i saffran och när riset var färdigkokt tillsatte jag berberis. Det var en annorlunda men spännande smakupplevelse. Det är roligt med annorlunda recept och nya smakkombinationer.

Just nu har jag lite idétorka och vet inte riktigt vad jag ska laga. Imorgon får det nog bli en jordärtskockssoppa med tryffelolja från kokboken "Under valnötsträdet". Hoppas att idétorkan snart upphör. Kanske är det dags för något med lamm eller varför inte tillaga något av regnbågslaxen som min bror fiskade upp i höstas?

Jag är så glad att jag har hittat hit till din blogg. Det finns många bra recept att ta del av.

1:09 PM  
Blogger Viktoria said...

Jag är djupt impad (och glad), Jessica! Det vore roligt om du startar en blogg!

10:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

情趣用品,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,色情,成人影片,色情影片,免費A片

情趣用品,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊

情趣用品,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影

A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,A片,A片,情色,情色

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影

9:14 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jag har haft det här receptet liggande sen jag läste det, men i helgen fick vi äntligen tummen loss och lagade grytan. Hade lite stjälkselleri som jag hackade ner med grönsakerna, i övrigt följdes receptet till punkt och pricka. Och det blev alldeles ljuvligt gott. Precis så som man vill att en mustig gryta ska smaka. Åt resterna till lunch alldeles nyss, och den hade nästan blivit godare av att stå till sig några dagar.

Kan verkligen rekommendera att ge grytan tid att koka klart. När vi hade tänkt äta, efter ca 1½ timmes kokning, var köttet fortfarande lite segt/torrt, så vi väntade. Och det lönade sig. Har man en tid att passa, är det nog bättre att göra grytan i förväg så att köttet hinner bli mört, och sen värma försiktigt när det är dags att äta.

4:09 AM  

Post a Comment

<< Home