Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Wednesday, July 27, 2005

Överdrifter

Morotssoppa kanske låter tråkigt. Den här morotssoppan, som jag faktiskt sitter och äter på just nu, är inte trist! Man ska äta riktigt gott bröd till. Jag brukar köpa ett fantastiskt bröd med rosmarin på hos Bengtssons ost här i Lund. (Det är bakat på ett italienskt - eller är det ett franskt? - bageri i Malmö.) Brödet är snuskigt dyrt, men soppan är å andra sidan billig så det jämnar ut sej.

Morotssoppa med fräs, 4 port

1 tsk harissa
2 tsk curry
rapsolja
0,5 kg rivna morötter
1 hackad gul lök
1 liter hönsbuljong
1 msk oregano
pressad vitlök
200 g philadelphiaost light
salt, nymald peppar

Fräs curry och harissa i oljan. Rör i löken och morötterna, och fräs på. Tillsätt buljong, oregano och vitlök och låt småkoka 10 minuter. Vispa ner osten och låt den smälta. Smaka av. Låt soppan koka upp.

På lördag kommer en gammal kompis från Göteborg med sin familj. Hon har bjudit mej på så många goda kakor och efterrätter... Jag tänkte göra nåt med blåbär och vanilj - har någon ett tips? (På tal om vanilj så kom jag att tänka på nåt pinsamt. När jag fick barn slutade jag använda parfym; bäbisen vill ju känna igen sin mamma på den naturliga doften. Tur för min son att jag inte fortsatte med vaniljparfym, vaniljsköljmedel, vaniljdoftljus och vaniljrökelse - han skulle ju kunna tro att hans mamma var en vaniljbulle!)

3 Comments:

Blogger Anne said...

En pannacotta med vanilj, och blåbär till kanske? (Mmmm!)

Skrattar gott åt din vanilj-overdose, jag vet hur det kan bli. Och man märker ju en del på bussen.. :)

Soppan låter riktigt god! Vete sjutton var jag ska hitta harissa men det går säkert att hitta något annat passande i skåpen. Kul med Philadelphia i! Särskilt som jag har två burkar i kylen.

12:48 AM  
Blogger Viktoria said...

Pannacotta (med blåbär i botten, kanske) vore gott - tack!

Du behöver inte leta efter harissa. Det går säkert lika bra med sambal oelek. Jag tror att de är ungefär lika starka så du kan ta samma mängd.

Det sorgliga med vaniljöverdosen är att jag inte fattar förrän nu. Om någon på bussen gett en antydning hade jag inte svävat på mitt vaniljmoln i flera år...

1:24 AM  
Blogger Frida said...

Morotssoppa är inte alls tråkigt. När jag bodde i Uppsala fanns där ett ställe som jag tror hette Eko-caféet som serverade gudomligt goda vegetariska pastarätter och soppor. Bland annat morotssoppa. Tack för receptet!

5:20 PM  

Post a Comment

<< Home