Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, December 21, 2010

Specialbärglögg

Som ni ser i bakgrunden bjuder jag lite på min juloreda. Och min specialglögg. Man värmer blåbärsmust (råsaft av blåbär) försiktigt och låter Yogi-te dra nån minut - inte för länge för då blir det beskt! Barnen dricker och gör grimas. Det smakar strävt, osött och väldigt blåbärigt. Barnen vänjer sej redan vid andra sippen. Jag häller i en slurk av kolonispriten i min kopp. Det blir mjukare, varmare inombords och faktiskt mycket trevligt.

Bästa julbordet

Bästa julbordet åt jag i torsdags. Alla arbetskamraterna antecknade sina favoriter på en lista och vi gjorde julbordsknytis.

Sunday, December 12, 2010

Pepparkakscrunch till godmorgonfilen

Min son har för första gången bett om ett recept. Jag är mycket stolt över honom. Han var hemma hos grannarna och åt "hemgjord lyxmüsli". Det är dessutom ett väldigt bra recept (ursprungligen från Jacob Wismar, bara lite "förbättrat").

Pepparkakscrunch

6 dl havregryn
1 dl skalade sesamfrön
0,5 dl rårörssocker
1 dl solroskärnor
0,5 tsk salt
1 msk kanel
1 tsk torkad ingefära
1 tsk mald nejlika
1 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl torkade tranbär
2 msk krossade linfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman allt utom vatten, olja, tranbär och linfrön. Rör ordentligt. Häll olja och vatten över grynblandningen och se till att det blir väl fördelat. Lägg alltsammans på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen 25-30 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.

Tillsätt tranbär och linfrökross när müslin svalnat helt. Förvaras torrt i tättslutande burk.

Sunday, December 05, 2010

Saturday, December 04, 2010

Hans bullar

Jag och dottern har några dagar för oss själva. Idag har vi bakat och båda blev grymt nöjda med resultatet... Vi fyllde släta saffransbullar med mandelmassa, smör och Amaretto (mina favoriter) och färgade blandningen med några droppar röd hushållsfärg (min dotters idé). Hon döpte bullarna till "Hans bullar". Vi känner ingen som heter Hans men namnet har nåt med Hans och Greta-sagan att göra.