Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, August 28, 2006

Sammanställning - Cyberkocken


Olle och Nicoletta på Folkets mat har gjort en öppen lasagne med bolognese, bechamelsås, svampkräm, mozzarellachips och mandelpesto.


Alexandra (Catching Points) utgick från sin pappas kycklingleverpanna, en favorit när hon var liten, och la till en sallad med mozzarella och mandel.


Kinnas bidrag är en mangoldrulle med kycklinglever och salvia, smördegsinbakad mozzarella och torkad tomat på kryddsalladsbädd med stolt fjällskivling och valnötsvinägrett.


Maleandro har gjort en tapasvariant med bl a kycklingspett med honungsmelon, torkade plommon och serranoskinka, Pollo Mouno, dvs morisk kycklinggryta med pasta, samt quesadilla med lax, mozzarella och ägg.


Karin (Ett öppet fönster) lagade en kycklingleversauté med rökt fläsk och champinjoner, petit choux-galler, arancino och kokta grönsaker.


Annette från I mitt franska kök lagade en varm kycklingleverterrin med mozzarella, stekt svamp och rostade mandlar.

Brasilianska Linda fick inte till något bra foto, men deltar med mandelstekt kycklinglever med rosmarinmozzarella, fyllig kantarellsås och kryddris.

Blogger ville inte ta emot Clivias foto (Clivia's Cuisine); hennes bidrag är levertoast med svamp och persilja.

Vilka fantastiska och överraskande bidrag! Jag och min man ska läsa recepten mycket noga och kanske till och med provlaga något för att utse en totalvinnare - det blir svårt eftersom flera av recepten verkar riktigt proffsiga! Och fram till fredag lunch kan du rösta på ditt förslag till vinnarkategorin Folkets val.

Vilken blogg ska vinna Folkets val?
Folkets mat
Catching Points
Kinnas blogg
Maleandro
Ett öppet fönster
I mitt franska kök
Brazilian Linda
Clivia's Cuisine
Free polls from Pollhost.com

Sunday, August 27, 2006

Min nyaste besatthet


När jag gick i skolan var risotto kokt ris med grönsaker i. Inte förrän ganska nyligen har jag förstått hur mer "äkta" risotto kan smaka. Det ska vara vin i, buljong och ganska mycket parmesan och det ska vara kletigt (nästan lite rinnigt, säger de som vet). Jag är ingen expert, men senaste tiden har jag gjort risotto med rödvin en gång, färska sugarsnaps en annan och i fredags med kantareller. Ni kan se kantarellrisotton i min grötskål på bilden ovanför. Idag stekte vi resterna som risottokakor och det blev mycket gott. Fråga inte hur jag gjorde risotton; jag följde grundreceptet på Zetas förpackning carnaroliris och maken har precis varit ute med soporna...

I Jamie Olivers "The Return of the Naked Chef" finns ett par risottobilder som jag brukar titta längtansfullt på, dels ugnsbakad vitlöks-, timjans- och mascarponerisotto med rostade mandlar och brödsmulor, dels vit risotto med citrontimjan, skivad prosciutto, pecorino och smulad getost (receptnamnen fritt översatta från engelska av mej). ÅÅÅ. Och sen Karin Franssons dessert: karamelliserad risotto ur "Karin Franssons örtamat". Det blir mer risotto framöver, det kan jag lova.

Direkt från bonden


Jag vill påminna om cyberkockandet! Hoppas ni kan hitta på nåt av kycklinglever, mandel, mozzarella och svamp. Tycker du att ingredienserna är svåra, läskiga eller om du är allergisk eller vegetarian - ta nåt annat! Mejla till mej så jag vet att du deltar i tävlingen.

Det var debut för mej på Bondens egen marknad i Malmö igår och jag blev nästan hög av det. Jag tänkte mej att det mest skulle finnas grönsaker och frukt, och blev glatt överraskad av att hitta ekologiskt kött och bröd också. Vi köpte med oss gul zucchini, gula morötter, Discovery-äpplen, durumkärnbröd och saffranspasta från Ven, hjortryggfilé och strutsfärs. (Kött gör sej inte så bra på bild så de två sistnämnda fick inte vara med på kortet.) Hjorten var alldeles ljuvlig, och saffranspastan också; vi åt upp det tillsammans med vitlöksspenat när vi kom hem.

Thursday, August 24, 2006

Cyberkocken nr 5

Så var det dags att välja. Oliver, ägg, mozzarella, mynta, citron, kyckling, purjolök, körvel, tomater, mandel, potatis, gräslök, aubergine, lax, strömming, kålrot, morot, päron, lamm, kräftor, anka, kanel, plommon, tonfisk, selleri, jordärtskocka, honung, rödlök, krabba, fetaost, basilika, äpplen, körsbär, kalvfärs, kycklinglever, salvia, dragon, citronmeliss, persilja, zucchini, pasta.

Vilken poesi. Min man och jag lät inte slumpen råda när de fyra ingredienserna skulle utses. Den här månaden bestämmer vi - och jag vill överraskas! Jag har ätit alltför lite kycklinglever för att gilla det. Så därför blir Cyberkockens obligatoriska ingredienser kycklinglever, och dessutom ska mandel, mozzarella och någon god svamp ingå i rätten (det sistnämnda är min mans speciella önskemål och jag tyckte det var bra). På måndag eftermiddag vill jag ha fått alla förslag. Skicka en permalänk med ditt bloggrecept till mej. Eller om du inte har en egen blogg, mejla receptet så lägger jag ut det. (Mejladressen borttagen). Maken har antytt att min svärmor vill vara med den här gången, så alla måste anstränga sej till det yttersta; konkurrensen kan bli knivskarp...

Wednesday, August 23, 2006

Inför cyberkockshelgen

Titta in hos mej på fredag så ni får veta vilka ingredienser som ska ingå i månadens cyberkocktävling!

Jag vet vad jag hade gjort ikväll om jag hade bott i Stockholm. Naturligtvis skulle jag, pirrigt, gått till Humlegården för att vara med på matbloggarpicknicken. Förmodligen har ni letat upp nåt ställe inomhus eftersom det regnar. (Det gör det i Lund också.) Ni har det nog trevligt. Jag har just ätit majskolv med smör, duschat och tagit på mej pyjamas. Om jag inte hade varit gravid kunde jag ha tagit ett glas vin och tänkt på er, men nu ska jag kanske se en deckare och somna i soffan i stället. Jag tror ju ändå att jag känner en del av er lite, trots att vi inte träffats.

Monday, August 21, 2006

Fisk med kikärter och ingefära


Den här fiskrätten gjorde min make i lördags. Han vet inte riktigt hur. Först tittade han på en bild i septembernumret av GoodFood (som jag köper ibland när jag behöver piggas upp). När jag bad min make skriva ner exakt hur han gjort fick jag en liten ful lapp en minut senare där det stod: "Hetta upp olja. I med salt/peppar/spiskummin (ordentligt)/vitlök (rätt mkt). Fräs lite. I med riven ingefära (mkt) och chili [min anmärkning: torkat indiskt chilipulver som vi har i allt]. Fräs, rör runt. I med kikärter, fräs lite. I med krossade tomater, rör runt, koka upp. I med fisk i bitar. In i ugn 12 min. Lägg koriander på."

Håll till godo med makens beskrivning. Det blev mycket gott.

Thursday, August 17, 2006

En spännande höst

Idag vinkade den lilla människan i min mage åt mej. Det var fint. Födseln är nu beräknad till tjugonde januari.

På jobbet är det mycket på gång under hösten. Förutom omorganisation, nedskärningar och vanligt patientarbete ska jag läsa 5 poäng diabetes och nutrition i Göteborg. Det ser jag mycket fram emot. Och jag och en kollega ska starta viktgrupper för personal på sjukhuset. Jag övar mej i ett kognitivt förhållningssätt, att ställa öppna frågor och så vidare. (Att vara dietist räcker inte; man borde vara minst psykologiskt bildad och läkare också, men jag måste inse mina begränsningar och inte ställa orimliga krav på mej själv. Ja.) Dessutom ska vi ha matlagningskurser och jag provlagar för fullt. Maten ska vara god, nyttig, vacker, lättlagad och inte innehålla för konstiga ingredienser...

Min bror och hans tjej var här i helgen och bror gjorde god kyckling ur "Libanesisk mat - ett smörgåsbord från östra medelhavet" av Fredrik Dannemann (text) och Elias Alekji (recept). Vi hade klyftpotatis med sesamfrön, hummus, ingefärayoghurt, brors egenodlade gröna bönor och tomatsallad till det som kallas "kycklingkebab", men som jag döpt om.

Libanesisk kyckling

4 kycklingfiléer, strimlade (fast vi delade bara varje kycklingfilé i 3-4 delar)
0,5 tsk kanel, malen
0,5 tsk svartpeppar, malen
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kryddpeppar, malen
0,5 tsk muskotnöt, malen
6 pressade vitlöksklyftor
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl neutral olja
2 msk tomatpuré
salt

Blanda alla ingredienser till marinaden och låt kycklingen ligga i den (24 timmar enligt receptet, men vi fuskade med gott resultat). Låt marinaden rinna av och stek kycklingbitarna.

Psst, man blir lite full i skratt, eller kanske till och med arg, när man läser mängderna i vissa recept i ovan nämnda kokbok. Till hummus för fyra ska man använda 650 gram torkade kikärter... Eller vad sägs om ett kilo persilja till tabbuleh (också för fyra)... Hur många knippen persilja skulle det bli om man handlar på Ica?

Sunday, August 13, 2006

Alright, alla vänsterhänta!

Min man har skrivit dagens understreckare i Svenska Dagbladet. Och snart kan du hitta den här.

(På tal om nåt annat än mat.)

Tuesday, August 01, 2006

Rödvinsrisotto och auberginer


Oj, vad det regnar! Man får ta på sin finaste regnjacka och hoppas att man inte regnar bort.

Ibland lyckas man, åtminstone nästan. Risotto har jag varit sugen på länge och i synnerhet rödvinsrisotto. Och Lisas nöt- och frögratinerade auberginer (12/9 -05) - hur fel kan de bli? De blev underbara. Men kombinationen rödvinsrisotto och auberginer med topping funkade inte riktigt, åtminstone inte visuellt på tallriken. Jag vill ha en bit kött eller några skaldjur eller lättkokta grönsaker till en risotto (eller tryffelsalami, som jag åt risottoresterna med dagen därpå). Auberginerna är mer av "bufférättsstuket". Jag kan rekommendera båda rätterna varmt, men var för sej...

Rödvinsrisotto, minst 4 port

1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja
4 dl carnaroliris eller annat ris som passar
5 dl rött vin
1 liter vatten + 2 hönsbuljongtärningar
2,5 dl färskriven parmesan
nymald svartpeppar, ev salt

Koka ihop vatten, buljongtärningar och 3 dl av vinet. (Vätskan ska fortfarande vara het när du rör ner den i risotton.)

Fräs löken glansig i olivoljan i en rejäl kastrull. Vänd ner riset, höj värmen och rör ett par minuter. Häll på resten av vinet (2 dl) och låt det ånga bort.

Tillsätt några dl av den varma buljongen. Rör tills det absorberats, tillsätt sedan 1-2 dl i taget och rör ofta. Risets koktid är knappt 20 minuter; det ska ha en lite fast kärna.

Ta kastrullen från värmen och blanda i osten. Se till att risotton är lös när osten tillsätts. Smaka av med peppar. (Jag behövde inte salta extra.)

Nöt- och frögratinerade auberginer

1 stor aubergine (jag tog två små)
4 soltorkade tomater i olja
2 klyftor vitlök
0,5 tsk fänkålsfrön
1 tsk farinsocker
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,5 dl fin olivolja
3 goda tomater
0,5 dl valnötskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl grovhackad persilja
salt

Skär auberginen i ca 1,5 cm tjocka skivor på längden. Salta på båda sidor och låt ligga i en halvtimma. (Sen rostade jag fänkål, frön och nötter i torr stekpanna, men rostningen är inte nödvändig.)

Kör torkade tomater, vitlök, fänkål, socker, peppar och olivolja till fint mos i mixer. Tärna tomaterna grovt. Mixa ner dem i oljeblandningen tillsammans med nötter, frön och bladpersilja. Blandningen ska ha grov konsistens med ordentliga nötbitar. (Jag mixade fint för att min son skulle kunna äta också.) Smaka av med salt.

Skölj auberginerna i kallt vatten och pressa dem torra med hushållspapper. Pensla dem med lite olivolja på båda sidor. Stek i ugnsfast form i 175 grader i cirka 20 minuter.

Bred tjocka lager av nötmassan på auberginerna. Baka i ugnen 15-20 minuter, tills ytan fått fin färg.