Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, April 25, 2006

Matlagningskurs med mej


Såhär kan maten se ut som vi lagar på diabetesskolan. Ena dagen gjorde vi chili con quorn, gurkmejagul potatis, morots- och ruccolasallad och fruktspett med mango och päron. Andra dagen blev det laxbiffar, bulgursallad, gröna bönor och fruksallad med hallonsås. Jag hann inte göra några nya recept till förra veckans diabetesskola, annars är det roligare (för mej) när man gör nya saker varje gång. Konstigt nog har det inte skett några större missöden under de tre år jag varit inblandad. En gång var det en farbror som råkade hälla i allt grus från timjankrukan i linssoppan. Den soppan knastrade... Ja, när jag tänker efter har väl den sortens olyckor hänt ett par gånger. Och någon enstaka gång har någon deltagare varit väldigt motvillig.

Till hösten ska jag ha matlagningsgrupper med personal från sjukhuset varje vecka. Jag blir lite matt när jag tänker på det, men jag tycker att det är roligt så naturligtvis tackade jag ja.

Sunday, April 23, 2006

Lamm med lavendel

Vuxenkollektivet "Russinet" mittemot hade arbetsdag på innergården igår. I kortärmat rensade, planterade och klippte tanterna och farbröderna buskar och blommor medan sonen och jag grävde förstrött bland småstenarna. Mellan husen var det riktigt varmt och skönt. Sen gick vi in och lagade mat. En bra dag.

Menyn som jag hade planerat för de goda vännerna var lite snodd och blandad, men blev ganska lyckad.

Annettes salta havrekakor till fördrinken

Lavendelmarinerade grillade lammkotletter, "drucken potatis" (potatisgratäng med vitt vin, kan hittas hos Pille 27:e mars -06), svartrot bräserad i balsamvinäger, spenat- och morotssallad

Citronkräm med hallon

Min favorit blev Annettes salta havrekakor med bland annat parmesan och pinjenötter - ett ljuvligt tilltugg (som dessutom är oförskämt enkelt att tillaga). Mums, de havrekakorna kommer jag att göra många gånger.

De druckna potatisarna blev också lyckade och smakade syrligt gott av vinet. Fast nästa gång dubblar jag nog receptet; det kändes väl snålt för fyra.

Lavendellukt har jag en lite kluven inställning till sen vi hade problem med mal för ett par år sedan. Jag tvättade, tvättade och tvättade alla kläder, men hittade inte malhärden förrän det började flygas runt en mycket gammal fåtölj. (Varför berättar jag den här osmakliga historien, den känns ju lite malplacerad?) Men förutom att lavendel används som malmedel kan dess parfymerade doft också ge en smått romantisk och somrig smak åt mat och kakor, och det tycker jag om. Jag la lammkotletterna i marinaden dagen innan och det blev faktiskt lite lagom mycket lavendelsmak på de grillade kotletterna. Såhär gjorde jag marinaden:

Lavendelmarinad, till 6-8 lammkotletter

2 msk olivolja
2 msk kinesisk soja
2 msk honung
1 msk torkad lavendel, mortlad
1 tsk torkad rosmarin, mortlad
0,5 tsk harissa
salt och nymald svartpeppar

Receptet på citronkräm kom från Buffé nr 4 -06. Tillsammans med hallonen var krämen ok (men inget jag gör om eller vill skriva mer om).

Wednesday, April 19, 2006

Bokhyllan i hallen

Monday, April 17, 2006

Eggande påsk


Kristna firar Jesu uppståndelse, judar uttåget ur Egypten och jag tyckte mej höra på teve igår att även shiamuslimer har en religiös högtid (Muhammeds födelse). Själv är jag nuförtiden lyckligt oreligiös (inte ateist!), men snuskigt nyfiken på vad man har för mattraditioner i andra religioner och länder. I början av 90-talet var jag hos en ortodox judisk familj under Pesach. Alla familjer gjorde eldar för att städa bort alla spår av vanligt bröd. Under påsken äter man bara "matza", ett slags osyrat bröd som smakar som hårt norrländskt tunnbröd. Det kan förresten dyka upp där man minst anar det, istället för hamburgerbröd till hamburgaren eller som alternativ till sockerkaka i bakverk. Exakt vad vi åt under den långa Sederkvällen minns jag inte, förmodligen lamm eller kyckling, men jag minns att bordet dukades på ett speciellt sätt med saltat vatten som symbol för tårar och en fruktgegga (god, jag tror det var torkade dadlar i) som skulle föreställa cement, och så vidare. Ett glas vin sattes fram till profeten Elia, i fall han skulle komma tillbaka. Alla skulle dricka fyra glas vin under måltiden. Fast jag fick (till min besvikelse) druvjuice, liksom de andra kvinnorna och barnen.

Nu viker jag av från ämnet lite. Jag kom att tänka på en sabbat hos den ortodoxa judiska familjen utanför Tel Aviv. Det var fruktansvärt varmt, men ingen kunde sätta på luftkonditioneringen för då skulle de bryta sabbaten. Man fick inte röka eller laga mat heller (all mat lagades i förväg och stod på spisen länge, länge). "Kan jag?" frågade jag. Det blev tyst och de funderade. "Ja, fast inte för vår skull. Tryck på knappen bara om du känner dej varm."

Överhuvudtaget har jag få mattraditioner eller "måsten". Ibland tänker jag att jag ska bli lite mer traditionell för det är något socialt med det. Ändå har jag varken ätit lax, lamm eller fler ägg än vanligt i påsk; det är inte den sortens traditioner jag menar. Hellre faster Gunnels kalops eller brorsans recept på revben varje påsk än ägg i fler färger och former.

Vi har precis ätit laxpuddig, en trevlig variant med grönsaker, från senaste numret (nr 7) av Allt om mat. (Just det, där hade vi ju både laxen och äggen...) Jag la till vitlök och bättrade på fettkvaliteten lite, men annars har jag följt receptet som följer:

Laxpudding, 4 port

1 + 1 msk flytande margarin
6 potatisar (600 g)
1 squash
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
6 soltorkade tomater
250 g tinad bladspenat
1 msk fryst dill
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
200 g skivad kallrökt lax
3 ägg
4 dl mjölk
2 msk kapris

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form med 1 msk flytande margarin.

Skala och skiva potatisen. Ansa, skölj och skiva squash och purjolök. Hacka tomaterna i små bitar. Fräs squash, purjo, vitlök, tomater och bladspenat i resten av margarinet i ett par minuter. Tillsätt dill och halva mängden salt och peppar.

Lägg potatisen i botten av formen. Fyll på med spenatblandningen och laxen i mindre bitar.

Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Krydda med resterande salt och peppar. Häll äggsmeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter tills puddingen stannat. Strö på kapris och servera med grönsallad.

Sunday, April 09, 2006

Indisk lammfärs


Niklas (inte min man utan tevekocken) gjorde en indisk färsrätt i förrförra avsnittet av Mat. Då kom jag att tänka på en liknande rätt med spenat jag brukade göra för några år sedan. Vi lagade den igår och den är fortfarande god (och ganska snabblagad) - gör dubbel sats!

Indisk lammfärsgryta, 3-4 port

300 g lammfärs
1 gul lök
1 msk flytande margarin
1 msk curry
0,5 tsk mald spiskummin
1 krm mald kardemumma
1 msk tomatpuré
1 dl krossade tomater
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 paket fryst bladspenat à 250 g
salt, nymald peppar

Avokadoröra:
1 dl tjock yoghurt
1 avokado
salt, nymald peppar
lite citron

Skala och skiva löken. Bryn margarinet tillsammans med lammfärs, curry, spiskummin och kardemumma. Blanda ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Slå på tomaterna och vattnet. Pressa ner vitlöken. Låt puttra under lock en kvart. Hacka spenaten grovt och blanda ner den i grytan. Smaka av med salt och peppar. Mixa avokadoröran och smaka av.

Vad äter du till frukost?

Jag har aldrig gillat gröt, inte förrän jag fyllde trettioett. Då gav jag mej fasen på att försöka och sedan dess har jag ätit havregrynsgröt nästan varje morgon. Jag kokar gryn, mjölk, torkade aprikoser, lite kardemumma och kanel och en nypa salt i mikron. Eftersom jag inte dricker mjölk har jag mjölken i gröten i stället för till. Det blir gott och lite fylligare än vattengröt. Till helgen äter jag dessutom gott bröd med rå vitlök (typ två klyftor) och vällagrad ost. Jag dricker espresso och juice (om det finns).

Min man tar god tid på sej. Jag har oftast ätit upp innan han börjar äta om det är lördag eller söndag. Han steker ägg och bacon och pyntar sina smörgåsar med ajvar relish, starka kryddor och gröna russin. Han tycker att jag är trist och brukar erbjuda sej laga nåt till mej, men nejtack. Jag är helt enkelt grötfrälst.

Sunday, April 02, 2006

Favoritaubergine


Om jag berättar att vi sökt läkare för sonen tre gånger den senaste veckan kanske ni som läser har viss förståelse för att jag bloggar så sällan. Idag behövde jag i alla fall inte värma fiskbullar med en gnällig pojke på armen, vilket jag hatar innerligt. Mitt liv är inte komplett när jag inte har tid att laga mat, eller åtminstone läsa lite poesi. I all välmening sa en kvinna på mitt jobb att barn håller sej mer friska när de fyllt fyra; om det stämmer kanske jag kan se fram emot att hitta på fler maträtter om sisådär två och ett halvt år...

Dagens recept är ett av mina favoriter. Det kommer från ett nummer av Buffé 2004 och är del av en persisk meny. Idag åt vi de gratinerade auberginerna med lammkorv och saffranskokt ris med smörstekta gröna russin och det var mycket gott.

Fårostgratinerade auberginer, 6-8 port

5 auberginer (ca 1,5 kg)
2 msk salt
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 + 2 msk olivolja till stekning
2 msk torkad mynta (oregano går också bra)
300 g grekisk feta
2 dl crème fraiche
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl valnötskärnor

Skala och skär auberginen i 2-3 cm stora bitar. Skölj dem i ett durkslag. Salta och låt ligga 30-60 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn dem i olja i en stekpanna. Tillsätt den torkade och smulade myntan och fräs hastigt i några sekunder.

Smula fetaosten i en gryta och låt smälta. Häll i crème fraiche och blanda ihop. Mixa med stavmixer för att få en jämn och slät sås (inte absolut nödvändigt). Tillsätt därefter mjölken och låt såsen sjuda i några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lökblandningen.

Sätt ugnen på 250 grader.

Skölj auberginebitarna och torka av dem med en handduk. Lägg dem i en långpanna. Tillsätt olja och stek auberginen tills den är mjuk och får fin färg, ca 20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Lägg auberginebitarna i en ugnssäker gratängform. Häll ostsåsen över. Strö över valnötskärnorna (jag mixar dem och blandar med ostsåsen för att alla i familjen ska kunna äta) och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter (ytan ska inte få färg).