Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, March 01, 2009

Havrefeber! (del 2)

Min dotter provar mjölkproteinfri kost och det är ganska enkelt att fixa god mat, om man vet vad man ska undvika och vilka alternativ som finns. Jag jobbar ju med precis sånt så jag tycker inte att det är svårt på det sättet. Hemma steker vi maten i olja eller mjölkfritt margarin och använder havremjölk och havregrädde i stället för de kossebaserade vanliga mejeriprodukterna (och så läser vi noga på brödförpackningar osv). Så nu har vi havre i allt! På dagis verkar det också fungera bra, utom den dagen då de bakade chokladmuffins och min dotter fick ett päron.

Grön ärtsoppa med kräftstjärtar, 4 port
(fri tolkning av ett mjölkfritt och snabblagat recept från Oatly)

500 g frysta gröna ärter, gärna ekologiska
1,5 dl kokta kikärter
5 dl vatten
5 dl havredryck
1 mjölkfri grönsaksbuljongtärning
1 mjölkfri hönsbuljongtärning
salt, nymald peppar
ev nyriven pepparrot
ca 200 g kräftstjärtar

Koka upp vatten, havredryck och buljongtärningar. Lägg i ärter och kikärter och koka cirka 5 minuter. Mixa slätt och smaka av med salt, peppar och pepparrot, om du gillar det. Häll upp soppan i tallrikar eller skålar och lägg kräftstjärtar på.

Soppan är god som förrätt eller som huvudrätt med bröd till.

3 Comments:

Blogger Lotta Danielsson said...

och vem vill ha päron när kompisarna får muffins?

2:12 PM  
Blogger Viktoria said...

Min dotter blev glad för päron också... Men det är sorgligt när allergiska behandlas så. Ofta är det ju ganska enkelt att fixa nåt som alla kan äta.

3:33 PM  
Blogger ViktoriaV said...

Hej! Nu är ju havrefebern slut sedan ett tag tillbaka. Men jag kan inte låta bli att berätta om min kruskakliupptäckt! Det gör havregrynsgröten porösare och godare tycker jag. Kanske lite som du beskriver de finska grynen? Jag har ganska mycket i min gröt, kanske 2 delar havregryn och 1 del kruskakli (och gärna några russin också). Det är gröt som gäller på vintern tycker jag, men snart är filsäsongen här igen! Hälsningar Viktoria V

1:18 PM  

Post a Comment

<< Home