Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, February 15, 2009

Dominikas ryska svampröra

Man kunde tro det hänt nåt tråkigt, eller att vi kanske var sjuka. Sanningen är den att jag har varit så väldigt upptagen med trevligheter så jag har inte alls hunnit blogga. Förra helgen var gamla goda väninnor på besök och den gångna veckan var jag i Finland på en spännande tjänsteresa - mer om det en annan gång.

När jag är utomlands brukar jag köpa med mej en kokbok om landets mat. Jag brukar fråga efter den populäraste kocken och utgå från de tips jag får. Naturligtvis köpte jag en finsk kokbok och på min prova-lista står de karelska pirogerna med äggsmör som jag blivit så sugen på efter att ha läst Tinas recept*.

Dominika Peczynskis "Östeuropas kulinariska hemligheter"* har jag förstås köpt i Sverige, men den gör mej också på exotiskt humör. Skitsamma om maten är stabbig, jag äter så varierat så vad spelar det för roll. Köttbullar i vodkasås eller de friterade auberginerna med blodgrape, georgisk kyckling med valnötssås - ja! Och till hösten vill jag plocka svamp på det östeuropeiska sättet och jag vill pickla den, gräddstuva den och jag vill göra en krämig svampsallad eller en svampsallad med kapris, dill och vinäger. Den ryska svampröran med pepparrotsstuk har jag testat och den var härlig på nybakat surdegsbröd trots att svampäventyret inskränkte sej till skogschampinjoner från min närmsta mataffär.

Rysk svampröra

2 msk neutral olja, t ex raps-
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven (mer, tycker jag...)
200 g blandad skogssvamp
salt, nyriven svartpeppar
2 msk citronsaft
ev lite cayennepeppar (mitt tillägg)
lite riven pepparrot

Hetta upp oljan och stek lök, vitlök och svamp. Salta och peppra och fortsätt steka tills all vätska avdunstat. Låt röran svalna och kör sedan i matberedare tills den är slät. Smaka av med citron, cayenne och pepparrot, men ta det försiktigt med kryddorna så att svampsmaken inte trängs bort.

*Här hade jag tänkt hyperlänka, men min dator är ny och jag har ingen mus till den så jag vet inte hur man gör.

8 Comments:

Blogger Karin said...

Jag älskar denna kokbok, jag har gjort auberginerna, smakar bäst om de får dra ett tag och bli rumstempererade och sen har jag ätit Sernik hela helgen, här gäller det att dubbla fyllningen men behålla russinmängden. "min" polska affär har tyvärr slagit igen men jag vet två till och jag är sugen på svamp och surkål!

9:19 AM  
Blogger Karin said...

Jag har dessutom bokat en polenresa och planerar att köpa en leopardmönstrad klänning så jag kan dricka vodka med stil!

9:20 AM  
Blogger Viktoria said...

Hahaha, heja dej Karin!

Ja, auberginerna bara måste jag också göra.

9:39 AM  
Blogger Kristina Eriksson said...

Så boken är bra med andra ord?

4:35 AM  
Blogger Tina said...

Nu blir jag nyfiken. Köper du kokbok på inhemskt språk? Hur blir det med matlagningen då? Varit i Kina? ;) Vilken finsk kokbok köpte du föresten?

6:34 AM  
Blogger Viktoria said...

Kristina, jag är helfrälst i Dominikas östeuropiska hemligheter. Både recepten och den avslappnade stilen är i min smak.

Tina, inhemskt språk, nä. Det blir nog turistkokböcker rätt ofta. På engelska. Den värsta är den jag köpte i Grekland som är på svenska och har flera roliga stavfel på varje sida. Den finska (på engelska) är mycket mer välgjord, men allra helst hade jag tag på någon av nån finsk kändismatskribent. Nu blev det "The food & cooking of Finland" av Anja Hill.

12:18 PM  
Blogger Ester said...

Kanske har vi samma grekiska kokbok?

1:57 AM  
Blogger Pille said...

Haven't got that cookbook, but the recipe sounds delicious (like a poor man's caviar).
Just wanted to say thank you for leaving kind comments about our baby girl. She's doing well, and will hopefully grow up to be a very adventurous eater :)

5:55 AM  

Post a Comment

<< Home